Moskisvet.com
Reinhold Messner je prve plezalne podvige nizal v stenah Dolomitov nad domačo hišo.

Davidovi ekstremi

Reinhold Messner, kralj osemtisočakov: Alpinizem ni enak, kot je bil pred pol stoletja

David Stropnik
15. 12. 2023 06.00
0

Reinhold Messner velja za enega najlegendarnejših alpinistov vseh časov.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Reinhold Messner se je proslavil s solo vzponom na Everest brez dodatnega kisika, prvi je stal na vseh 14 osemtisočakih in z lastno močjo prečil Antarktiko. Je največji predstavnik tradicionalnega alpinizma, v katerem so avantura, zgodba in možnost smrti najmanj tako pomembni kot preplezana stena in osvojen vrh. Z njim smo se pogovarjali ob novi izdani knjige. 

Gregor Kresal, alpinist v lovu za svetlobnimi fenomeni
Preberi še
Gregor Kresal, alpinist v lovu za svetlobnimi fenomeni

Prve plezalne podvige je nizal v stenah Dolomitov nad domačo hišo. Ko si je pozneje kupil moped, se je lahko v stenah Ortlerja prekalil tudi v lednem plezanju. Prva himalajska odprava je prinesla prvi uspeh, saj je z bratom Güntherjem preplezal najvišjo (Rupalsko) steno na svetu, pa tudi prvi šok, saj je (v še danes ne povsem pojasnjenih okoliščinah) izgubil brata in dele prstov. Predvsem pa so se mu zamerile drage velike ekspedicije in odločil se je, da alpski slog plezanja prenese v Himalajo. 

Reinhold Messner je prve plezalne podvige nizal v stenah Dolomitov nad domačo hišo.
Reinhold Messner je prve plezalne podvige nizal v stenah Dolomitov nad domačo hišo. FOTO: ServusTV
Secirali smo nepozabno dirkaško sezono motoGP
Preberi še
Secirali smo nepozabno dirkaško sezono motoGP

V času, ko je veljalo medicinsko nemogoče, da bi človek lahko preživel in deloval na takšnih višinah, se je brez dodatnega kisika povzpel ne le na vrh sveta, ampak na prav vse osemtisočake. Na nekatere tudi sam! V času, ko se je najvišje gore dobesedno oblegalo z velikanskimi odpravami, baznimi tabori in napeljanimi vrvmi, je Messner alpski slog hitrega plezanja z najnujnejšo opremo prenesel tudi na Himalajo in revolucionaliziral plezanje na osemtisočake (kar so povzeli in še nadgradili mnogi slovenski vrhunski alpinisti, ki jih Reinhold izjemno ceni).

V času, ko je veljalo medicinsko nemogoče, da bi človek lahko preživel in deloval na takšnih višinah, se je brez dodatnega kisika povzpel ne le na vrh sveta, ampak na prav vse osemtisočake.
V času, ko je veljalo medicinsko nemogoče, da bi človek lahko preživel in deloval na takšnih višinah, se je brez dodatnega kisika povzpel ne le na vrh sveta, ampak na prav vse osemtisočake. FOTO: Nika Lebanidze
Športnik v lovu za viharji
Preberi še
Športnik v lovu za viharji

A ni se ustavil le pri pristopih na 14 najvišjih vrhov sveta (kjer mu prav bizarno en vrh oporeka samooklicani himalajski kronist Jurgalski). Preplezal je nekaj odmevnih sten, s Hansom Kammerlanderjem kot prvi povezal dva osemtisočaka (Gašerbruma) brez sestopa v bazni tabor in z Arvedom Fuchsom le z lastno močjo prečil Antarktiko. Peš je prečil tudi puščavo Gobi in seveda stal na vrhovih vseh kontinentov.

Messner je peš prečil tudi puščavo Gobi.
Messner je peš prečil tudi puščavo Gobi. FOTO: Nicolas Hojac
Verjetno najboljši motor ta hip
Preberi še
Verjetno najboljši motor ta hip

Potem ga je malce zaneslo in je iskal jetija, podal se je tudi v politiko, predvsem pa ogromno vložil v ohranjanje zgodovine tradicionalnega gorništva, ki izginja ob vsej komercializaciji odprav in želji novih generacij le po ciljih, ne pa po doživetjih in izkušnjah na poti – postavil je verigo gorniških muzejev. Obenem pa napisal skoraj sto knjig – kar se poda njegovi filozofiji, da je narativa enako pomembna kot osebno doživetje vzpona (in življenja).

Svojčas je Messner iskal tudi jetija.
Svojčas je Messner iskal tudi jetija. FOTO: Nika Lebanidze
Ko je čelada večja od telesa ali kako slovenski otroci dirkajo z gokarti
Preberi še
Ko je čelada večja od telesa ali kako slovenski otroci dirkajo z gokarti

Kako alpinist, ki je premikal meje in spreminjal alpinizem, vidi prihodnost? Vedno poudarja, da je bistvo alpinizma, ki ga loči od drugih oblik plezanja, v nevarnosti in avanturi. In da je zahtevnost vzpona ter odvisnost od lastnih moči, znanj in opreme ključna. Zato meni, da je za prihodnost nujno, da se infrastrukture, ki jemlje vse to, ne vnaša v najbolj divje predele sveta (kot lahko vidimo pod Everestom). Kar se tiče plezalnih vzponov, pa vidi še ogromno res težkih možnosti, predvsem v stenah šesttisočakov, kjer zelo uspešno v svetovnem vrhu pleza tudi nova generacija slovenskih alpinistov. 

Messner
Messner FOTO: Nika Lebanidze
Preizkusili smo gokart na steroidih
Preberi še
Preizkusili smo gokart na steroidih

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325