Moskisvet.com
Prostrano Črno morje ponuja neomejene užitke.

Davidovi ekstremi

Bolgarija na skrajni način: nora avantura na Črnem morju

David Stropnik
15. 11. 2019 07.55
0

Predstavljajte si navidez neskončno temno prostranstvo, razprostrto čez več kot pol milijona kvadratnih kilometrov, obdano s samotnimi peščenimi plažami in grozečimi skalami, bizarnimi socialističnimi naselji ali prav nasprotnimi navidez mondenimi "resorti". To je Črno morje, ujeto med Bolgarijo, Romunijo, Ukrajino, Rusijo, Gruzijo in Turčijo.

Morje, za katerega se zdi, da kar kliče po avanturi, ki presega prekopicevanje v domačih zalivih. Zato smo se "hudobno" temne prostranosti Črnega morja lotili z najzmogljivejšimi vodnimi skuterji, kar jih je sodobna industrija sposobna proizvesti. Količina užitka in adrenalina, samovšečnosti, pa tudi strahu, ki jo daje do 300-glava horda "morskih konjičkov", je težko opisljiva drugače kot z besedo "evforija". Ne le zaradi uporabne brutalnosti Seadoojevih "jetskijev", ampak vsaj toliko tudi zaradi svobode morskih prostranstev brez hitrostnih omejitev, popestrenih z nepredvidljivo razgibanostjo divjih valov. Takšna vožnja je pravi "freeride", pri katerem je vsak val dogodivščina zase in vsak zavoj izgubljenost med vodo in zrakom.

300-glava horda "morskih konjičkov" ponuja velikansko dozo adrenalina.
300-glava horda "morskih konjičkov" ponuja velikansko dozo adrenalina. FOTO: Profimedia

Črno morje je od strojev in voznikov zahtevalo najboljše, kar je mogoče, in to tudi dobilo. Stabilnost zaradi posebej oblikovanega politekovega trupa BRP-jevih plovil ni nikoli vprašljiva, saj "jet", ki je v resnici zverinska mišičasta gmota polikarbonata in ogljikovih vlaken, omogoča v zavojih kljubovanje silam, ki so enake poldrugi zemeljski težnosti. Ampak to zagotavlja proizvajalec materiala in ne človeškega telesa. Zato je bila pustolovščina predvsem preizkus naše zmogljivosti, trpežnosti in znanj.

Prostrano Črno morje ponuja neomejene užitke.
Prostrano Črno morje ponuja neomejene užitke. FOTO: Profimedia

In pri tem je v mrzli vodi nevihtnega vremena pomagala tudi nova obleka. Kanadski proizvajalec rekreacijskih vozil je namreč z namenom podaljšanja sezone v toplih morjih in odpiranja tudi hladnejših vodnih površin predstavil suho obleko, posebej oblikovano za vodne skuterje. Saj suha potapljaška obleka, ki je namenjena plavanju in potapljanju, ne more služiti bojevanju z valovi ali uživanju na dolgi vožnji.

Spoznajte atraktivno slovensko športnico, za katero niste še nikoli slišali
Preberi še
Spoznajte atraktivno slovensko športnico, za katero niste še nikoli slišali

V jesenskih razmerah Vzhodnega Balkana pa nam je trpljenje spremenila v en sam navidezno neskončni užitek. In v bistvu smo jo pogrešali v naslednjih podobno mokrih in hladnih dnevih na kopnem, ko smo avanturo prenesli na stotine kilometrov blatnih kolovozov morskega zaledja. A to je že druga zgodba ...

Količina užitka in adrenalina je težko opisljiva drugače kot z besedo "evforija".
Količina užitka in adrenalina je težko opisljiva drugače kot z besedo "evforija". FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376