moskisvet
ŽAR LEGENDE

Svinjska rebra na žaru – ko pravi moški polaga izpit za mojstra žara

09.05.2019, 16:33
Se boste kmalu znašli v vlogi gostitelja piknika? Se boste lotili priprave svinjskih reber? Bodite kot Darko in ne kot Miha. Ker vrteti jezik zna vsak, pripraviti dobra svinjska rebra na žaru pač ne. Slabost sočnih svinjskih reber a la Darko? Tako dobra so, da si boste želeli, da bi jih spekli več, saj jih bodo gostje razgrabili.

V Sloveniji piknike in žar najpogosteje povezujemo s čevapčiči, perutničkami in kotleti. Z Žar legendami stopamo preko naše ''zaplankanosti'', saj je dandanes v trgovinah mogoče kupiti skoraj vse, kar si zamislimo. Zato bi bilo škoda, če se omejimo na tako majhen mesni repertoar. Tokrat si bomo pobliže ogledali pripravo svinjskih reber na žaru.

NAGRADNA IGRA: Izpolnite prijavnico na dnu članka in se potegujte za žar paketLidla Slovenije!

Svinjska rebra so tisti kos mesa, ki ločijo žar mojstra od amaterja (beri Darka od Mihe). So tisti kos mesa, ki se prileže ne glede na letni čas. Svinjska rebra so tudi zelo hvaležen kos mesa. Rebra je namreč izjemno preprosto pripraviti oz. nemogoče speči narobe. Ampak saj veste, nekateri zažgejo še špagete, zato nikar ne mislite, da vse obvladate. Ker pravi moški se ne pretvarja, da vse ve, ampak zna tudi prisluhniti. Miha pač ni eden izmed njih, je pa na dobri poti, saj ima ob sebi Darka, ki manj govori in več naredi in zna med drugim pripraviti vrhunska svinjska rebra na žaru.

Šala tedna
Šala tedna/ FOTO: Arhiv izvajalca

• Kot prvo. Preden se lotimo peke, potrebujemo dober kos mesa. Izbrati ga moramo skrbno, saj meso slabše kakovosti zahteva ne le daljši čas priprave, končni rezultat, pa naj se še tako trudimo, verjetno ne bo takšen, kot bi si želeli. Zato zavijte po rebrca v Lidl Slovenija, kjer se pod blagovno znamko Žar legende skriva paleta svežih, kakovostnih in slovenskih mesnih izdelkov s katerimi ne morete zgrešiti, pa naj gre za čevapčiče, rebrca, T-bone steak, piščanca ali katero drugo sorto mesa.

• Kot drugo. Reber na žaru ne morete pripraviti na vsakem žaru. Potrebujete takšnega, na kakršnem lahko kontrolirate temperaturo, saj mora vročina do mesa prihajati tudi indirektno – torej tudi od zgoraj. Pečemo jih na nizki temperaturi in dolgo časa. Kjer se nahaja odprtina za dovod zraka, le-to vsaj do polovice zapremo, temperaturo pa reguliramo z omejitvijo odvoda zraka. Na ta način oglje tli hitreje oz. počasneje. Seveda pa obstaja alternativa, ki nam je demonstrirata Miha in Darko, ko svinjska rebra pripravimo v ognjevarni posodi.

Svinjska rebra na žaru lahko pripravite tudi, če nimate pokritega žara.
Svinjska rebra na žaru lahko pripravite tudi, če nimate pokritega žara./ FOTO: Arhiv izvajalca

• Pred peko je treba meso ''zabavi'' primerno ''nališpati'' (dress code: sladko-kisla mešanica začimb), še pred tem pa z notranje strani odstraniti membrano, to je trdo kožo, ki preprečuje začimbam pot do mesa. To storimo tako, da pri skrajni kosti pazljivo zarežemo z nožem, jo toliko olupimo, da lahko zagrabimo s papirnato brisačo in odstranimo v enem kosu. Bog ne daj, da bi meso pekli z membrano, saj bi bila reberca na koncu trda kot kamen. Če jih torej ne mislite uporabljati namesto gorjače, potem jo le odstranite. Nato pripravimo sladko-kislo mešanico začimb iz soli, popra, paprike, česna, čilija in mlete kumine.

PREBERI ŠE
To je skrivnost za popoln T-bone steak!

Mešanico enakomerno in temeljito posipamo po obeh straneh in na koncu vtremo v meso. Če želite, da ima lepšo aromo, ga je potrebno dimiti. Priporočamo uporabo sekancev. Če želite da se bolj kadijo in gorijo dlje, jih prej namočite v vodo. Za peko obvezno potrebujete držalo za meso. Ga nimate? Obstaja poceni rešitev, ki jo imate morda že doma – uporabniki na spletu svetujejo stojalo za pokrovke ali odcejevalnik za posodo. Lahko pa si še precej bolj olajšate delo in reberca pripravite tako kot Darko v Žar Legendah, z ognjevarno posodo.

Recept
Recept/ FOTO: Arhiv izvajalca

• Ko žar doseže nekje 140 stopinj Celzija, rebra postavimo na rešetke/ploščo ter pristavimo sekance. Meso dimimo približno 30 minut. Nato rebra pečemo še 1,5 do 2 uri in v tem času pazimo zgolj na temperaturo, pokrova pa po nepotrebne ne odpiramo. Ne kukajte, zaupajte metodi! Oziranje sicer ne bo tako usodno kot za Orfeja, pa vendar. Nato rebra zavijemo v dvojno plast alu folije, še prej pa namažemo z vlažilno omako. Lahko pripravite svojo. Lahko je to mešanica 2 dcl jabolčnega soka in 3 velikih žlic kisa, lahko pa je narejena tudi iz obstoječe mešanice začimb, ki ji dodate vodo in nekaj kisa. Rebra dobro zavijemo, da ne bodo spuščala tekočine ter vrnemo na žar še za eno uro.

• Dodatnih 10 minut čakanja, kolikor pustite svinjska rebar počivati, ko jih odstavite z vročine, verjetno ne bo nič v primerjavi s tremi urami peke. Potem pa le pogumno zagrizite vanje!

NAGRADNA IGRA!
Odgovorite na nagradno vprašanje v prijavnici spodaj in se potegujte za super nagrado, ki bi jo bil vesel vsak pravi moški! Vsak teden bomo izžrebali enega srečneža, ki prejme žar paket Lidla Slovenije, da bo že z večjim veseljem razvajal borbončice svojih gostov. Tedenskega nagrajenca bomo razglasili v petek na naši Facebook strani.

4. del Žar legend si lahko ogledate TUKAJ! Nova učna ura peke na žaru s strani Mihe in Darka, ki vam bo še dodatno razširila obzorja in utrdila trebušne mišice, bo na sporedu že kmalu. Ne zamudite torej 5. dela, ko se bosta Miha in Darko pomerila v pripravi paelle:

Sponzorirana vsebina