moskisvet
ŽAR LEGENDE

Top nasveti za pripravo piščančjih nabodal

25.04.2019, 16:18
Čas je, da tudi vi postanete Žar legende, in sicer s pomočjo nabrušenega noža in nabrušenega jezika! Miha in Darko sta tokrat prekrižala piščančji nabodali. Eden je nabodala vihtel manj, drugi bolj uspešno. Če torej želite tudi vi izpasti kot mojster žara in navdušiti goste, potem si le poglejte njun duel v pripravi piščančjih nabodal, kjer je na koncu seveda zgolj en zmagovalec. Eden zna namreč bolj kot ne obračati zgolj jezik, drugi pa tudi meso na žaru. Hitro vam bo postalo jasno, kdo je mojster vrtenja česa.

Pikantni komik z nabrušenim jezikom Miha Brajnik ter znanja polni mojster žara Darko Klemen nas vsak četrtek zvečer na Pop TV in v petek zvečer na Kanalu A zalagata s koristnimi nasveti o peki na žaru, ki bi jih moral slišati vsak moški – predhodno znanje gor ali dol! Da, takrat je čas za ŽAR LEGENDE!

NAGRADNA IGRA: Izpolnite prijavnico na dnu članka in se potegujte za žar paket Lidla Slovenije!

Da ne boste izpadli kot pametnjakovič Miha, ki se na koncu osramoti, čeprav ''ve'' vse! Saj ne bi radi pred prijatelji izpadli amater, kajne? ''Pa ti si legenda, stari!'' To bi verjetno precej raje slišali, ko ugriznejo v vaše sočno meso, kot gledali njihovo prisiljeno muzanje, kajne?! V drugem delu sta se nabrušen jezik in nabrušen nož pomerila v pripravi piščančjih nabodal, kdo od njiju je bolje začinil meso in kdo vzdušje, pa preverite TUKAJ! Z upoštevanjem nasvetov pravega mojstra žara bodo tudi vaša nabodala prava gurmanska poslastica, več nasvetov pa vam ponujamo v nadaljevanju.

Peka na žaru je družabni dogodek. Običajno se okoli žara zbere moška družba in temu primerne so tudi debate, ki ne minejo brez sočnih in za ženska useša pogosto neprimernih opazk in šal. A ko je treba pripraviti lepo in ravno prav pečeno meso, vrag pogosto vzame šalo. Le redko kateri moški zna meso speči tako, kot prave žar legende, ki vedo, da je peka na žaru precej več kot le obračanje mesa in zlivanje piva po njem. Če znate dobro obračati jezik, kasneje s tem ne boste mogli prikriti dejstva, da vašemu mesu nekaj manjka. Miha, komik z malim k, že ve!

Mali koraki do velikega naziva 'Žar legende'

• Pot do sončnega mesa privlačnega videza se začne že precej preden zaženemo žar, temelje pa začnemo postavljati z izbiro mesa. To naj bo kakovostno in sveže, po možnosti domačega proizvajalca. Saj veste, ni ga čez domače! In če ste morali nekoč hoditi po vrhunske kose v mesnico, lahko danes vse potrebno za piknik najdete na enem mestu. V Lidlu Slovenijase zavedajo, da je le najboljše dovolj dobro za njihove stranke, zato pod blagovno znamko Žar legende ponujajo najboljše, kar premore mesna industrija. Poskrbite, da si bodo vaši gostje oblizovali prste še dolgo v noč!

• Ok, izbrali ste najboljše kose mesa, zdaj pa je čas za akcijo. Še preden zakurite žar, poskrbite, da sta rešetka oz. plošča dobro očiščeni in da se pred peko dobro razgrejeta, sicer tvegate, da se bo meso prijemalo in bo iz njega kapljal dragocen sok ter povzročal dimljenje. Kako vemo, da je dobro razgret? Preprosto! Če lahko dlan držimo pet centimetrov nad rešetko približno pet sekund, je le-ta pripravljen na sprejem 'strank'. Potem pa le rokavico za žar na roko! Je nimate? Potem vam verjetno manjka tudi kaj drugega od obveznega pribora za peko na žaru. Pravijo, da brez pravega orodja ni pravega mojstra, kar velja tudi za mojstre žara. K sreči lahko v Lidlu Slovenija najdete tudi mnoge nepogrešljive pripomočke za žar, s pomočjo katerih boste še bližje nazivu 'žar legenda'.

Šala tedna
Šala tedna

• Čeprav je za mnoge prva asociacija na žar čevapčič, pa peka na žaru ponuja precej veliko več kot zgolj peko le-teh, o kateri sta vas nabrušen jezik (Miha) in nabrušen nož (Darko) podučila v prvem delu Žar legend. In ko želimo goste presenetiti z okusnimi specialitetami z žara, je piščančje meso ne le odlična, ampak tudi univerzalna izbira – je manj kalorično, z bogato hranilno vrednostjo, lahko prebavljivo in zelo hitro pripravljeno. Z njim boste zadovoljili apetite in želje tudi predstavnic nežnejšega spola.

• V nadaljevanju si bomo pobliže ogledali pripravo piščančjih nabodal, ki jih po želji marinirate. Darko nam predstavi okusno marinado, ki jo moramo pripraviti vsaj 24 ur pred peko, za neučakane pa obstajajo tudi bližnjice, kot je ananasova marinada, ki vzame vsega 35 minut. Za pripravo le-te v loncu zmešamo ananasov sok (iz ananasovega kompota), sojino omako in rjavi sladkor ter segrevamo do vretja. 3- do 4-centimeterske kocke piščanca v hladilniku mariniramo 30 minut. Če ste ''na komot'' ali pa niste dovolj vešči rezanja, lahko kupite tudi že razrezanega piščanca, ki ga po želji obogatite tudi s kakšno drugo marinado, takšno zgolj iz olja, limoninega soka, soli in popra ali z dodatkom piva, medu, zelišč in začimb, sojine omake, balzamičnega kisa, gorčice, ipd.

• Med čakanjem, da se meso marinira, kakopak ne sedimo križem rok, ampak v tem času pripravimo žar. Če meso nabodemo na lesena nabodala, le-ta pred peko za pol ure namočimo v vodo, da se ne vžgejo. Meso na zmernem ognju pečemo 15 minut, med peko pa nabodala nekajkrat obrnemo, da se meso zapeče enakomerno. Velja opozoriti, da na žar nikoli ne polagamo živil naravnost iz hladilnika, kaj šele zamrznjenih, ampak vedno počakamo, da se ogrejejo na sobno temperaturo.

• Če planirate zadeve malce bolj vnaprej, potem morate definitivno preizkusiti piščančja nabodala ''a laDarko'' in gostje si bodo garantirano oblizovali prste in ne zgolj hvalili vaše peke iz vljudnosti.

Nabodala 'ala Darko'
Nabodala 'ala Darko'

Ko nad piknik ''pade noč'' oz. se žar dovolj ohladi, z rešetk ali plošče odstranite zažgane ostanke hrane in masti. Bodite pozorni, da se umazanija ne zasuši, saj boste imeli sicer precej več dela. Za čiščenje priporočamo vročo vodo z detergentom za pomivanje posode, v primeru, da je maščoba trdovratna, pa rešetko pomočite v mešanico vode in kisa.

Tako, čas je, da tudi vi nabrusite nož in se lotite priprave piščančjih nabodal. Bodite pozorni na reakcije gostov, ko bodo zagrizli v sočno meso. Verjetno bo pomogalo tudi, če jim ponudite kozarec dobrega vina, z nabrušenim jezikom pa poskrbite za pravo vzdušje na pikniku. Naziv žar legenda bo tako za vaš še bližje.

NAGRADNA IGRA!

Odgovorite na nagradno vprašanje v prijavnici spodaj in se potegujte za super nagrado, ki bi jo bil vesel vsak pravi moški! Vsak teden bomo izžrebali enega srečneža, ki prejme žar paket Lidla Slovenije, da bo že z večjim veseljem razvajal brbončice svojih gostov. Tedenskega nagrajenca bomo razglasili v petek na naši Facebook strani.

Seveda pa ne zamudite 3. dela, ko se bosta Miha in Darko pomerila v pripravi steakov:

Sponzorirana vsebina