Moskisvet.com
Janja Garnbret

Davidovi ekstremi

Janja Garnbret: ''Plezanje jemljem kot hobi''

A.P.
27. 09. 2019 11.10
0

Janja Garnbret je tista punca, ki je plezanje spet naredila za slovenski nacionalni šport. S tremi kolajnami na nedavnem svetovnem prvenstvu je navdušila tudi tiste, ki jim športno tekmovalno plezanje ni najbolj domače. Čeprav je v resnici ta uspeh le vrh serije let njenih uspehov in obenem vrh celih generacij izvrstnih slovenskih športnih plezalk v preteklosti.

Poglejmo statistiko: leta 2016 je zablestela v svetovnem pokalu in bila najboljša v težavnostnem plezanju, kar je potrdila tudi na svetovnem prvenstvu. Naslednje leto je še enkrat osvojila svetovni pokal v težavnostnem plezanju. Podobna zgodba je bila tudi lani, ko je postala svetovna prvakinja v balvanskem plezanju in kombinaciji. In ja, vsa ta tri leta je bila tudi zmagovalka svetovnega pokala v kombinaciji. Letos v težavnostni kategoriji prepričljivo vodi, uspelo pa ji je osvojiti tudi svetovni pokal v balvanskem plezanju. Na svetovnem prvenstvu je naredila nekaj, kar ni uspelo še nobeni plezalki. ''Hkrati'' je osvojila tri zlata odličja: v težavnosti, balvanih in kombinaciji. Ob vsem tem je v skali preplezala smer težavnosti 9a.

Janja se je še pred plezanjem zaljubila v ples.
Janja se je še pred plezanjem zaljubila v ples. FOTO: David Stropnik

Zdi se, da v plezalnem svetu več praktično ni mogoče doseči, a zgodba Janje bi lahko bila tudi popolnoma drugačna, saj je sprva trenirala ples in se nato še kot otrok navdušila nad plezanjem. Na koncu se je posvetila le svetu vertikale, a ob gledanju njenega plezanja se zdi, da lahko opazimo plesne prvine, saj se po steni giblje lahkotno in elegantno tudi preko najtežjih odsekov. A po drugi strani obožuje še veliko hitrejše in nevarnejše stvari: hitre avtomobile. Pretekli teden je tako sedla za volan dirkalnika formule 4 in navdušeno priznala, da: ''če ne bi bila plezalka, bi bila dirkačica''. Konec koncev gre tako pri plezanju kot dirkanju za podobno koncentracijo, kljubovanje primarnim strahovom in užitek. Janja po vseh letih plezanja še vedno pleza in tekmuje z užitkom, in kot pravi sama, je to en del njene skrivnosti za vse uspehe, ki jih dosega.

Tudi toliko let kasneje Janja še vedno pleza in tekmuje z užitkom.
Tudi toliko let kasneje Janja še vedno pleza in tekmuje z užitkom. FOTO: David Stropnik

Z Janjo smo se pogovarjali v Bolder sceni, med še zadnjimi treningi pred kranjsko tekmo za svetovni pokal. Kljub velikanskim uspehom v karieri in na nedavnem svetovnem prvenstvu je domača tekma, ki jo čaka ta konec tedna, nekaj posebnega.  Najbolj posebne pa bodo gotovo olimpijske igre prihodnje leto, kjer je Janja vsekakor favoritka za medaljo.

Janjo tekmice praktično na vsaki tekmi gledajo v hrbet.
Janjo tekmice praktično na vsaki tekmi gledajo v hrbet. FOTO: David Stropnik

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470