Moskisvet.com
Gorski tek je izjemno zahteven in terja ogromno energije.

Davidovi ekstremi

Do roba in čez: intervju z »ultra« tekačico Tino Robba

David Stropnik
19. 07. 2019 08.39
0

Celo med tistimi, ki radi in veliko hodijo v hribe, večina sopiha na višje vrhove. Toda obstajajo ljudje , ki na vrhove tečejo, tudi na najvišje. Ljudje, ki jim je tek način življenja, a so se naveličali ravnih in utrjenih poti. Zanje je to šport, ki bistveno presega romantično pohodništvo. Za uživanje ali razgledovanje v njihovi aktivnosti pač ni časa.

Tina Robba se trenutno pripravlja na arktični ultra maraton.
Tina Robba se trenutno pripravlja na arktični ultra maraton. FOTO: osebni arhiv

Za lažjo predstavo navajamo nekaj rekordnih časov, na primer od Aljaževega doma v Vratih do Aljaževega stolpa na vrhu Triglava sta Nejc Kuhar in Luka Kovačič potrebovala manj kot uro in pol (Nejc iz Krme na vrh Triglava in nazaj 2 uri 25 minut). S 600 kilometri Slovenske planinske poti in kar 49 višinskimi kilometri od Maribora do Ankarana je Marjan Zupančič opravil v sedmih dneh in osmih urah. Na vrh Alp –  Mont Blanc –  in nazaj v Chamonix s 3800 metri višinske razlike je Kilian Jornet pritekel v manj kot petih urah.

Gorski tek je izjemno zahteven in terja ogromno energije.
Gorski tek je izjemno zahteven in terja ogromno energije. FOTO: osebni arhiv

Gorski teki so atletska disciplina z vzponom na goro, vse bolj pa na veljavi dobivajo teki po brezpotjih (trail teki), ki so običajno daljši –  tudi do 200 kilometrov in več ter lahko trajajo tudi več dni. Zgodba zase pa so maratoni in ultramaratoni v skrajnih razmerah, na primer po Sahari ali Grenlandiji in celo Antarktiki.

Tako globoko kot Slovenka se ni potopil še nihče!
Preberi še
Tako globoko kot Slovenka se ni potopil še nihče!

Na vseh teh tekih seveda niso nič nenavadnega niti dekleta v (tekaških) krilcih in z eno izmed njih –  Tino Robbo –  smo se pogovarjali med njenimi pripravami na arktični maraton.

Tina Robba v elementu.
Tina Robba v elementu. FOTO: osebni arhiv

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417