Moskisvet.com
Korenščica

Davidovi ekstremi

Preprosto navzgor, zabavno navzdol!

David Stropnik
10. 03. 2023 05.00
0

Korenščica je eden prijetnejših turnih smukov pri nas. Vzpon je preprost tako orientacijsko kot tehnično in plazno (ne)varno, saj večinoma poteka po gozdni cesti, spust pa po "grapci" ravno pravšnjega naklona, da je za izkušenega smučarja zanimiv in ne pretežek. Izhodišče je lahko dovolj visoko, da je turca s pol kilometra višinske razlike nenaporna, lahko pa jo podaljšamo tako z nižjim startom ali višjim ciljem. Zato je to tura za vse okuse.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Smučarska poslastica Velikega Zvoha: edina atraktivna grapca, ki ne zahteva vzpona
Preberi še
Smučarska poslastica Velikega Zvoha: edina atraktivna grapca, ki ne zahteva vzpona

Pobočje Struške je izjemno razgledno in tudi relativno lahko dostopno. Gozdna cesta je običajno bolj ali manj prevozna do sedla Križovec  1222 metrov visoko nad Jesenicami oziroma Slovenskim Javornikom. Lahko pa se do tja vzpnemo tudi iz(pod) Španovega vrha. Od sedla se po kolovozu preko Pustega Rovta dvignemo do idilične Belske planine na slabih 1700 metrih. Od tam imamo pred seboj odprto celotno področje Struške do Velikega vrha, naš cilj pa je zahodno v blagem vzponu na vrhu Korenščice na 1764 metrih. 

Pobočje Struške
Pobočje Struške FOTO: David Stropnik
Turna smuka v Visokih turah
Preberi še
Turna smuka v Visokih turah

Z vrha Korenščice smučamo (ali deskamo) kratko na zahod do plitkega sedelca in nato na jug v izrazito pobočje, ki se po prečkanju gozdne ceste (po kateri smo se vzpenjali) izteče v položnejšo grapco na Pusti rovt. Od vrha do tja je 450 višinskih metrov smuke, ki ima v vršnjem delu naklon med 30 in 40 stopinjami. Zaradi jugozahodne lege moramo biti še posebej pomladi pozorni, da ni poledenelo in pozimi, da je plazno varno. Od Pustega rovta se po gozdni cesti vrnemo na izhodišče. 

Korenščica
Korenščica FOTO: David Stropnik
Vozniški pobeg v večno pomlad
Preberi še
Vozniški pobeg v večno pomlad

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492