moskisvet
ŽAR LEGENDE

To je skrivnost za popoln T-bone steak!

03.05.2019, 8:36
T-bone steak je pravi ''dec'' med mesnimi izdelki, kot je pravi ''dec'' Darko, ki je skupaj z Miho ta teden v Žar legendah pripravljal ta hrbtni del govejega mesa, ki je takšno ime dobil zaradi svojega videza. Odrezan je namreč tako, da kost spominja na črko T, če pa bi ga delili po kosti, bi dobili biftek in ramstek. Da je pečen, kot je treba, in se ob ugrizu kar stopi v ustih, ni treba veliko, a nekaj stvari je vendarle dobro vedeti.

Ker so prvi topli spomladanski žarki na plano že privabili žare in je vonj mesa z roštilja zadišal že na marsikaterem vrtu, Miha Brajnik in Darko Klemen nadaljujeta s koristnimi nasveti in triki za peko na žaru. Tudi tokrat sta poskrbela, da boste na pikniku navdušili zbrano občinstvo, saj sta razkrila številne skrivnosti dobre priprave kraljevega T-bone steaka, ki si jih lahko ogledate TUKAJ (link do oddaje).

NAGRADNA IGRA: Izpolnite prijavnico na dnu članka in se potegujte za žar paket Lidla Slovenije!

• Velikan mehkega srca – tako bi lahko označili ne le Darka, pač pa tudi pravilno pečen T-bone steak, ki je običajno vsaj en kilogram težak kos zorjenega govejega mesa. Seveda se tudi pri njem pot do vrhunsko pečenega steaka začne pri izbiri dobrega kosa mesa. Prisegate na kvaliteto, svežino in izdelke domačega porekla? Mesne izdelke blagovne znamke Žar Legende, ki jih najdete v trgovskih centrih Lidl Slovenija, opišejo prav te besede. Pri nakupu steaka vam tu ni treba razmišljati o tem, ali je meso dovolj zoreno, ali je dovolj marmorirano – da je razporejenost maščobe med mišičnim tkivom, ki poskrbi za okusnost in sočnost mesa, prava – da ni pretrdo in oporečnega porekla. Pri Lidlu Slovenija dobite garantirano najboljše, kar premore meso.

• Največja napaka, ki jo dela marsikateri moški pri peki na žaru, ne le, ko gre za T-bone, je, da položi meso na žar naravnost iz hladilnika. Meso ogreto na sobno temperaturo – pred pečenjem je dobro, da stoji na sobni temperaturi vsaj nekaj ur, najmanj pa pol ure – se ne zažge, je na koncu bolj mehko in se lepo zapeče. Pri pečenju se namreč zgodi t. i. Milfordova reakcija. Gre za razgradnjo beljakovinskih vezi, ki se sprostijo, meso pa postane mehkejše. Če je meso mrzlo, se te vezi ne sproščajo enako in končni rezultat ni tako dober.

Šala tedna
Šala tedna/ FOTO: Arhiv izvajalca

• Ko vržemo T-Bone steak enkrat na vročino, je pomembno, da ga sprva pečemo pri kosti in šele nato obrnemo in ne obratno, kot dela večina in je narobe. Nikakor se ga ne sme prepeči, znotraj pa mora ostati rdeč. Temperatura žara mora biti visoka in rešetke nizko postavljene. Visoka temperatura namreč poskrbi, da zunanja mišična tkiva takoj zakrknejo in ne dopustijo iztekanja soka.

PREBERI ŠE
Top nasveti za pripravo piščančjih nabodal

• Kako zapečenega želite? Za stopnjo zapečenosti medium, kos 2–3 centimetre debelega steaka pečete 6– 7 minut, za medium well pa 7–9 minut (vsako stran toliko). Steaka med pečenjem ne zbadate z vilico, kot z besedami Miha zbada Darka, sicer izgubimo dragoceni sok. Priporočljivo je, da pečen steak, preden zagrizemo vanj, pustimo odležati vsaj pet, debelejšega pa 10 minut. Tako se sokovi, ki so se med peko zbrali pod skorjo, umirijo in prerazporedijo po mesnih tkivih. Če smo neučakani, večina sokov konča na krožniku in meso ni tako žmohtno.

Darkov recept za T-bone steak
Darkov recept za T-bone steak/ FOTO: Arhiv izvajalca

NAGRADNA IGRA!
Odgovorite na nagradno vprašanje v prijavnici spodaj in se potegujte za super nagrado, ki bi jo bil vesel vsak pravi moški! Vsak teden bomo izžrebali enega srečneža, ki prejme žar paket Lidla Slovenije, da bo že z večjim veseljem razvajal borbončice svojih gostov. Tedenskega nagrajenca bomo razglasili v petek na naši Facebook strani.

Ne zamudite 4. dela, ko se bosta Miha in Darko pomerila v pripravi svinjskih rebrc:

Sponzorirana vsebina