Moskisvet.com
Če iščemo razglede, je to to!

Davidovi ekstremi

Kolesarska poslastica v Dolomitih

David Stropnik
14. 07. 2023 05.00
0

Slovenska gorska narava je epska, a sosednji Dolomiti še dodajo kanček k čarobnosti sveta in predvsem so kolesarjem prijaznejši. In če se zdi najboljša peš turca okoli Treh Zin z možnostjo atraktivnega vzpona na razgledni Partenkofel, s smučmi večina pomisli na krog okoli skupine Sella ali freeride čez severno steno Marmolade, s kolesom pa je med neskončnimi možnostmi morda najbolj estetska tista na Cinque Torri.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Čarobnost podvodnega sveta Rdečega morja
Preberi še
Čarobnost podvodnega sveta Rdečega morja

Začnemo lahko povsem v dolini v Cortini d'Ampezzo (ali kjer koli višje) in po kakšnih 11 kilometrih pod prelazom Falzarego na približno 1720 metrih zavijemo levo na sprva makadamsko, nato pa asfaltno (a ozko) cesto do Rifugia Cinque Torri. Od tu je prometa načeloma konec in grizemo kolena ali brcamo pedale še dobrih sto višincev do Rifugia Scoiattoli – ne le koče, ampak prave restavracije na obronku petih stolpov v senci Tofan. Če iščemo razglede, je to to!

Če iščemo razglede, je to to!
Če iščemo razglede, je to to! FOTO: David Stropnik
Za krmilom športne igrače za odrasle
Preberi še
Za krmilom športne igrače za odrasle

Če pa iščemo še več kolesarjenja, se lahko od tu spustimo na območju smučišča nazaj na cesto proti Falzaregu ali nadaljujemo po kolovozu mimo impozantnega Averaua (s prijetno ferato na razgledni vrh) do Forcelle Nuvolau, prek katere se spustimo na Rifugio Fedare pod Passo Giau, ki načeloma nudi veliko motociklističnega veselja, a tudi precej kolesarskega. Lahko pa izberemo seveda tudi kakšno bolj single trail možnost.

Cinque Torri ponujajo epske razglede.
Cinque Torri ponujajo epske razglede. FOTO: David Stropnik
Kateri motor voziti v kravati in kje?
Preberi še
Kateri motor voziti v kravati in kje?

Do petih stolpov najlažje, a najdolgočasneje sicer pridemo s sedežnico, če smo razvajeni, nas lahko zapeljejo tudi lokalci s terenskimi avtomobili, sam pa sem kot zaprisežen enduraš izbral Husqvarno. Ampak seveda ne terenski motocikel, ampak za vožnjo v naravi primernejšo kolo. Ebike z 29 palci in 18 cm hoda spredaj, baterijo s 720 Wh in motor s četrt kilovata moči ter kar 85 Nm navora. Pravo orodje za strmine, širjenje obzorij in hitrost ... O plezanju v stolpih pa kdaj drugič!

Če ni dovolj moči v nogah, si omislite električno kolo.
Če ni dovolj moči v nogah, si omislite električno kolo. FOTO: David Stropnik
Kako se najbolje zabavati na valovih?
Preberi še
Kako se najbolje zabavati na valovih?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376