moskisvet
INTERVJU

Ekskluzivni intervju z legionarjem: "Na neki točki sem rekel: J**i ga!"

23.08.2018, 15:51
26
Če strnemo, je njegova glavna zadolžitev 'podžgati hrabrost vojakov, ko misli, da jih prevzema strah, in nadzirati njihov bes, ko jim grozi, da bi jih odneslo izpod nadzora'. Civilnega življenja nima in tudi ni običajen vojak. Kako je, ko prvič zreš smrti v oči? Kako je, ko po toliko časa ne vidiš družine? Kakšna je resnica glede fizičnih obračunavanj v legiji? Ekskluzivno se je z nami pogovarjal legionar, po rodu Srb, vodnik v elitnem padalskem polku tujske legije, zloglasnem 2REP. Legionar, ki je še vedno aktiven, iz varnostnih razlogov ostaja anonimen, vse podatke pa hranimo v uredništvu.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Obstaja tipičen legionar?

‘Tipičen legionar’ ne obstaja. Prihajamo iz 146 različnih držav, smo različnih ver in različnih kultur. Najbolj primeren odgovor bi bil, da je ‘povprečen legionar’ oseba, ki išče avanturo in želi stran od ‘normalnega’ življenja, ga izkusiti na čisto drugačen način in v drugačnem okolju. V legiji pravimo, da je toliko različnih razlogov, zakaj se pridružiti legiji, kolikor je legionarjev. Nekdo išče kraj, kjer lahko postavi na preizkušnjo svoj um in telo. Nekdo je pravkar zaključil dolgoletno ljubezensko zvezo in bi rad le prekinil stike, se oddaljili od te osebe, ki mu je toliko pomenila, celjenje ran pa vemo vsi, da je lahko zelo dolgotrajen proces …

In kaj je bil tvoj razlog?

Zakaj sem se pridružil, je dolga zgodba. Bom skušal strniti. Za Legijo sem slišal od prijatelja, sparing partnerja pri MMA. Borilne veščine so moj hobi. In pritegnilo me je, saj sem tedaj ravno zaključil zvezo s svojo veliko ljubeznijo in čutil sem, da sem prišel v fazo, ko sem moral 'zajeti sapo'. Stanje v državi je bilo kaotično, kot večino časa. Kljub temu, da sem delal kot asistent glavnega direktorja v oddelku za marketing ene največjih modnih hiš v Srbiji, mi ni bilo všeč to, kar mi je prihodnost prinašala in vsa ta vmešavanja politike … Na neki točki sem rekel : "Je**i ga !”" Družini sem rekel, da grem v Pariz na počitnice in se vrnem čez teden dni. Tam sem potrkal na slavna vrata v Aubagneu blizu Marseilla in rekel: "Jaz sem volonter." Vse ostalo je zgodovina.

Zakaj tujska legija in ne srbska vojska?

Služil sem v srbski vojski, v času, ko je bilo še obvezno enoletno služenje vojaškega roka. Zdelo sem mi je zelo neprofesionalno in pod velikim vplivom domače politike. Ne mislim, da druge vojske po svetu niso, a zagotovo ne na enak način. Srbska vojska ima nekaj enot, ki so delovne, profesionalne, ampak če se jim želiš pridružiti, moraš imeti določene veze in poznanstva. Poznam nekatere najvišje častnike in podčastnike v Srbiji, v specialni enoti, potrdili so moje mnenje, Res je majhen odstotek vojakov, ki uspejo zaradi svojih sposobnosti. Moram reči, da jih vse spoštujem in obožujem dejstvo, da služijo domovini častno in s spoštovanjem, ampak že od začetka sem vedel, da tam ni prostora zame. Med služenjem sem magistriral iz ekonomije, tako da služenje v srbski vojski zame ni bilo tako privlačno. Iskal sem svojo prihodnost nekje drugje, v drugačnem okolju.

In izbral si eno najelitnejših enot na svetu, 2. REP specialno padalsko enoto?

Ko sem najprej začel razmišljati o tem, da bi se pridružil FFL (French Foreign Legion, Francoska tujska legija, op. a.), sem iskal informacije od najrazličnejših virov, ki sem jih imel na voljo. Veliko je bilo ‘bajk in zgodbic’ in nekatere informacije je bilo nemogoče preveriti. Ampak nekaj, kar je bilo skupno vsem, je bilo, da so vsi opisali 2REP (2eme regiment etrangere de parachutists, angl. 2nd Foreign Paratrooper Regiment – 2. tujski padalski polk, op. a.) kot najboljšo enoto v Tujski legiji in najboljšo bojno enoto v celotni francoski vojski. Imenujejo jo ‘Udarna igla Francoskih hitrih odzivnih sil’. Mislil sem si: "Okej, če že zapuščam svoje civilno življenje in svojo deželo, da bi se pridružil Tujski legiji, moram biti med najboljšimi."

Kakšne so tvoje zadolžitve?

Po štirih letih služenja, zdaj sem v legiji 7 let, me je doletela čast, da sem postal podčastnik, imam čin vodnika. Sem vodja skupine 8 do največ 14 ljudi v 2REP enoti, ki je specializirana za ‘bojevanje v džungli’. Trajalo bi res dolgo, če bi želel pojasniti vse svoje zadolžitve, a če strnem v eno misel: "Podžgati hrabrost vojaka, ko mislite, da jih prevzema strah, in nadzirati njihov bes, ko jim grozi, da bi jih odneslo izpod nadzora".

Kot legionar si verjetno velikokrat blizu, preblizu smrti. Kako se nekdo na to sploh lahko pripravi? Se je sploh mogoče na to pripraviti?

Ne. Ali si rojen s tem ali nisi. Nikoli se ne moreš pripraviti na situacijo‘življenje ali smrt’. Vsaka situacija, ko si blizu smrti, je drugačna.

To je za nas, običajne civiliste, popolnoma nerazumljivo …

Ko prvič prideš v situacijo, ko si blizu smrti … To ni "Ojoj, skoraj me je povozil avto"situacija … To je …"Black Hawk Down" situacija. Naučiš se zares ceniti življenje in vse, kar z njim pride. In to veliiiiiiko bolj.

(Black Hawk oziroma Črni jastreb je večnamenski vojaški helikopter, ki je po navadi v uporabi kot transportni vojaški helikopter ali pa kot jurišni helikopter za zračne desante. Posadko  sestavljajo tri osebe: pilot, kopilot in letalski tehnik, poleg tega lahko transportna kabina sprejme še do 11 polno opremljenih vojakov oz. štiri nosila z enim medicinskim spremljevalcem. Situacija se nanaša na film z naslovom Black Hawk Down - Sestreljeni črni jastreb, Op.a.)

In to je še nekaj nepredstavljivega za nas, ki živimo’normalno’ življenje. S smrtjo se načeloma ne srečujemo pogosto, ti pa živiš v središču tega. Izgubljaš prijatelje. Živiš v nevarnosti …

Kam ciljaš? ... V nevarnosti živim zaradi prijateljev. Konec dneva se ne obremenjujem s politiko, teroristi, zimo, poletjem, ali je vroče ali mraz … Ko sem prej omenil, da bolj ceniš življenje, vse trenutke življenja … To je tisto, kar šteje v nekem določenem trenutku. Vojak poleg tebe. Da mu pomagaš, da se domov vrne živ. Ko je njegovo življenje veliko bolj pomembno od tvojega, takrat lahko rečeš, da si vodja v pravem pomenu besede.

In zaupaš vsakemu vojaku, ki je s tabo v enoti?

Vsakemu. Takrat mi ni pomembno, kaj počne doma, če je nasilen, če je kockar, če  je neumen ali pameten, ženskar ali družinski človek. Ko izstrelijo prve naboje proti tebi in tvoji enoti, je vse, na kar misliš, samo to, da se moramo vsi vrniti domov. Živi. Težko je razumeti … Čas v Legiji je pomnožen z deset. Pet let tukaj je kot 50 let civilista.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kje vse si bil že na misiji?

Bil sem v Francoski Gvajani, Jordaniji, Čadu, Srednjeafriški republiki, Iraku ...

Kakšen dogodek, ki se ti je zares vtisnil v spomin?

Na to vprašanje raje ne bi odgovarjal. Je preveč osebno, jaz pa tudi nisem ravno pripovedovalec zgodb ...

Če se vrneva malce bolj na začetek ... Kako sploh poteka tipičen dan dan legionarja?

Hmmm … ‘tipičen dan’ … no, v 80 odstotkih je tak kot v vsaki vojski. Vstaneš, se obriješ, umiješ, sledijo športne aktivnosti – no, tukaj je posebnost 2REP, da gremo skoraj vsako jutro na 10–15-kilometrski tek. Na ostale ‘netekaške’ dni pa imamo crossfit, plavanje, borilne veščine. Pavza za kosilo je ob 12. uri, po kosilu pa nadaljuješ z dnevnimi aktivnostmi – od treninga borilnih veščin do posebnih predavanj, tečajev o vojaških komunikacijskih sistemih, nudenju prve pomoči v boju, streljanje z jurišnimi puškami, pištolami, v začetku pa obiskuješ tudi tečaj francoskega jezika. Po 18. uri se delovni dan načeloma zaključi. Po tej uri še narediš do konca svoje stvari in se pripraviš na naslednji dan. To je tisti ‘prosti čas’, ki ga večina legionarjev izkoristi za šport, gledanje filmov ali pogovore preko Skypa ali drugih aplikacij z najdražjimi.

So urjenja primerljiva s tistimi v običajnih vojskah?

Urjenja so težka, disciplina je stroga. Imel sem priložnost delati z ameriškimi rangerji, 82. zračnoprevozno divizijo Kopenske vojske ZDA, Francosko GIGN (Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale, tj. francoska specialna enota policije za taktično delovanje, op.a.), francosko RAID (specialna enota francoske policije, op.a.), nemško KSK (nemške Komandoške specialne sile, Kommando Spezialkräfte, op.a.) in številnimi drugimi. Reči moram, da smo pripadniki 2REP na višjem nivoju fizične pripravljenosti kot oni. Gre za drugo mentaliteto. Oni trenirajo, da bi bili fit, legionar pa trenira, da bi preživel vse, kar ga čaka.

Kaj vse čaka na selekciji nekoga, ki si želi postati legionar?

Hah! Dobro vprašanje ... Vem, da je veliko zgodbic, ki krožijo glede selekcijskih postopkov. Bom pojasnil na kratko. Fizične komponente selekcije so v bistvu podobne kot pri drugih padalskih enotah.
- Cooperjev test: več kot 2.800 m moraš preteči v 12 minutah. Priporočljivo je, da v tem času pretečeš vsaj 3.200.
- Pull Up: Vsaj 10-krat se moraš dvigniti. Vse, kar je več, je bonus.
- Plavanje: preplavati 100 metrov in 10 metrov pod vodo v manj kot 3 minutah. Priporočljivo je, da to opraviš v manj kot 2 minutah.
- Vrv: Na 7-metrsko vrv moraš splezati tako, da uporabljaš samo roke. Ni časovne omejitve, a je priporočljivo, da to opraviš v manj kot 10 sekundah.
- 8km pohod padalske enote: v uniformi in škornjih z 12 kg težko torbo na hrbtu moraš načeloma premagati v manj kot 1 uri, priporočljivo pa je, da v manj kot 40 minutah.

Disciplina, metode kaznovanja v vojski – tudi o tem krožijo številne zgodbe. Ali to, da višji častniki tudi fizično obračunavajo s podrejenimi, drži?

Disciplina je zares na visokem nivoju. A v ospredju je spoštovanje. Fizično obračunavanje med višjimi in nižjimi čini ne obstaja. Je obstajalo, a se je z odhodom francoskega predsednika Miterana z oblasti to spremenilo. Od leta 1995 takih incidentov ni več. Vedno sicer obstajajo izjemni primeri, a visoki častniki take izpade hitro uredijo.

V redni vojski fizično kaznovanje ni dovoljeno. So postopki v tujski legiji strožji kot v rednih vojskah?

Ne. Fizično kaznovanje je strogo prepovedano. Ne smeš nikoli pozabiti – ti vojaki, ki bi jih ti tako rad kaznoval, ker si njihov nadrejeni podčastnik ali častnik – ti isti vojaki bodo v boju varovali tvoj hrbet. V fizičnem kaznovanju ni nobene logike.

O vsem, kar se ti dogaja v tujski legiji, ne moreš in ne smeš govoriti. Kako sploh nekdo lahko usklajuje delo v Legiji z zasebnim življenjem? Kako tvoja družina gleda na vse skupaj?

No, težko je imeti 'normalno' civilno življenje, če se ukvarjaš z nečim takim. Ampak, tako kot pri drugih službah – če je dovolj ljubezni, je vse mogoče. Če imaš nekoga zares rad, se moraš vprašati: »Me bo njegova služba tako motila, da ga zaradi tega ne bom imela več rada?« Če je odgovor»DA«, potem s takim človekom sploh ne bi smel začeti zveze.

Kdaj pogrešaš življenje, ki si ga imel, družino, stare prijatelje?

Dobri stari prijatelji ostanejo za vedno. Življenje prinese nova prijateljstva. Družina bo vedno družina. 3 tedne imam dopusta poleti 3 tedne pozimi. Takrat sem še bolj pozitiven, ljubeč in ljubljen. Nekateri preživijo 365 dni tako, da vstanejo, spijejo kavo, pogledajo televizijo z mamo ali kom drugih, gredo v službo ... ko pridem domov, je mama dejansko vesela, ko me vidi. V očeh ma solze ... joče iz dna svoje duše. Ne od žalosti, to so solze sreče. In takrat se mi lomi srce. Preživimo ves tisti čas skupaj, pogovarjamo se o stvareh, ki nam veliko pomenijo. Pokažemo si vso ljubezen, kolikor zmoremo in si povemo, kako v resnici čutimo ... Pomojem imamo tesnejšo povezavo kot 90 odstotkov civilistov.

Ampak vseeno je nepredstavljivo ...

Recimo. Misliš, da moški, ki je 365 dni na leto doma,, ljubi močneje kot tisti, ki se trudi preživeti teden v Iraku? In tudi če se okoli njega dogaja pravi pekel, misli nate in ve, da ti tega ne boš morda nikoli vedela ali ga kdaj spet videla? Ne bi smel nihče vprašati, ali pogrešaš preživljanje časa z družino, ampak kako preživljaš čas, ko SI z družino. Objami mamo, kadar želiš. Ne čakaj, da boš to storil kdaj drugič, ker so zraven gosti in se ti zdi 'neprimerno'. Kar sem se tukaj naučil, je, da živim za trenutek. Za tisto sekundo, za vsak mižik z očmi posebej. Brez izgovorov, da bom nekaj storil kasneje ali »Joj, kako sem utrujen«.

90 odstotkov ljudi živi, kot da so roboti ali zombiji današnjega časa. Če me razjeziš, ne bom govoril s tabo.  Zakaj? Na to vedno odgovorim. Čez morda 2 sekundi bom že rekel: »Aaaah, saj je vseeno, rad jo imam«, se nasmehnil in rekel, če gre z mano ven ... Nisem kot običajen civilist, ki je na nekoga jezen ves teden, mesec ali celo vse življenje. To je vse v prepričanju, do katerega prideš komaj, ko si tu, ker je to tako posebno okolje ...

Govori se, da prejemate plačilo le okoli 1000 evrov ...

Ni res. Bom povedal, ker je znano tukaj v Franciji. Prejemamo 2.100 evrov mesečno in dvakrat toliko, ko smo na misijah.

Kako je, če kdo od legionarjev dezertira?

Razen tega, da jih iščejo na območju Francije in morda naložijo nekaj javnih del, preden jih izpustijo, nič takega.

Velja splošno prepričanje, da veliko tistih, ki zapustijo Legijo, trpi za posttravmatsko stresno motnjo (PTSM). Vam je na voljo ustrezna pomoč?

Da, in Francija se res lahko pohvali s kakovostjo svojih specialistov s področja PTSM. Obstaja celoten oddelek Francoske vojske, specializiran za zdravljenje oseb s PTSM in vojakov, ki so prekinili svoje služenje zaradi kakršne koli psihične oziroma psihološke težave.

Če bi se lahko vrnil v preteklost – bi se odločil enako in se priključil Legiji?

Da!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

 

 

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Tadej Rus
24.08.2018, 12:18:58
+1
Bivši pripadnik REPa tukaj. Resnični...kakšna enota za bojevanje v jungli? Tega v REP-u nimamo. Imamo kompanijo za urbano bojevanje, gorsko, amfibijsko, 4ta je za specialiste demolicije in sniperjev tanova 5ta za puščavsko bojevanje potem pa ostane samo še CA (compagnie d'appui), ki jo sestavlja sekcija za težki mitraljez (SAM), sekcija sniperjev (tireurs d'elite) pa una anti-char (anti tank k majo MILAN), pa GCP (komandosi)... Druge kompanije niso borbene. Kolikor jaz vem je edina specializirana enota legije za junglo v guyani, torej 3REI (3eme etrangere d'infanterie) Btw ne tečemo po 10-15km ampak po cca 8-10 vsaj naša kompanija extra je, ker je rough terrain in se teče večinoma v majhne griče/hribe..drugače pa večinoma drugih stvari drži. Lp in legio patria nostra.
Neprilagodljiv
01.05.2018, 7:13:17
-5
Malo kontradiktorno razmišlja ta legionar. Govori da se je naučil spoštovat življenje, a hkrati z ubijanjem ugaša tuja življenja. Sicer je pa jasno kakšno sranje dela tujska legija po afriki. To je privat vojska naftašev, ki gazi civilno ljudstvo pred sabo.
Peter Solina
30.04.2018, 10:09:53
-6
zanimivo delavnik ima malo krajši kot terenski delavci, prebiva v bolših pogojih opremo ima boljšo za službo kajti nekateri delajo na 30 metrov ali pa več v dežju in pod težkimi fizičnimi pogoji. pa še država ga ne je** za davek kot terenske delavce.
Našvasan_zob
29.04.2018, 15:09:07
-14
Upam, da jih v primeru ilegalnega vstopa v Sirijo sirska vojska potolče vse do zadnjega...
darlok
28.04.2018, 13:41:08
+20
Zanimiv članek in moram čestitati avtorju za res dobro opravljeno delo. Lepo razložene kratice, pomeni nekaterih njegovih izrazov (Black Hawk down itd.); res dober intervju, ki je tudi kvalitetno napisan.
zurbrigen
30.04.2018, 11:49:15
-4
prekopiran
NadjaJu
30.04.2018, 12:42:04
+7
Pozdravljeni, ni prekopiran. Je kar avtorski. lp!
Kajetan
27.04.2018, 21:18:11
+8
Povzetek je kar resničen dasiravno je malo zablokiral pri tem kar natančno dela in kako potekajo njegove misje kar je razumljivo. Je pa v dejstvu kjer je navedel da so bolje pripravljeni od ostalih potrebno poudariti da ima prav, pa vendar ni omenil da so veliko bolje pripravljeni, so samo bolje. Večina enot s katerimi so sodelovali imajo pripadniki več prostega časa in večinoma tudi družine in urejeno privatno življenje. Trenirajo torej bistveno manj kakor oni. Je pa cena slave za to ozr. davek ki ga druga moštva plačujejo predvsem v PTSM ki ga imajo kar v velikem procentu napram njim kjer ga skoraj ni. To predvsem izhaja iz dejstva da se ne vrnejo takoj po stresni izkušnji k svojim družinam ampak so še zaprti v okove vojašnic pod nadzorom kjer takšne stresne izkušnje ob pomoči strokovnjakov počasi izjalovijo. So pa ameriške enote bolj poudarjene na moštvu in so zato počasnejše kot druge ki delujejo avtomatično kot tale francoska ki deluje predvsem na fizični moči in na naučenih premikih. Ampak kako so učinkoviti v bojnih akcijah in kako so različni med sabo v delovanju pa vejo samo oni ozr. te statistike ne bomo nikoli videli. Tisto z činom pa je normalen postopek in menim da ima že v tem času tudi franskosko državljanstvo. Plača pa je malo višja kot jo navaja... Če se bo izvlekel iz tega kot normalen in bo lahko potem zaživel normalno življenje brez obremenitev pa mu želim srečo.
BitterMan
26.04.2018, 21:49:37
-19
Jaz bi reku, da je članek BS (oz. da tip naklada) in da tale tip ni videl legije bolj od blizu, kot večina ki bere ta članek. Navaden vojak, še posebej ne-francoz zelo zelo težko postane podčastnik, ampak je mogoče (tujci rabijo po 20 let da pridejo do tega). No tale tip je v 7 letnih preskočil 5 stopničk in postal NCO.....ni nemogoče, sam bi moral biti savant ali kaj takega (samo francoski profesionalni vojak bi lahko šel direktno, ampak bi verjetno začel pri poročniku ali višje, ker bi za sabo imel šolo in/ali služenje v legiji. V glavnem BS. Legija danes izbira koga bo vzela, ker je folka ki hoče v legijo na tone in to super kandidatov (po izobrazbi in telesni pripravljenosti). Če boste šli v legijo ne računat da vas bo kakšna slovenska vojska vzela, ko pridete nazaj.
NadjaJu
26.04.2018, 22:06:23
+21
Pozdravljeni, vse podatke hranimo v uredništvu in lahko potrdimo verodostojnost podatkov, ki jih je navedel - čin in izkušnje. Poročnik je častniški čin. Vodnik je podčastniški. Lp iz uredništva
BitterMan
26.04.2018, 22:21:54
-19
Kar jaz pravim je da mora biti res nekaj posebnega, če je prišel do podčastniškega čina (se pravi da se je nekako prebil čez vse vojaške čine t.j. čine navadnega legionarja). Naj sam povem, da za zadnji vojaški čin moraš služit najmanj 6 let in ga ne-francoz ne more preseči t-j čin caporal chefa . Za državljanstvo lahko zaprosiš po 3 letnih služenja, dejansko pa da ga pridobiš moraš služiti najmanj 5 let . Jaz bi rekel, da ima precej možnosti, da je pridobil čin pripovedovalca zgodbic, kot kaj drugega. Francoski državljan (tak ki se je rodil kot francoz), lahko ob ustrezni izobrazbi začne kot častnik (zato sem to tudi omenil). Vse te informacije so dejansko na voljo tudi na uradni strani legije (in še kaj več za potencialne kandidate).
NadjaJu
27.04.2018, 8:22:58
+20
Nanj moraš čakati najmanj 6l, če ne želiš oz ne smeš na usposabljanje za podčastniške čine. Tako da je mogoče prej. Potrebno je opraviti usposabljanje za podčastnika, udeležijo se ga lahko le tisti, ki imajo odličen leadership. Sogovornika ni bilo enostavno poiskati, nima čina pripovedovalca. Če dvomite v kompetentnost sogovornika, pa je to seveda vaša pravica.
Salamandros
27.04.2018, 11:51:29
+4
Je model končno dojel, da je Srbija agresorska nacija in je raje spokal v zahodno vojsko :D
Puppupapa
26.04.2018, 21:18:15
+6
lol važno da se on ne obremenjuje s politiko in teroristi. a model je desna roka politike pa kapitala.
Do amena
26.04.2018, 19:42:48
-15
KR NEKI NOOOOOOOOOOO!!!!!!! Pa dajte kako pametno novico...
Našvasan_zob
26.04.2018, 15:46:21
0
In tako bodo svetovni imperialisti preko zgoraj opisanega orodja plenili naravna bogastva šibkejših še naprej.... Amen...
WOLFF
26.04.2018, 13:52:37
-37
od 28 eu držav iz kjer so tudi pripadniki tujske legije-dobite za intrvju prav serba-kakšna balkanjada?? imate italjane,austrice,madžare,hrvate in vi dobite nekoga blizu Turčije za intervju-modeli!!!!
NadjaJu
26.04.2018, 13:59:37
+54
Pozdravljeni, imamo tudi Slovence, a so zavrnili. Nam narodnost ni pomembna. Pomembni so ljudje, pomembna je zgodba. Lep pozdrav iz uredništva.
Kobrowsky Teodozij
26.04.2018, 16:47:33
-5
Kdo je pa prevajal?
Kobrowsky Teodozij
26.04.2018, 16:49:23
-4
"Ne smeš nikoli pozabiti – TEJ vojaki, ki bi jih ti tako rad kaznoval, ker si njihov nadrejeni podčastnik ali častnik – TEJ isti vojaki bodo v boju varovali tvoj hrbet."
Kobrowsky Teodozij
26.04.2018, 16:49:39
+1
"To je …"Sestrelili so Black Hawka" situacija. " (nato je v oklepaju razloženo da je Black Hawk helikopter) - Gre pa seveda za "Black Hawk Down" situacijo, oz. bolj poslovenjeno "situacija iz filma Sestreljeni Črni Jastreb", v katerem Somalska vojska sestreli helikopter z ameriškimi vojaki, sledi pa boj téh vojakov za življenje proti številčnejšemu sovražniku.
Kobrowsky Teodozij
26.04.2018, 16:49:44
-2
Svoje pisce/prevajalce bi mirne duše lahkó kaznovali z nasiljem, saj vam ne krijejo hrbta.
NadjaJu
26.04.2018, 18:16:54
+41
Pozdravljeni! So ljudje, ki berejo vsebino in ste ljudje, ki v res dolgem prispevku, ki je terjal veliko truda, najdete napakice, malenkosti ... Prevajalca ni, tako da ga ne bomo za ušesa. Sicer pa hvala za opozorilo, smo popravili in upam, da nas boste spremljali še naprej. Lep pozdrav iz uredništva!
killik
26.04.2018, 18:36:04
+13
No vsaj odgovor na mestu če že kritika ni respect Moškisvet
Salamandros
27.04.2018, 11:50:25
+2
Tale srb je pa res spoštovanja vreden. Bori se za vojsko, ki je bombandirala Srbijo :D HEROJ
ata_jez
26.04.2018, 13:35:51
+9
Zdaj bo pa velik osip iz slovenske vojske :-(