moskisvet
ŽAR LEGENDE

Super trik, kako piščanca speči na pločevinki piva

23.05.2019, 16:18
Bliža se meteorološko poletje in priložnosti, da dokazujete svoje sposobnosti peke na žaru bo vedno več. Tokrat se bomo posvetili pripravi celega piščanca na žaru, ki zahteva nekaj potrpljenja, a je vreden svojega časa. Je pa zato manj zamuden kot na primer priprava piščančjih prsi ali perutničk. Miha in Darka sta tudi tokrat z nami delila sočne nasvete, ki vam bodo na naslednjem pikniku prišli še kako prav.

Največji izziv s katerim se srečujemo pri peki celega piščanca na žaru je, da poskrbimo, da je celoten piščanec ravno prav pečen. Prsni del se na primer peče hitreje, medtem ko drugi deli potrebujejo drugačno temperaturo, da dosežejo popolnost. Sliši se komplicirano, a bolj preprosto ne bi moglo biti, saj želeno dosežemo z uporabo nastavka za piščanca, lahko pa uporabimo kar pločevinko piva. Seveda obstaja tudi tretja opcija in sicer da piščanca razpremo, kot nam to odlično demonstrira velemojster peke na žaru, Darko, medtem ko se Miha loti metode s ''piksno''.

NAGRADNA IGRA: Izpolnite prijavnico na dnu članka in se potegujte za žar paket Lidla Slovenije!

Priprava celega piščanca ima številne prednosti, saj se vam s piščancem med peko ni treba kaj dosti ukvarjati. Le natreti ga morate z začimbami. Še pred tem piščanca operemo in s papirnatimi brisačkami popivnamo do suhega. Preden ga nataknemo na nastavek ali pločevinko piva, s čopičem za hrano, lahko pa tudi prsti, piščanca namažemo z olivnim oljem, da bo koža rahlo naoljena. Osolimo zunanjost in dodamo začimbe po želji. Če želimo, začinimo tudi notranjost. Lahko se poslužimo tudi mešanice začimb (glej grafiko) Mihe in Darka, ki je primerna tako za peko razprtega kot nerazprtega piščanca.

Pivo in žar, to sta lepi par

Dobro znano je, da gresta pivo in žar z roko v roki, a ne pri zalivanju mesa med peko, kot zmotno meni večina, saj s tem mesu naredite več škode kot koristi. Če želite imeti meso z aromo piva, naredite iz njega marinado, mesa pa ne polivajte med peko, saj ga ne vpija. Z njim le gasite ogenj in dvigujete saje.

PREBERI ŠE
Španska specialiteta, ki navdušuje tudi pri nas

Če želite, da bo imel vaš cel piščanec priokus piva, se ga namesto z nastavkom za piščanca lotite s pločevinko piva. Polovico piva prelijte v kozarec in nanjo nasadite piščanca, da se peče pokonci. Zakaj je potrebno v pločevinki pustiti nekaj piva? To bo vzdrževalo temperaturi v trebušni votlini piščanca. V pločevinko lahko natočite tudi sok, gazirano pijačo ali vodo, pri tem pa se je treba zavedati, da tekočina piščancu da nekaj arome, zato izberite modro.

Recept za celega piščanca na žaru s pivom.
Recept za celega piščanca na žaru s pivom./ FOTO: Arhiv izvajalca

Polaganje temeljev

Cel piščanec odet v hrustljavo skorjo je na piknikih vedno hit. A za nastanek hita so najprej potrebni dobri temelji, ki jih polagamo z izbiro mesa. V trgovskih centrih Lidl Slovenija boste našli najboljše kose za žar, saj so morali za uvrstitev na njihove police mesni izdelki skozi sito kvalifikacij, v ''ekipo'' Žar Legende pa so se uvrstili zgolj kosi, ki imajo najvišjo kakovost, svežino in domače poreklo. Ne le meso, v Lidlu boste našli prav vse kar potrebujete za žar, najsi bo to zelenjava, krompir, kruh in druga živila brez katerih ne mine noben piknik. Seveda pa se lahko v Lidlu oborožite tudi s priborom in drugo opremo za žar.

Direktno ali indirektno, to je tu vprašanje

Pa da se vrnemo nazaj k procesu. Pred peko moramo počakati, da piščanec dobi sobno temperaturo, kajti piščanec ogret na sobno temperaturo bo pečen precej hitreje, kot če bi ga dali na žar hladnega. No, ali pa tudi ne. Če sledite Darkovemu receptu in piščanca namažete z njegov mešanico, tega iz hladilnika lahko direktno postavite na žar, saj ima dve fazi peke.

Šala tedna
Šala tedna/ FOTO: Arhiv izvajalca

Če ne sledimo Darku, piščanca ne postavimo direktno nad vročino, ampak ga pečemo indirektno. Če pečemo z žarom na oglje, slednjega razporedimo ob straneh, medtem ko pri plinskem aktiviramo zgolj stranske gorilnike. Pod piščancem ne sme biti direktne toplote, idealna temperatura pa je nekje med 190 in 230 stopinjami Celzija. Piščanec je gotovo v dobri uri oz. ko je v njegovi sredici 76 stopinj Celzija. Nimate termometra? Uberite manj elegantno rešitev in sicer zarežite med trupom in bedrom in če ne opazite znakov krvi, je piščanec gotov. Preden ga razdelite med goste, ga pustite počivati še 15 minut. Potem pa le v akcijo!

Darko se zadeve loti nekoliko drugače, saj sprva piščanca peče na visoki temperaturi, da se naredi beljakovinska obloga, nato pa ogenj poduši in do konca peče na nižji temperaturi. Še tretji način je Mihov, ki piščanca pripravlja v peči, tik ob ognju.

NAGRADNA IGRA!
Odgovorite na nagradno vprašanje v prijavnici spodaj in se potegujte za super nagrado, ki bi jo bil vesel vsak pravi moški! Vsak teden bomo izžrebali enega srečneža, ki bo prejel žar paket Lidla Slovenije, da bo že z večjim veseljem razvajal borbončice svojih gostov. Tedenskega nagrajenca bomo razglasili v petek na naši Facebook strani.

6. del Žar legend si lahko ogledate TUKAJ! Že v kratkem pa bo na meniju nova učna ura peke na žaru Mihe in Darka. Ne zamudite 7. dela, ko se bosta lotila ribe.

Sponzorirana vsebina