DAVIDOVI EKSTREMI

Obkroženje Kamniško-Savinjskih Alp: Je to popoln motoristični izlet?!

24.06.2022, 5:00
0
Med skoraj neskončnimi možnostmi tur v tako razgibani raznoliki in zanimivi deželi, kot je Slovenija, je težko izbrati eno, ki bi zadovoljila vse okuse. A tura okoli Kamniško-Savinjskih Alp je vendar nekaj posebnega. Na približno 300 kilometrih ponuja vse, kar si lahko želimo: hitre široke asfaltne dele, razgledne panoramske ceste, velike višinske razlike, ozke vijuge in presenetljivo veliko legalno prevoznega makadama. To je tura, ki zadovolji vse vozniške želje in daje tudi občutek estetike ter daljave.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

PREBERI ŠE
Trikolesna borba s pariško gnečo

Krožno turo lahko začnemo praktično kjer koli, mi smo jo na znani motociklistični točki v kavarnici Cafe Racer na trgu v Kamniku in po južnih pobočjih Krvavca prečili do Kokre ter ob njej nadaljevali po moto klasiki do Jezerskega. Tu se začne najboljši asfaltni del prek Jezerskega vrha proti Železni Kapli, s katere zavijemo na Pavličevo sedlo, kjer se začne najbolj razgledni del, ki vrhunec dobi na panoramski cesti nad Solčavo. Za nekaj časa se tu poslovimo od asfalta in zapeljemo na Koroško.

Krožno turo lahko začnemo praktično kjer koli.
Krožno turo lahko začnemo praktično kjer koli./ FOTO: David Stropnik

PREBERI ŠE
Skuter za terenska potovanja?

Iz Črne na Koroškem se po eni najboljših asfaltnih cest pri nas, ki se ponaša z razgibanimi ovinki, širokim asfaltom in malo prometa, dvignemo na Sleme, od koder se ne spustimo v Šoštanj, ampak desno čez Bele Vode na Šmihel nad Mozirjem in po obronkih Golt do Rečice ob Savinji. Treba je priznati: Iz Kamniško-Savinjskih Alp smo na začetku izpustili skupino Storžiča, saj povezava med Jelendolom in Jezerskim zahteva hard-enduro motocikel in je tudi nelegalna. Zato pa smo v krog vključili vzhodni del s pogorjem Smrekovca, Golt in tudi Menino planino. Zato ture ob Savinji ne nadaljujemo čez Luče in Volovljek, ampak čez Gornji Grad in kočo na Menini planini v Tuhinjsko dolino.

Turo lahko še podaljšamo.
Turo lahko še podaljšamo./ FOTO: David Stropnik

PREBERI ŠE
Karla Oblak, ekstremna triatlonka: Ko trpljenje postane izziv

Za popestritev si to krožno turo lahko podaljšamo z vzponi na Krvavec do Tihe doline (kjer je nov asfalt), v Ravensko kočo z neverjetnim razgledom na severna ostenja Grintavcev in Ledine, v Logarsko dolino, na Golte z razglednima kočama pri Žlajfarju in Trije ploti, do Kašne planine in tudi Velike planine. Vmes lahko zavijemo še na Planino Ravne (ali pod planino Podvežak) pod Dleskovško planoto ali na Snežno jamo pod Raduho. Vse to so seveda odlična izhodišča za pohodniške ture v osrčje Alp, ki jih obkrožamo.

Pot bo navdušila prav vsakega motociklista.
Pot bo navdušila prav vsakega motociklista./ FOTO: David Stropnik

PREBERI ŠE
Luka Potočar – mladi kralj vertikale

Da ne bomo govorili le o vožnji, levih in desnih ovinkih, prelazih in razgledih: Ob turi, še posebno če se je na primer lotimo s počasnejšim motociklom ali hitrim kolesom, se lahko okrepčamo na Jezerskem ob Planšarskem jezeru, pod Pavličevim sedlom v koči Majerhold, na panoramski cesti v koči pod Olševo, veliko možnosti je v Črni na Koroškem, na koncu pa nas čakata še Andrejev dom na Slemenu in planinski dom na Menini planini (ter kamp Menina vmes).

Med skoraj neskončno možnostmi tur v tako razgibani raznoliki in zanimivi deželi, kot je Slovenija, je težko izbrati eno, ki bi zadovoljila vse okuse. A tura okoli Kamniško-Savinjskih Alp je vendar nekaj posebnega.
Med skoraj neskončno možnostmi tur v tako razgibani raznoliki in zanimivi deželi, kot je Slovenija, je težko izbrati eno, ki bi zadovoljila vse okuse. A tura okoli Kamniško-Savinjskih Alp je vendar nekaj posebnega./ FOTO: David Stropnik

PREBERI ŠE
Za volanom dirkalnega mercedesa AMG GT4