moskisvet
DAVIDOVI EKSTREMI

Dan, ko smo motocikle jahali v oblekah in kravatah

11.10.2019, 7:46
0
Vožnja z motocikli za večino pomeni svobodo, hitrost, moč, užitek, zabavo, možnost, da se neomejeno zapelješ, kamor koli želiš. A »distinguished gentlemani« se tega lotevamo drugače: v prefinjeni obleki in s temu primernimi motocikli. Kravate, metuljčki, obleke, lakasti čevlji so zamenjali usnje, drsnike in ščitnike. In temu primerni so tudi: retro, custom, scrambler ...

Enkrat na leto se v 90 državah sveta motoristi podamo na vožnjo, ki ni namenjena zabavi in lastnemu užitku, ampak zdravju. Z namenom opozoriti na moške bolezni, predvsem raka na prostati. Do 75. leta starosti za rakom prostate namreč zboli vsak peti moški, ob primerni preventivi pa je bolezen ozdravljiva. In tu nastopimo motoristi, ki ne le opozorimo na pomen preventive, ampak v svetovnem merilu med 130.000 udeleženci tega »zbora«, ki se hkrati dogaja v več kot 700 mestih, zberemo več kot 5 milijonov evrov donacij.

Vožnja posvečena zdravju.
Vožnja posvečena zdravju./ FOTO: Klemen Korenjak

In motoristke, seveda, so z nami na klasični slovenski trasi DGR-ja med centrom Ljubljane in Caferacer kavarnico v Kamniku. Saj je jasno, da tudi ženske skrbi za zdravje ''njihovih'' moških. In na tej gentlemanski vožnji se tudi same prelevijo v urejene dame, zato jahajo klasične motocikle v čezkolenskih škornjih, plaščih, oprijetih kratkih hlačah, korzetih, oblekcah ...

Popotovanje od Ljubljane do Kamnika.
Popotovanje od Ljubljane do Kamnika./ FOTO: David Stropnik

In še par besed o motociklih. Videli smo pravzaprav vse,od dirkalnikov do vesp, a v največji meri gre za custom predelane klasične motocikle, ki imajo tako kot gentlemani uglajen stil.

Ducati Scrambler Icon
Ducati Scrambler Icon/ FOTO: David Stropnik

Sam sem vozil ducatija scramblerja icona, ki je že serijsko dovolj uglajen in omogoča številne tovarniške modifikacije. Predvsem pa je kot vsak ducati enako zanimiv tako za vožnjo kot na pogled. Praktičen, lahkoten, zabaven, všečen, vpadljiv, z dovolj moči, da je zabaven in da obenem ni preveč brutalen, s ciklistiko in gumami, ki ga ne omejujejo na asfalt, in velikostjo, ki se poda vsem, tudi damam.

Bojda je odprto mesto za novega Bonda ...
Bojda je odprto mesto za novega Bonda .../ FOTO: Klemen Korenjak

PREBERI ŠE
Janja Garnbret: ''Plezanje jemljem kot hobi''