Moskisvet.com
Puščava je raj in izziv za vse avanturiste

Davidovi ekstremi

Adrenalinska vožnja po puščavskih sipinah na obrobju Dubaja

David Stropnik
10. 05. 2024 05.00
0

Pretekli petek smo v zgodbi o puščavskem mestu presežnikov iskali adrenalinska doživetja višine, vožnje s športnimi avtomobili, potopa z morskimi psi ... nadaljujemo pa na obrobju Dubaja, v iskanju svobode in resničnega izziva neodpustljive narave v najskrajnejši obliki peščene puščave Rub al Khali. Vožnja po sipinah je vrhunec obiska tega dela sveta, tako kot deskanje na snegu v njegovem večnem poletju ...


Emirati se ponašajo z največjo peščeno puščavo sveta, ki je s stotinami kilometri sipin raj za vzdržljivostno terensko dirkanje in peklenski izziv za avanturiste. Z nekoliko prijaznejšimi sipinami Red in Pink dunes na področju Marghama se ta puščava zajeda dobesedno v preddverje dubajskih nebotičnikov. Tu lahko najdemo svobodo onkraj nadzora in hitrostnih omejitev ter predvsem izziv za naše znanje in zmogljivost stroja, a še vedno z dobršno mero varnosti bližine civilizacije, če gre kaj zares narobe. 

Čarobna rdeča barva sipin okoli Dubaja
Čarobna rdeča barva sipin okoli Dubaja FOTO: David Stropnik

Za vožnjo po sipinah lahko najamemo zmogljive Landcruiserce z že vgrajenimi varnostnimi kletkami, ki pa vendar zahtevajo precej vozniškega znanja. To lahko obidemo, če prisedemo lokalnim mojstrom volana ali pa puščavo doživimo prvoosebno samotno z motociklom. Še primernejši za amatersko rabo so štirikolesniki, saj se je z njimi veliko težje zakopati v sipek pesek, res pa zahtevajo previdnost pri bočni vožnji v nagibu. A pri puščavski vožnji v resnici sploh ni pomembno, s čim se lotimo sipin – doživetje pristne neinstant avanture in občutka svobode je zagotovljeno v vsakem primeru. 

Puščava je raj in izziv za vse avanturiste
Puščava je raj in izziv za vse avanturiste FOTO: David Stropnik

Kdor ne mara visokih temperatur, ki lahko poleti v sipinah dosežejo tudi 50 stopinj, ima v Dubaju vendar tudi prav nasprotno možnost deskanja. In ne mislim na deskanje na valovih vodnega parka Al Ajna ali sandboarding na sipinah, ampak čisto pravo vijuganje po snegu. V nakupovalnem centru s stoterimi trgovinami so že pred četrt stoletja zgradili drsališče, ki so mu pozneje v posmeh zunanjim temperaturam dodali smučišče z dvema progama in sedežnico. Dvaindvajset tisoč kvadratnih metrov snega je pri stopinji Celzija, začinjeno s pingvini deset tisoč kilometrov od Antarktike – le nekaj metrov onkraj šip restavracij Mall of Emirates.

Pravo smučišče pri zunanji temperaturi 40 stopinj Celzija
Pravo smučišče pri zunanji temperaturi 40 stopinj Celzija FOTO: David Stropnik

A prestiž in afnanje s presežniki ima v Dubaju tudi drugo plat, za bleščečimi fasadami, milijonskimi avtomobili in načičkanimi domačini ter obiskovalci. Tudi tu seveda ni vse zlato, kar se sveti, prav nasprotno, recesija, vremenske in politične spremembe se dotikajo tudi te na videz pravljične oaze. Da se ta svet, v katerem izzivajo meje gradbenih in finančnih omejitev ter umetno ozelenjujejo puščavo, sploh  vrti in gradi, skrbijo v povsem nepravljičnih razmerah predvsem Indijci in Pakistanci. Turisti imamo glede na ostale arabske države tu precej svobode, tudi pri oblačenju in alkoholu, a se lahko stvari tudi zapletejo, zato previdno pri iskanju užitkov in izzivov večnega poletja. 

Prvi del adrenalinske zgodbe o razvpitem mestu prestiža si lahko ogledte v spodnjem videu:

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400