Moskisvet.com
Reli Dakar 2024 ukinja papirnato potno knjigo in uvaja digitalno navigiranje za motoriste.

Davidovi ekstremi

Kaj prinaša letošnja najtežja dirka na svetu?

David Stropnik
05. 01. 2024 06.30
0

Danes se je na 8000 kilometrov dolgo dirko preko brezpotnih prostranstev Arabskega polotoka pognala stotnija motoristov, avtomobilistov, tovornjakarjev in voznikov različnih vrst štirikolesnikov. Tokratni Dakar, ki bi naj bil najtežji vse od selitve dirke iz Afrike, bo postregel z nekaj navigacijskimi in tudi etapnimi novostmi, ohranil pa bo svojo izjemno zahtevnost, veliko nevarnost in divji šarm. Na Dakarju tudi letos ponovno dirkata slovenska motorista Simon Marčič in Toni Mulec.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Saharski supertest GS-a
Preberi še
Saharski supertest GS-a

Simon Marčič odhaja na svojo deseto dakarsko avanturo z jasnim ciljem, da po lanski etapni zmagi v razredu original letos v puščavi Savdske Arabije poseže pod vrh tudi v skupni razvrstitvi razreda, v katerem zunanja pomoč dirkačem ni dovoljena in je dirkanje zato še toliko zahtevnejše. Že deseti start na tej legendarni dirki ga uvršča med dakarske legende, kar si po vseh dogodivščinah, rezultatih, zlomljenih kosteh in delih motocikla, norih avanturah, pa tudi uspehih vsekakor zasluži.

Poteka že 45. slovita vzdržljivostna preizkušnja.
Poteka že 45. slovita vzdržljivostna preizkušnja. FOTO: Denis Janežič
Reinhold Messner, kralj osemtisočakov: Alpinizem ni enak, kot je bil pred pol stoletja
Preberi še
Reinhold Messner, kralj osemtisočakov: Alpinizem ni enak, kot je bil pred pol stoletja

Toni Mulec je lani kot novinec presenetil z odličnim dirkanjem in rezultati. Svoj prvi Dakar je končal kot deveti v razredu neprofesionalcev in 24. v absolutni kategoriji. Letos se na Dakar kljub poletni poškodbi med treningom podaja z več izkušnjami in tudi še večjimi ambicijami. Kot član satelitske ekipe KTM-a cilja tudi na etapne uvrstitve med prvo deseterico v absolutni konkurenci. Se pa zaveda, da je najtežji in najdaljši reli na svetu najpomembneje predvsem končati.

Reli Dakar 2024 ukinja papirnato potno knjigo in uvaja digitalno navigiranje za motoriste.
Reli Dakar 2024 ukinja papirnato potno knjigo in uvaja digitalno navigiranje za motoriste. FOTO: Rally Zone
Gregor Kresal, alpinist v lovu za svetlobnimi fenomeni
Preberi še
Gregor Kresal, alpinist v lovu za svetlobnimi fenomeni

Sama dirka sicer letos prinaša novost predvsem pri navigaciji, saj ukinja papirnato potno knjigo in uvaja digitalno navigiranje za motoriste. Najboljši se novotariji sicer še upirajo, a se zdi, da bo kljub nekaj slabostim: vidljivost zaslona in ranljivost opreme v divjih razmerah take dirke in še posebno ob padcu, neizbežna prihodnost.

Za Simona Marčiča je to že deseti Dakar.
Za Simona Marčiča je to že deseti Dakar. FOTO: Denis Janežič
Avanture na koncu sveta in na meji mogočega
Preberi še
Avanture na koncu sveta in na meji mogočega

Letošnja dirka bo diagonalno dvakrat prečkala Savdsko Arabijo in za res dolg transfer iz 'Empty quarterja' na skrajnem jugovzhodnem delu organizator pripravlja letalski transport, kar na Dakarju nismo videli že od leta 2000, ko je karavana iz varnostnih razmer preletela Niger in Libijo. Posebnost bo tudi 48-urni maratonstage, na katerem bodo dirkači morali ob koncu dneva brez zunanje pomoči prespati na lokaciji, ki jo bodo dosegli, in od tam tudi nadaljevati. S tem bi se naj zmanjšala dogovorjena pomoč sotekmovalcev in taktično sledenje najhitrejših.

Trasa letošnjega Dakarja.
Trasa letošnjega Dakarja. FOTO: ASO

Kdo pa sploh so najhitrejši – favoriti? Med motoristi vse od konca prevlade Despresa in Come ni več možno napovedati favorita, saj je preveč dirkačev, ki so zmožni zmagati, obenem pa so poškodbe pri tempu, ki ga zahteva dirkanje na zmago, prepogoste. A če je treba koga izpostaviti, potem sta to morda Benavides in Price, ki sta od upokojitve Despreja in Come leta 2015 edina uspela ponoviti zmago.

Med motoristi vse od konca prevlade Despresa in Come ni več možno napovedati favorita.
Med motoristi vse od konca prevlade Despresa in Come ni več možno napovedati favorita. FOTO: Kin Marcin

Med avtomobilisti je vse skupaj še bolj izenačeno, saj je v enakem obdobju zadnjih osem let uspelo zmagati le Peterhanselu, Sainzu in Alatijahu. Peterhansel po 14 dakarskih zmagah še ni obupal in letos ima po dveh težkih sezonah s hibridnim audijem dobre možnosti, tako kot tudi njegov moštveni kolega Sainz, ki ga pestijo težave s poškodovano hrbtenico.

Stéphane Peterhansel po 14 dakarskih zmagah še ni obupal.
Stéphane Peterhansel po 14 dakarskih zmagah še ni obupal. FOTO: Kin Marcin

A eno največjih dakarskih vprašanj ostaja, a lahko največji zvezdnik cestnih relijev – devetkratni svetovni prvak Loeb – po dveh zaporednih drugih mestih lani in predlani končno uspe slaviti še na najtežji dirki na svetu. Obakrat mu je načrte preprečil Alatijah, ki pa je tokrat njegov moštveni kolega v ekipi Prodrive. S tem ima Alatijah, ki je na Dakarju že zmagal s Tuaregom, Minijem in Hiluxom, možnost, da kot prvi zmaga še s četrtim različnim avtomobilom.

Bo po dveh drugih mestih vendarle slavil devetkratni reli prvak Sébastien Loeb?
Bo po dveh drugih mestih vendarle slavil devetkratni reli prvak Sébastien Loeb? FOTO: Kin Marcin
Športnik v lovu za viharji
Preberi še
Športnik v lovu za viharji

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382