Moskisvet.com
Tour Las Vegas

Davidovi ekstremi

Noro doživetje v mestu greha

David Stropnik
14. 06. 2024 04.30
0

Las Vegas je svetovna prestolnica igralništva, šovov, koncertov, zabave, pregrehe, pa tudi instant porok in kopij posameznih delov sveta. Mesto luči, ki v centru – ob Stripu – podnevi izgubi svoj blesk tristotih hotelov in desetin kazinojev s po tudi 2000 igralnimi avtomati in vabi na dirkanje z buggyji v bližnje sipine ali z vodnimi skuterji na zajezeni Kolorado. Toda ena stvar mu daje poseben pridih tudi podnevi – Sphere.

112 metrov visoka in 157 metrov široka sfera, povsem prekrita z LED zasloni, je impozantna že od zunaj, znotraj pa gigantski zaslon čez polovico "krogle" s 16K resolucijo in 4D doživetjem omogoča nenadkriljivo realno doživetje nerealnosti, ki pretenta praktično vse čute (pa četudi le v ogledu "Postcard from Earth" Darrena Aronofskega). A to je pravzaprav celoten koncept tega puščavskega mesta, ki med beneškimi kanali in newyorškimi stolpnicami, pa med Keopsovo piramido in gusarskimi ladjami skuša prinesti brezskrbnost in veselje, ki ga v resničnih ameriških mestih, polnih brezdomcev in gneče, ni mogoče več začutiti. A to seveda stane!

Tour Las Vegas
Tour Las Vegas FOTO: David Stropnik

Vegas je nastal kot zaselek ob transameriški železniški progi, razmah pa doživel ob naselitvi družin gradbincev bližnjega jeza Hoover. Legaliziranje igralništva v Nevadi je pravi razmah dalo mestu šele v 60. letih prejšnjega stoletja, pred tem pa je bil turistična atrakcija za oglede eksplozij atomskih bomb na le sto kilometrov oddaljenem testnem poligonu. Danes igralnice prinesejo okoli deset milijard prihodka in temu primerne izgube igralcev, kljub občasnim večdesetmilijonskim dobitkom posameznih srečnežev.

Tour Las Vegas
Tour Las Vegas FOTO: David Stropnik

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497