Moskisvet.com
Pri surfanju so noge postavljene nekoliko širše kot ramena.

Davidovi ekstremi

Kako se najbolje zabavati na valovih?

David Stropnik
05. 05. 2023 05.00
0

Peščene, plaže, sonce, ocean in valovi – to je sanjski svet surfarskega življenjskega sloga. Igrišče za najbolj izviren in zabaven (pa tudi nevaren, ko gre za velike valove) med vsemi "fun" športi.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Korenine deskanja na valovih segajo tisočletja, v sodobnejši obliki pa stoletja nazaj. In to seveda ni le šport, ampak način življenja, ki omogoča prvinsko doživljanje velike moči narave in vzvišenih občutkov med drsenjem po oceanskih valovih. Tu ponujamo kratek vpogled v osnovno šolo. Ja, surfanje ni le stvar Kalifornije, Avstralije ali Havajev, ampak mnogih obal oceana – tudi v Evropi! Mi smo izbrali Furteventuro.

Bela opojnost Monte Rose, ki so sanje freeriderjev
Preberi še
Bela opojnost Monte Rose, ki so sanje freeriderjev

Kar se tiče začetniške šole, je seveda najprej treba opozoriti, da ne napademo takoj valov, ampak začnemo z vstajanjem na deski, ko to osvojimo na kopnem, nadaljujemo na peni že zlomljenih valov. Pri tem je pomembno, da ne uporabimo deske, kot jo gledamo v surfarskih filmih, ampak vsaj poltretji meter dolgo z več kot sto litri prostornine. Pomembno je, da izberemo tudi primerno – dovolj prazno  plažo s "prijaznimi" valovi – in da se oceana (ko hodimo proti valovom) lotimo z desko ob sebi z dvignjenim nosom, saj bomo sicer hitro občutili moč tudi majhnih valov.

Pri surfanju so noge postavljene nekoliko širše kot ramena.
Pri surfanju so noge postavljene nekoliko širše kot ramena. FOTO: David Stropnik
Spomladanski pobeg v zimo: smučarski raj pod Montažem
Preberi še
Spomladanski pobeg v zimo: smučarski raj pod Montažem

Kratek povzetek teorije: položaj ležanja na deski je centralni, z rokami začnemo veslati, ko je val kakšne tri metre za nami in dodamo še zaveslaj, tudi ko že čutimo, da nas val nosi s seboj. Potem je pomembno, da čim hitreje vstanemo iz ležečega položaja. Z usločenim hrbtom se opremo na roke, postavljene v višini prsi, potegnemo zadnjo nogo nekoliko naprej, da je nad smerniki, s prednjo nogo pa stopimo med dlani. Ključno je, da je deska obremenjena tako, da je vodoravna, pri čemer imamo noge postavljene nekoliko širše kot ramena, zadnjo pravokotno na smer vožnje, sprednjo pa za polovico pravega kota manj s pogledom, ves čas obrnjenim naprej.

Korenine deskanja na valovih segajo tisočletja, v sodobnejši obliki pa stoletja nazaj.
Korenine deskanja na valovih segajo tisočletja, v sodobnejši obliki pa stoletja nazaj. FOTO: Trevor Moran
Morska pošast: ko za amatersko vožnjo potrebujete rupurute in ranitale
Preberi še
Morska pošast: ko za amatersko vožnjo potrebujete rupurute in ranitale

Ključno je, da se zavedamo, da ni pomembno, kolikokrat padeš, ampak kolikokrat vstaneš. Pri padcu pazimo na morsko dno in svoj vrat, da ne dobimo lastne (ali tuje) deske v tilnik. O surfarski etiki, pravilih, pa tudi poznavanju oceana in vremena kdaj drugič – ko bomo pripravljeni na resne valove. A seveda je jasno, da ne gremo v neurje, da ne želimo biti nikomur v napoto in da nikogar ne povozimo ali udarimo z desko. Tudi zato imamo svojo pripeto na nogo z vrvico. Sicer pa je za začetnika seveda najbolje, da gre v šolo!

Ni pomembno kolikokrat padeš, ampak kolikokrat vstaneš.
Ni pomembno kolikokrat padeš, ampak kolikokrat vstaneš. FOTO: David Stropnik
Čez valove s tristo "morskimi konjiči" med stegni
Preberi še
Čez valove s tristo "morskimi konjiči" med stegni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492