Moskisvet.com
Turbina pomaga pridelati 250 zelo živahnih in tudi glasnih konjičev, ki 'sunejo' iz mirovanja do stotice v dobrih štirih sekundah.

Davidovi ekstremi

Volk v ovčji koži

David Stropnik
11. 06. 2021 06.00
0

Ko sedeš za volan alpine A110, ti je že po lični, a rahlo špartanski notranjosti ob nizki in široki elegantni silhueti jasno, da gre za poseben avtomobil. Spomniš se, da je to izpeljanka legendarnega avtomobila izpred pol stoletja, ki je osvojil prvo svetovno prvenstvo v reliju, a ko pohodiš plin in gladko prevoziš prvi ovinek, pozabiš tudi na to.

Zaveš se, da si že pozabil tak občutek lahkotnega zabavnega vozniškega veselja. Današnji športni avtomobili, ki se večinoma uporabljajo bolj za poziranje kot za športno vožnjo, strežejo s 400-, 500-, 600-glavo konjušnico, ki pa je v prometu praktično neuporabna oziroma je elektronika v polnem obsegu sploh ne spusti z vajeti. Tale alpinka pa z vrstnim štirivaljnikom in 186 kilovati, toda le 1100 kilogrami in vsem pomembnim v zadnjem delu avtomobila, prinaša velik nasmeh na obraz in mravljince v desno stopalo. 

Strast gorskih hitrostnih dirk
Preberi še
Strast gorskih hitrostnih dirk

Avto je 'old school', če gledamo na pristni vozniški užitek, a vendar sodobnemu času (nova izpeljanka modela datira v leto 2017) primerno posodobljen in oplemeniten s sedemstopenjskim avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko ter elektronskimi angeli varuhi. Njegov glavni adut pa je majhna masa. Inženirji so varčevali pri vsaki malenkosti, zato armaturka ni razkošna, ampak ker avtomobil ni dnevna soba, je pomembno, da je razkošno vozniško veselje. In tega je v tej kabini na pretek. Lahkotnost vožnje in igrivost avtomobila ob ravno prav razburljivih zmogljivostih, da jim je še mogoče slediti in biti kos, sta fascinantni. 

Avto je »old school«, če gledamo na vozniški užitek, a vendar sodobnemu času primerno posodobljen in oplemeniten s sedemstopenjskim avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko ter elektronskimi angeli varuhi.
Avto je »old school«, če gledamo na vozniški užitek, a vendar sodobnemu času primerno posodobljen in oplemeniten s sedemstopenjskim avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko ter elektronskimi angeli varuhi. FOTO: David Stropnik
Cesta v gorski raj in kraj, kjer se smuča tudi poleti
Preberi še
Cesta v gorski raj in kraj, kjer se smuča tudi poleti

Nima V6, V8 ali celo večje motorne zasnove, ampak le vrstni štirivaljnik z niti dvema litroma prostornine,  kakršnega ima renault megane RS. Turbina pomaga pridelati 250 zelo živahnih in tudi glasnih konjičev, ki vseeno 'sunejo' iz mirovanja do stotice v dobrih štirih sekundah. Toda pogonski sklop je tukaj postavljen sredinsko zadaj in poganja zadnji kolesni par. In to spremeni vse! Skoraj vse je za voznikovim hrbtom – od rohnenja motorja do sikanja turbine, pokanja iz izpušne cevi in škripanja pogonskih koles. Igrivost in živahnost, pa tudi ukrotljivost so zato zagotovljene.

Turbina pomaga pridelati 250 zelo živahnih in tudi glasnih konjičev, ki 'sunejo' iz mirovanja do stotice v dobrih štirih sekundah.
Turbina pomaga pridelati 250 zelo živahnih in tudi glasnih konjičev, ki 'sunejo' iz mirovanja do stotice v dobrih štirih sekundah. FOTO: David Stropnik
Kratka šola kitesurfinga
Preberi še
Kratka šola kitesurfinga

Govorimo o športnem avtu, praktičnost pa ne gre v ta koncept – to je dvosed z zelo malo prtljažnega prostora in še manj odlagalnimi površinami, a po drugi strani je vendar bolj vsakdanje uporaben od mnogih 'hardcore' športnikov: je cenejši od konkurentov, ima relativno majhne mere, majhno porabo goriva in zasnovo, ki ni neudobna (prav nič trdo podvozje, kar pride na slovenskih cestah še kako prav). Zato ga lahko uporabljamo tudi kot prevozno sredstvo, namenjen pa je seveda uživanju v ovinkih alpskih cest (na kar cilja tudi ime alpine), kjer zares zaživi.

Dvosed ponuja zelo malo prtljažnega prostora in še manj odlagalnimi površinami.
Dvosed ponuja zelo malo prtljažnega prostora in še manj odlagalnimi površinami. FOTO: David Stropnik
Koliko (motorne moči oz. prostornine) potrebujemo, da smo najhitrejši?
Preberi še
Koliko (motorne moči oz. prostornine) potrebujemo, da smo najhitrejši?

A zgodba tega avta, ki se je leta 1955 začela v delavnici Jeana Rédéla in se nadaljevala z znamko Alpine, ki je v lastništvu Renaulta, ima relativno žalosten zaključek. Izjemen 'old school' vozniški užitek in predvsem neverjeten zvok, ki ga iztisne 'običajen' pogonski agregat, bosta s to generacijo odšla v zgodovino. V prihodnosti namerava Alpine namreč izdelovati le električne avtomobile. A zmogljivost in lahkotna zabavnost vožnje zato ne bosta nujno manjši. Če bo proizvajalcem v prihodnost uspelo prenesti duh originalne A110, kot jim je uspelo v sedanjost, se lahko nadejamo nove razburljive igrače za velike fante.

MS Alpine onboard
MS Alpine onboard FOTO: David Stropnik
Porsche 356 speedster: za volanom enega najbolj ikoničnih avtomobilov vseh časov
Preberi še
Porsche 356 speedster: za volanom enega najbolj ikoničnih avtomobilov vseh časov

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497