Moskisvet.com
David Stropnik

Davidovi ekstremi

Tako se boste med vožnjo na obalo izognili gneči

David Stropnik
21. 06. 2024 09.11
0

Pred prvim poletnim koncem tedna v pričakovanju pregovorne gneče na cestah v smereh proti morju ponujamo atraktivno manj obljudeno in predvsem vozniško zanimivo pot na našo ali nam bližjo obalo med Gradežem in Puljem. Z veliko ovinki, makadamskimi vložki in razgledi je še posebno primerna za motoristični izlet.

Morje je v poletni vročini cilj, do katerega običajno vodi mučno trpljenje v cestni gneči. A obstaja nekaj možnosti, ki so daljše, zahtevnejše in vozniško zanimive same po sebi ter so tako ne le pot, ampak cilj sam. To je tisto, kar želimo predvsem motoristi, ki nam je vožnja užitek, obenem pa v zaščitnih oblačilih še posebno težko stojimo v razgretih kolonah. In, ja, v tako ekstremnih gnečah kljub enoslednim vozilom težko prehitevamo, zato alternativa!

Noro doživetje v mestu greha
Preberi še
Noro doživetje v mestu greha
Ključ za ogibanje zastojem je "bližnjica" pri Gračišču
Ključ za ogibanje zastojem je "bližnjica" pri Gračišču FOTO: Petra Hlebš

Osnovna ideja je ogibanje avtocesti predvsem v predelu Ljubljana–Vrhnika in vsem večjim mejnim prehodom. Zato naša varianta pred običajno gnečo v tem delu pelje od Ljubljane takoj na jug čez Barje in Rakitno, se v nadaljevanju drži južno od primorske avtoceste in naredi ovinek čez Pivko do Divače. Od tam je možnosti veliko, ena naravnost mimo Lipice v Italijo, če gremo v hrvaško Istro v času, ko kljub schengnu lahko pričakujemo gnečo, na meji pa je rešitev mejni prehod za Brezovico pri Gradinu.

Jadranska odisejada z vodnim skuterjem
Preberi še
Jadranska odisejada z vodnim skuterjem
Alternativna pot od avtoceste pri Ljubljani do avtoceste pri Trstu oziroma Višnjanu
Alternativna pot od avtoceste pri Ljubljani do avtoceste pri Trstu oziroma Višnjanu FOTO: David Stropnik

V smeri od Črnega Kala proti Sočergi pri Gračišču zavijemo desno in nato po ozki zaviti cesti pripeljemo do Svete Lucije. Od tu je smiselno nadaljevati med slikovitimi zaselki, kot sta Oprtljal in Motovun, ter v loku po lepo zaviti, a mestoma drseči cesti proti Višnjanu. Tu že vidimo in vonjamo morje in se lahko priključimo na avtocesto ter po njej ali mimo nje zapeljemo, kamorkoli že želimo. Od tu naprej je najbolje izbirati offroad možnosti, saj na obmorskih cestah poleti kraljujejo prikolice, avtodomi in kolesarji.

Eksotična cesta SP92 – vožnja po aktivnem vulkanu
Preberi še
Eksotična cesta SP92 – vožnja po aktivnem vulkanu
Ni pa zanimiva le ta cesta, ampak tudi kraji ob njej.
Ni pa zanimiva le ta cesta, ampak tudi kraji ob njej. FOTO: Petra Hlebš
Z električnim Harleyjem skozi večno poletje Malibuja
Preberi še
Z električnim Harleyjem skozi večno poletje Malibuja

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497