moskisvet
FIT

Hujšate, a vam ne uspe shujšati? To je razlog, zakaj!

08.01.2019, 9:06
0
Nekaterim ljudem, čeprav vložijo ogromno truda v misijo hujšanja in se odrekajo hrani, nikakor ne uspe shujšati. Predstavljamo vam pet najpogostejših napak, ki preprečujejo izgubljanje odvečnih kilogramov.

Hujšate že celo večnost, pa vam še vedno ni uspelo shujšati? Preberite, katerih je pet najpogostejših napak pri hujšanju, ki upočasnjujejo topljenje kilogramov in tako preprečujejo, da bi dosegli cilj.

Ameriška študija je pokazala, da povprečna oseba nevede poje 82 dodatnih gramov sladkorja na dan, kar je enakovredno 20 čajnim žličkam sladkorja in 317 praznim kalorijam.
Ameriška študija je pokazala, da povprečna oseba nevede poje 82 dodatnih gramov sladkorja na dan, kar je enakovredno 20 čajnim žličkam sladkorja in 317 praznim kalorijam./ FOTO: iStockphoto

Upoštevate slab nasvet

Povprečen človek danes zaužije 2650 kalorij na dan, večina teh odvečnih kalorij pa je posledica prekomernega uživanja ogljikovih hidratov. Da bi zmanjšali vnos kalorij, zmanjšajte količino zaužitih ogljikovih hidratov, nikakor pa ne beljakovin in maščob, saj prav tu navadno grešimo. Ogljikovi hidrati namreč zagotavljajo organizmu energijo, ker z njimi dobimo več energije, kot je v resnici porabimo, pa se ta začne spreminjati v maščobne obloge in prispeva k dodatnim kilogramom. Ogljikove hidrate tako uživajte v manjšem obsegu, najbolj priporočljivo pa jih je jesti takoj po vadbi. Takrat namreč porabite največ energije, ki je vašemu organizmu začne primanjkovati.

PREBERI ŠE
4 razlogi, zakaj bi morali jesti počasneje

mlečni izdelki
mlečni izdelki/ FOTO: iStockphoto

Jeste živila, ki vsebujejo manj maščobe

Na univerzi Cornell so opravili raziskavo, v kateri so moškim in ženskam s prekomerno telesno težo dali čokolado. Eni skupini so povedali, da jedo čokolado, ki vsebuje manj maščob, drugi pa, da jedo običajno čokolado. Raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so jedli čokolado 'z manj maščobami', dejansko zaužili 47 odstotkov kalorij več kakor skupina, ki je jedla normalno čokolado. Čokolada je bila namreč v obeh skupinah enaka, vendar so je v prvi skupini pojedli toliko več, ker so bili prepričani, da vsebuje manj kalorij. Na tem mestu je tako dobro vedeti, da manj mastna hrana v povprečju vsebuje sicer 59 odstotkov maščobe manj, vendar pa vsebuje le 15 kalorij manj kakor običajen izdelek. Da bi se izognili tovrstni napaki, jejte normalno hrano, ki vsebuje normalno količino maščob in kalorij, a ta živila uživajte v zmernih količinah.

Zapomnite si, da se vam zaradi večjega vnosa maščob ne bodo kopičili kilogrami, če boste sočasno zmanjšali število zaužitih kalorij. Študije so namreč pokazale, da so diete, ki predvidevajo manjši vnos kalorij in jih v 60 odstotkih tvorijo maščobe, enako učinkovite pri izgubljanju kilogramov kakor diete, ki temeljijo na vnosu samo 20 odstotkov maščob. Poleg tega pa so osebe, ki so se držale prvih diet, torej tistih, ki temeljijo predvsem na maščobah, običajno občutile manj lakote. Še pomembneje pa je, da so te osebe, zaradi zavedanja, da uživajo maščobe, že avtomatično zmanjšale količino zaužite hrane in tako hitreje izgubljale kilograme, ne da bi sploh štele kalorije.

PREBERI ŠE
Hrana za potenco in spolno energijo

Še vedno ne jeste zajtrka

Raziskave, ki so jih opravili na univerzi v Massachusettsu, so pokazale, da so ljudje, ki ne jedo zajtrka, izpostavljeni petkrat večjemu tveganju, da bodo debeli, kakor tisti, ki so zajtrk vključili v svojo dnevno rutino. Če v povprečju spimo od šest do osem ur in nato preskočimo zajtrk, je naše telo namreč izčrpano in v pomanjkanju sladkorja, tega pa začne ob prvem obroku skladiščiti. To prispeva h kopičenju energije telesu in tudi odvečnih kilogramov. Da bi se izognili temu, zaužijte zajtrk v roku 90 minut od trenutka, ko ste vstali. Dlje kot boste čakali, večja je možnost, da se boste še naprej redili. Poleg tega takoj, ko vstanete, spijte pol litra hladne vode, saj boste tako pospešili metabolizem. Nemške raziskave so pokazale, da manjša količina vode nima učinka.

Če v povprečju spimo od šest do osem ur in nato preskočimo zajtrk, je naše telo namreč izčrpano in v pomanjkanju sladkorja, tega pa začne ob prvem obroku skladiščiti.
Če v povprečju spimo od šest do osem ur in nato preskočimo zajtrk, je naše telo namreč izčrpano in v pomanjkanju sladkorja, tega pa začne ob prvem obroku skladiščiti./ FOTO: iStockphoto

Uživate preveč sladkorja

Ameriška študija je pokazala, da povprečna oseba nevede poje 82 dodatnih gramov sladkorja na dan, kar je enakovredno 20 čajnim žličkam sladkorja in 317 praznim kalorijam. Kar 91 odstotkov tega sladkorja naj bi dobili s pitjem gaziranih pijač (33 %), z uživanjem sladkanih kosmičev in peciv (23 %), sladkarij (16 %), sadnih sokov (10 %) in sladkanih mlečnih izdelkov, kot so sladoled, mlečni napitki in jogurti z okusom (9 %). Na seznamu ni zelenjave, sadja, mesa, jajc, polnozrnatih izdelkov in mlečnih izdelkov, ki niso sladkani. Da bi zmanjšali vnos sladkorja, se torej izogibajte izdelkom z dodanimi sladkorji, ocvrti hrani in alkoholu, ki vsebuje ogromno praznih kalorij, ki organizmu razen dodatnih kalorij ne zagotavljajo nobenih hranilnih snovi. Začnite brati označbe na živilih, kjer je zapisano, koliko sladkorja in kalorij vsebujejo izdelki, za zajtrk pa si raje kot sladkane kosmiče privoščite jajčno omleto. Raziskave so namreč pokazale, da tisti, ki dan začnejo z jajci, dnevno zaužijejo približno 260 kalorij manj.

PREBERI ŠE
Proti plešavosti s pametnim jedilnikom

Ne dvigujete uteži

V študiji, ki so jo opravili na univerzi Ball State, so znanstveniki dali moške s prekomerno telesno težo na dieto, ki je temeljila na vnosu 1500 kalorij dnevno, in jih razdelili v tri skupine: prva ni telovadila, druga je izvajala aerobne vaje trikrat tedensko, tretja pa je izvajala tako aerobne vaje kakor tudi dvigovala uteži. Moški v vseh skupinah so izgubili približno 10 kilogramov, vendar pa so strokovnjaki opazili, da je moškim v skupini, ki je dvigovala uteži, uspelo stopiti tri kilograme maščob več. Tako so vsi moški sicer izgubili deset kilogramov, razlika je le v tem, da so moški v prvi in drugi skupini izgubili približno sedem kilogramov maščobe in tri kilograme mišic, tisti, ki so dvigovali uteži, pa so izgubili zgolj maščobe.

Zapomnite pa si, da bo tehtnica na začetku najverjetneje kazala več, saj so mišice težje od maščob, zato ne obupajte.
Zapomnite pa si, da bo tehtnica na začetku najverjetneje kazala več, saj so mišice težje od maščob, zato ne obupajte./ FOTO: iStockphoto

Če torej hujšate, vsaj trikrat tedensko opravite celovit trening, ki bo vključeval tako aerobne vaje kakor tudi dvigovanje uteži. Vadba je namreč nujen del shujševalnega načrta. Zapomnite pa si, da bo tehtnica na začetku najverjetneje kazala več, saj so mišice težje od maščob, zato ne obupajte.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.