Moskisvet.com
Možnosti različno zahtevnih spustov z vrha imamo na vse strani.

Davidovi ekstremi

Rodica – kraljica domačih turnih smukov

David Stropnik
05. 04. 2024 09.13
0

Rodica velja za turnosmučarsko klasiko, ki zna postreči tudi z resnejšim freeridom in celo alpinističnimi spusti, predvsem pa z lepim dolgim smučanjem med razgledi, ki segajo od morja do osrednjega dela Julijcev. Na videz je ta skoraj dvatisočak lahkoten zaradi lege v neposredni bližini smučišča Vogel, a vzpon nanjo je vseeno zalogaj, spust pa lahko tudi logistično zapleten. Kakor koli obrnemo, je smučanje z Rodice doživetje.

 

Vzpona na Rodico se lahko lotimo prav iz doline s 1500 metri višinske razlike od Laškega Rovta ali lagodneje s smučišča Vogel. Neposredna bližnjica od tukaj prek vzhodnega grebena Šije je za večino prestrma, zato nas ob spustu z vrha enosede Šija na Visokem orlovem robu do planine Suha vseeno čaka polkilometrska višinska razlika. Od te doline se vzpnemo na jug v okviru planinske poti Čez Suho in na vzhod po grebenu južnobohinjskih gora na vrh Rodice skoraj dva tisoč metrov visoko.

Vršna piramida Rodice - turnosmučarski raj.
Vršna piramida Rodice - turnosmučarski raj. FOTO: David Stropnik

150-metrska vršnja piramida je s 30 stopinjami naklona smučarsko idealna, sicer pa je z vrha 1963 metrov nad morjem mogoče smučati tudi kratko in strmo čez severno pobočje ali še strmeje in velikopotezno prek južne stene, na primer po Runži grapi. Klasičen spust pa nas pelje zahodno pod Malo Rodico na planino Suha prek dveh prehodov Čez ulice. Med tednom je to lepa samotna smuka s fantastičnimi razgledi, kjer kar pozabimo, da smo le kilometer in pol od hrupa urejenih prog na Voglu.

Možnosti različno zahtevnih spustov z vrha imamo na vse strani.
Možnosti različno zahtevnih spustov z vrha imamo na vse strani. FOTO: David Stropnik

Nad planino Suha je za nami petsto "višincev", pred nami pa odločitev: ali nadaljevati do doline ali se vrniti na smučišče Vogel, kamor se po 300 višincih vrnemo na progo s sedežnice Šija na vlečnico Kratki plaz – od koder smo v osnovi že prismučali. Če pa je dovolj snega in smo si logistično uredili prevoz, nadaljujemo po Bukovski dolini proti severu vse do gozdne ceste, ki jo lahko zgoraj sekamo z bližnjico po gozdu in nas pripelje do Laškega Rovta kar 1500 metrov pod vrhom Rodice.

Pravljična snežna prostranstva med Voglom in Rodico
Pravljična snežna prostranstva med Voglom in Rodico FOTO: David Stropnik

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497