Moskisvet.com
Gregor je pri hollywoodskem režiserju Davidu Lynchu opravil magisterij iz filma.

Davidovi ekstremi

Gregor Kresal, alpinist v lovu za svetlobnimi fenomeni

David Stropnik
08. 12. 2023 06.00
0

Luna v naravnih oknih gora, popolni sončni mrki z obročem, megla, ki se preliva med dolinami – to so prizori, ki jih v fotografski objektiv lovi Gregor Kresal.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nekdaj vrhunski alpinist in priložnostni fotograf, danes vrhunski snemalec in priložnostni alpinist. Človek, ki mora biti za svoje projekte dobesedno ob pravem trenutku na pravem (pa če še tako nedostopnem) kraju in si ga je večina zapomnila po prosto preplezanem Obrazu sfinge ter dokumentarno-igranem filmu o tem skalnem fenomenu severne triglavske stene.

Secirali smo nepozabno dirkaško sezono motoGP
Preberi še
Secirali smo nepozabno dirkaško sezono motoGP

Gregor Kresal je ob koncu prejšnjega stoletja veljal za enega najboljših plezalcev oziroma alpinistov pri nas. Med več kot 700 vzponi (sto prvenstvenimi) in 20 alpinističnimi odpravami izstopa Obraz sfinge, ki sta ga leta 1995 kot prva prosto preplezala z Miho Kajzljem, in pa prvi slovenski vzpon v tedaj najtežji kombinirani smeri na svetu z oceno M11 (Empire strikes back) pet let kasneje. Bil je tudi načelnik komisije za alpinizem na PZS in avtor vodiča za naše ledne snežne in kombinirane smeri, a v tem stoletju se posveča predvsem filmom.

Gregor Kresal je nekoč veljal za enega najboljših alpinistov pri nas.
Gregor Kresal je nekoč veljal za enega najboljših alpinistov pri nas. FOTO: Gregor Kresal
Avanture na koncu sveta in na meji mogočega
Preberi še
Avanture na koncu sveta in na meji mogočega

Pri slovitem hollywoodskem režiserju Davidu Lynchu je opravil magisterij iz filma in to uspel združiti z alpinizmom, hribi, naravo in astronomijo. Tako lahko v dnevne sobe ljudi prinaša osupljive prizore naravnih fenomenov, sicer dostopne samo izbrancem, ki so zanje pripravljeni tvegati in se potiti. Tako zadnja leta tovori snemalno in filmsko opremo na težko dostopne konce planeta (gora), iz katerih se ob pravih trenutkih razkrije narava na prav poseben način. Vse skupaj v duhu nastajajočega filmskega projekta o svetlobi. In tu mu pomagata arhitekturna izobrazba in zaljubljenost v astronomijo.

Gregor je pri hollywoodskem režiserju Davidu Lynchu opravil magisterij iz filma.
Gregor je pri hollywoodskem režiserju Davidu Lynchu opravil magisterij iz filma. FOTO: Gregor Kresal
Športnik v lovu za viharji
Preberi še
Športnik v lovu za viharji

Predvsem pa himalajske izkušnje tovorjenja težke opreme in mrzlih bivakov. Vse skupaj je pravzprav tudi podobno alpinističnemu izzivu – v smislu iztrganja skritih čarobnih trenutkov naravi. Sodobna tehnologija mu danes močno olajša izračune, v katerem trenutku mora biti kje, da nek nebesni objekt ujame na pravem mestu, a je tudi težava. Generirane fotografije namreč v nekaj trenutkih izrišejo prizor, za katerega on potrebuje tedne načrtovanja, tudi dneve pristopa in noči čakanja (in ponovitve v primeru neprimernega vremena), ampak prava stvar ima pač svojo ceno. Tudi lažji pristop na goro (na primer z žičnico) se ne more primerjati z izkušnjo in doživetjem trdo priborjenega vzpona na težji način. 

Kresal ve, kako nebesni objekt ujeti na pravem mestu.
Kresal ve, kako nebesni objekt ujeti na pravem mestu. FOTO: Gregor Kresal
Verjetno najboljši motor ta hip
Preberi še
Verjetno najboljši motor ta hip

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328