Moskisvet.com
Marčičev motocikel, ki ima za seboj že tri Dakarje, ni več najbolj konkurenčno orožje.

Davidovi ekstremi

Dakarski pekel 2022

David Stropnik
14. 01. 2022 14.00
0

Štiriinštirideseta izvedba relija Dakar se ni izkazala za eno zahtevnejših v zgodovini, je pa prinesla vrtoglave hitrosti, velike razdalje dnevnih etap, hudo poškodovane dirkače, nove teroristične grožnje in zmago Al Atijaha (ter vnovičen »poraz« Loeba). Predvsem pa je prinesla revolucijo v smislu prvih zmag vozil na električni pogon in nov že tretji zaporedni cilj edinega Slovenca Simona Marčiča. Osmo mesto v razredu Original, kjer pomoč mehanikov ni dovoljena, je sicer nekoliko pod njegovimi pričakovanji, a nedavno preboleli covid-19 in decembrska angina sta mu pobrala preveč moči za boljši dosežek.

Najbolj ekstremni športni podvigi leta 2021
Preberi še
Najbolj ekstremni športni podvigi leta 2021

Po več kot 8000 kilometrov dolgem krogu po arabskem polotoku od Džede preko Ha'ila in Rijada ter puščave Rub Al Khali nazaj v Džedo je med motoristi po petih letih na najvišjo stopničko ponovno stopil Sam Sunderland in pridirkal prvo zmago Gas-gasu. Med avtomobilisti je podobno do svoje četrte zmage prišel Naser Al Atijah po tem, ko si je odločilno prednost privozil že v prvih dnevih, tudi na račun težav Peterhansela in Sainza. Devetkratni svetovni prvak v reliju Sebastien Loeb je bil ponovno za las prekratek, da bi si pridirkal prestižno dakarsko zmago in je končal na drugem mestu.

Med motoristi je po petih letih na najvišjo stopničko ponovno stopil Sam Sunderland in pridirkal prvo zmago Gas-gasu.
Med motoristi je po petih letih na najvišjo stopničko ponovno stopil Sam Sunderland in pridirkal prvo zmago Gas-gasu. FOTO: Kin Marcin
Vozniški presežnik: reinterpretacija Porscheja Carrera
Preberi še
Vozniški presežnik: reinterpretacija Porscheja Carrera

Za zgodovinsko prvo etapno električno zmago na tej dirki je poskrbel legendarni Carlos Sainz. Se pa je potrebno zavedati, da Audijev dakarski e-tron elektriko proizvaja (tudi) z motorjem z notranjim izgorevanjem, saj avtomobilskih baterij, ki bi zmogle več sto kilometrov dirkanja po pesku, seveda še ni. Se pa s tem vendar nakazuje nek korak v brezemisijsko smer, predvsem ker je izjemen navor elektromotorjev idealen za vožnjo po pesku in sipinah.

Letos sipin ni bilo prav veliko.
Letos sipin ni bilo prav veliko. FOTO: Kin Marcin
Dirkaško doživetje za vsakogar
Preberi še
Dirkaško doživetje za vsakogar

Toda po drugi strani letos sipin ni bilo prav veliko. Puščava Rub al Khali na jugu Savdske arabije sicer velja za največjo peščeno puščavo na svetu, a problem je kot pri večini stvari »političen«. Jug Savdske Arabije je namreč močno militariziran in meji na Jemen, s katerim so Savdijci praktično v vojni. Tudi zaradi tega naj bi skrajšali dve etapi – Savdska Arabija je zaprla zračni prostor,  helikopterji, ki skrbijo za varnost dirkačev (čim hitrejši prevoz v bolnišnico), pa niso mogli poleteti. Še vedno ni povsem jasno, zakaj je že na prvi etapi eksplodirala bomba v avtomobilu francoske spremljevalne ekipe. Dakar je tako letos vse bolj spominjal na stare izpeljanke v Mavretaniji, Maliju, Nigru in Čadu.

Marčičev motocikel, ki ima za seboj že tri Dakarje, ni več najbolj konkurenčno orožje.
Marčičev motocikel, ki ima za seboj že tri Dakarje, ni več najbolj konkurenčno orožje. FOTO: Denis Janežič

Simon Marčič je na svojem osmem Dakarju pričakoval ponovno kakšne etapne stopničke in si želel etapno zmago ter skupne stopničke v svojem razredu. A hitro je postalo jasno, da sta novembra preboleli covid-19 in decembra preboleli prehlad pustila preveč posledic in mu dnevno po nekaj sto oddirkanih kilometrih pobralo preveč moči. Tudi motocikel, ki ima za seboj že tri Dakarje, ni več najbolj konkurenčno orožje, poleg tega pa tudi letošnja trasa, ki je razočarala z malo sipinami in prinesla nevarno vrtoglave hitrosti, ni bila po njegovem okusu. A nova možnost na Dakarju 2023 je bližje, kot se zdi na prvi pogled.

Podnevi majhen družinski avto, ponoči ponoreli dirkalnik
Preberi še
Podnevi majhen družinski avto, ponoči ponoreli dirkalnik
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376