Moskisvet.com
Spiereck - Davidovi ekstremi

Davidovi ekstremi

Prijetna variantna smuka v senci Visokih tur

David Stropnik
02. 02. 2024 05.00
0

Zgodba o bližnjih majhnih freeride smučiščih nas tokrat pelje med v Sloveniji precej priljubljena Katschberg in Obertauern. Grosseck je skoraj dobesedno na pol med obema, dovolj blizu (175 km od Ljubljane) in dovolj daleč, da je običajno zasut s snegom Visokih tur. Ljubitelji urejenih prog ga upravičeno spregledajo, prosti, še posebno variantni smučarji, pa ga ne bi smeli. Spiereck je namreč odličen freeride hrib.

Celotno vzhodno pobočje 2411 metrov visokega Speierecka na kilometru širine ponuja petsto višinskih metrov prostosmučarskega terena, podprtega s hitro štirisedežnico. Med Spiereckom in Kleiner Lanschutzom lahko izbiramo med različno strmino pobočja, ki je v osrednjem delu večinoma okoli 30 do 35 stopinj, plitka dolina pod Lanschutzem pa je položnejša in primerna tudi za freeriderske začetnike. Seveda kljub temu ne podcenjujmo nevarnosti plazov. 

Spiereck - Davidovi ekstremi
Spiereck - Davidovi ekstremi FOTO: David Stropnik

Orientacija je skrajno preprosta, saj smo omejeni z dvema grebenoma, obenem pa ves čas dobro vidimo Trogalmsee, pod katerim je spodnja postaja štirisedežnice. Bonus predstavlja še južno pobočje Speierecka, ki ponuja bistveno več višinske razlike (do doline kar 1300 metrov), a je treba najti priključek na gozdno cesto, ki nas pripelje v dolino pod gondolo iz St. Michaela im Lungau.

Spiereck - Davidovi ekstremi
Spiereck - Davidovi ekstremi FOTO: David Stropnik

Ta gozdna cesta sama po sebi, v dolžini skoraj deset kilometrov od vrha (oziroma od zgornje postaje Sonnenbahn pri koči Peterbaueralm), omogoča adrenalinu freerida prav nasprotno romantično doživetje večernega snežnega križarjenja v čarobni naravi Radstater tauern. Dostop do smučišča Grosseck je preprost – po turski avtocesti do St. Michaela, pri čemer je zanimivo to, da na Grossecku velja smučarska karta Katschberga. 

Spiereck - Davidovi ekstremi
Spiereck - Davidovi ekstremi FOTO: David Stropnik
Spomladanski pobeg v zimo: smučarski raj pod Montažem
Preberi še
Spomladanski pobeg v zimo: smučarski raj pod Montažem

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497