moskisvet
FIT

Vitamin, brez katerega vaš penis ne more normalno delovati

10.05.2016, 7:59
4
Preživljanje časa na soncu lahko pozitivno vpliva na vašo moškost. Prenizka raven D vitamina namreč lahko povzroči motne delovanja penisa.

Par
Par/ FOTO: Thinkstock

Premalo sonca in s tem premalo D vitamina lahko zamrači tudi dogajanje v spalnici, je pokazala nova raziskava, ki so jo opravili v Italiji, saj naj bi pomanjkanje D vitamina povečevalo tveganje za erektilno disfunkcijo.

Raziskovalci so testirali 143 moških z različno močnimi motnjami erekcije. Ugotovili so, da je približno polovici moških primanjkovalo D vitamina v organizmu, le 5 odstotkov vseh pa je imelo v telesu dovolj vseh hranilnih snovi in vitaminov. Pri moških s hudo obliko erektilne disfunkcije je bil nivo D vitamina v organizmu v povprečju 24 odstotkov nižji kot pri tistih z blažjo obliko.

težave z erekcijo
težave z erekcijo/ FOTO: iStockphoto

Nezadostna količina D vitamina v telesu lahko spodbudi produkcijo prostih radikalov, imenovanih superoksidni ioni, je pojasnila avtorica študije, dr. Alessandra Barassi. Ti prosti radikali porabljajo zaloge dušikovega oksida, molekul, ki pomagajo žilam, da lahko normalno delujejo. In posledica? Penis težko otrdi.

Dušikov oksid deluje tako, da sprošča in širi krvne žile in omogoča normalno erekcijo. Ob pomanjkanju te kisline se žile ne morejo dovolj sprostiti in tako onemogočajo erekcijo.

Raziskovalci vsem moškim z motnjami erekcije svetujejo, da opomnijo svojega zdravnika, naj preveri raven D vitamina v organizmu. Kot pojasnjujejo, je dodajanje D vitamina koristno, optimalni nivo pa naj bi bil 30 ng/mL ali več.

Pri moških, ki nimajo težav z erekcijo, dr. Brassi zaenkrat raziskuje, ali bi dodajanje D vitamina lahko delovalo kot preventivni ukrep, da ne bi bilo motenj erekcije.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

mušica 3
22.05.2016, 16:15:33
-2
bo 1 l dovolj ?
BŠK
10.05.2016, 19:06:45
+6
Zapomnite si, da se v akcijo brez šnopčka ne gre!
kryptix
11.05.2016, 17:14:07
+6
me prou zanima po 1L šnopca v riti če bi biu sposoben še kaj več kot se zliti v posteljo.
devlon
10.05.2016, 9:32:00
+13
ahaa... zato je na hrvaški obali poleti sred belega dne na plažah ful živahno. baje.