moskisvet
SKRIVNOSTI

Neverjetno: tega v Severni Koreji ne boste našli

04.01.2019, 7:45
99
Javno znano je, da ima Kim Džong Un, vodja najbolj izolirane države na svetu, milo rečeno bizarna pravila o ureditvi svoje države in odnosu do državljanov. Medtem ko sam uživa v razkošju, udobju ter odlični jedači in pijači, njegovi državljani trpijo hudo pomanjkanje, ker jim odreka pravico do posedovanja tako imenovanih 'dobrin zahodnega sveta'. Številnih izdelkov v Severni Koreji tako enostavno ni mogoče kupiti nikjer, niti jih naročiti po spletu.

Zaradi strogih sankcij Združenih narodov in ostrih pravil, ki jih je vzpostavila Severna Koreja, so njeni prebivalci močno omejeni na številnih področjih življenja – tudi ko se govori o tem, kaj lahko in česa ne morejo kupiti. Tako denimo v nobeni izmed trgovin v Severni Koreji ne boste našli coca-cole. A to še ne pomeni, da si ne boste mogli privoščiti te svetovno znane pijače z mehurčki. Iz Kitajske namreč z dovoljenjem vladarja uvažajo ponaredek, za katerega pravijo, da je še boljši kot original. Kako to vedo, če nikoli niso poskusili originalnega napitka, ni znano.

Prav tako v Severni Koreji ne boste našli izdelkov blagovne znamke Apple. In to čeprav je njihov vodja Kim Džong Un domnevno velik oboževalec izdelkov te znamke. Državljani Severne Koreje doma ne morejo kupiti barve za lase, časopisov, ki jih ne odobri vlada, in poslušati glasbe tujih in lokalnih umetnikov, ki je ne odobri veliki vodja. Na voljo jim niso niti kondomi ali zdravila za zdravljenje povsem običajnih bolezni ter virusov, prav tako je prepovedano slaviti božič.

Tuji mediji so se dokopali do (delnega) seznama stvari, ki jih ne smete ali ne morete kupiti v Severni Koreji. Izpostavljamo nekaj najbolj bizarnih:

Kondomi

Številni državljani Severne Koreje ne vedo niti, da kondomi sploh obstajajo.

Kondom
Kondom/ FOTO: Thinkstock

Coca-cola

Tisti najbolj zagrizeni pripadniki severnokorejskega voditelja bi rekli, da Kim Džong Un skrbi za zdravje svojih državljanov, saj je prepovedal prodajo dobre stare coca-cole, a pravzaprav je s svojo odločitvijo le odprl pot prav tako dobrim starim kitajskim ponaredkom coca-cole. Prav zanima nas, kakšno ime nosi.

Potovanje v Južno Korejo ali na Japonsko ostajajo neuresničene sanje večine državljank in državljanov Severne Koreje.
Potovanje v Južno Korejo ali na Japonsko ostajajo neuresničene sanje večine državljank in državljanov Severne Koreje./ FOTO: iStock

Počitnice

Potovanje v Južno Korejo ali na Japonsko ostajajo neuresničene sanje večine državljank in državljanov Severne Koreje. Potovanje v tujino je dovoljeno samo v posebnih odpravah, veliko pa je tudi takih, ki ne smejo potovati niti znotraj lastne države.

Časopis

V kioskih po svetu vam je običajno na voljo malo morje različnih revij in časopisov, domačih in tujih. No, v Severni Koreji lahko kupite samo tiskane medije, ki jih je odobril veliki vodja.

Barva za lase

Kot večina stvari v Severni Koreji so tudi frizure predpisane z zakonom. Govori se, da lahko državljanke in državljani izbirajo med 'kar' 15 različnimi pričeskami, za katere je oblast izdala posebno soglasje, nikakor pa ne pride v poštev barvanje las, zato tudi barve za lase v Severni Koreji ni mogoče kupiti.

McDonald's

Največja svetovna veriga restavracij s hitro prehrano je prav tako nekaj, o čemer lahko Severni Korejci le sanjajo. Imajo tudi za to kitajski ponaredek?

Božično drevo

Krašenje božičnega drevesa je tradicija, ki je globoko zasidrana v večjem delu sveta, božičnega vzdušja se namreč veselijo tudi tako imenovani 'priložnostni verniki'. No, Kim Džong Un je po drugi strani strogo prepovedal prodajo česar koli, kar ima kakršno koli povezavo z verskimi prazniki. To torej pomeni, da v Severni Koreji ni božiča, božičnega drevesa, niti daril pod njim.

Novoletna jelka
Novoletna jelka/ FOTO: Thinkstock

Koncerti

Velike svetovne zvezde nastopajo na vseh celinah, a zaradi strogih pravil cenzure se le redkim uspe prebiti na odre severnega dela Korejskega polotoka. Slovenci se tukaj imamo s čim pohvaliti. Naši zasedbi Laibach je to pred leti namreč uspelo.

Elektronske naprave

Apple in Sony sta le dva izmed proizvajalcev elektronskih naprav, ki ju boste na trgovskih policah Severne Koreje iskali zaman.

Severna Koreja ne potrebuje iPhona. Oni imajo svoj pametni telefon – arirang.
Severna Koreja ne potrebuje iPhona. Oni imajo svoj pametni telefon – arirang./ FOTO: Reuters

Nepremičnine

Po milo rečeno bizarni odločitvi velikega vodje je državljankam in državljanom Severne Koreje prepovedano prodajati in kupovati nepremičnine, si jih pa smejo zato svobodno izmenjevati med seboj.

Dostop do svetovnega spleta

Danes se lahko z mobilnim telefonom od praktično vsepovsod po svetu povežete s svetovnim spletom, a v Severni Koreji ni tako. Internet smejo uporabljati samo tisti, ki jim to dovoli veliki vodja, pa še to pod zelo strogim nadzorom oblasti.

Osnovni medicinski pripomočki

Uradno ima Severna Koreja brezplačno zdravstvo, a sistem je žal uničen do te mere, da nimajo niti dovolj sterilnih igel.

Umetno gnojilo

Čeprav je skorajda po vsem svetu nekaj najbolj običajnega, da za boljšo rast zemlji dodate umetno gnojilo, zaradi sankcij v Severni Koreji ne morete kupiti niti tega.

Star televizor
Star televizor/ FOTO: Reuters

Kabelska televizija

Svet se počasi, a vztrajno priklaplja na kabelsko televizijo, v Severni Koreji pa lahko državljanke in državljani spremljajo ducat kanalov, katerih večina začne oddajati šele ob 15. uri in oddaja največ do polnoči. Zakaj bi torej že imeli kabelsko?

DVD-predvajalnik

Na začetku tisočletja so Severno Korejo preplavili DVD-predvajalniki iz Kitajske, a oblasti so se prestrašile, da bodo zaradi tega izgubile nadzor nad svojim prebivalstvom, zato so začele ostro kaznovati vse, ki so imeli doma tako napravo. Po pričakovanjih je danes nima nihče več.

Zdravila

Zdravstvo je v Severni Koreji povsem v razsulu, nič boljši pa ni niti dostop do zdravil. Tudi najbolj osnovnih. Rešitev so znova ponudili Kitajci: uvažajo poceni ponaredke, ki velikokrat nimajo ustreznih dovoljenj za uporabo in niso klasificirani kot zdravila.

Zdravila
Zdravila/ FOTO: Thinkstock

Kavbojke

Hlače iz džinsa so v Severni Koreji prav tako uvrščene na seznam prepovedanih stvari, saj naj bi bile po mnenju Kim Džong Una videti preveč čudno, on pa želi svoj narod obvarovati pred norčevanjem sveta.

Cigarete

Praktično ves svet kadi, a Severna Koreja je prepovedala to vrsto zastrupljanja telesa, saj naj nekdanji vodja Kim Džong Il potem, ko je hudo zbolel, ne bi smel priti v stik s cigaretnim dimom.

Higienski vložki

Menstruacija je po besedah žensk po svetu že sama po sebi neprijetna, a v Severni Koreji je verjetno prava agonija. Dame v tej državi namreč nimajo dostopa do higienskih vložkov, kaj šele tamponov, zato spodnje perilo pred krvjo ščitijo tako, da iz starih bombažnih majic same izdelujejo provizorične vložke ali plenice. Veliki vodja menda že ve, zakaj je to koristno.

Vložki in tamponi
Vložki in tamponi/ FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

SkokecPokec
14.01.2019, 9:32:20
+2
Kaj ko bi pri nas tudi imeli vsaj eno leto takega ''posta''.
SkokecPokec
14.01.2019, 9:32:05
+2
Kaj ko bi pri nas tudi imeli vsaj eno leto takega ''posta''. Ljudem se z-meša...
SkokecPokec
14.01.2019, 9:31:44
0
Kaj ko bi pri nas tudi imeli vsaj eno leto takega ''posta''. Ljudem se zmeša...
Janez Novak 1
08.01.2019, 11:59:01
+3
No ja coca cola lih ni bog si ga vedi kaj. Prav tako je z McDonald's. Barva za lase? pa vsaj veš kaj imaš. Za ostalo ne rečem. Je pa to pogled z zahodnega konca. Davno tega so rekli da kitajska nima analgerikov zaradi revščine in da namesto njih uporablja iglice ??????
vizuel
06.01.2019, 8:30:05
+25
In nazadnje prepovedal je vso nepotrebno navlako!
vizuel
06.01.2019, 8:25:30
+19
Sam poglejte koliko slabih in za cloveka skodljivih stvari je prepovedal cigarete,cola, A se vam ne zdi recimo v redu, da noben ne kadi!samo poglejte koliko manj bolezi je zaradi tega!isto mc donalds! Dejte se mal vprasat ko boste sli na onkoloski ali ko boste vsevprek kopovali v trgovinah ceneni plastik fantastik izRAZVITIH dezel!
vizuel
06.01.2019, 8:26:27
+18
Kaj je tu toliko slabega!!!
Našvasan_zob
05.01.2019, 21:27:50
+32
A kdo še verjame mediju kateremu je lastnik žido-zahodnjak?...
Antimocvirnik
05.01.2019, 20:44:19
+34
24_kur - skoraj vse ( ali 90%) je to laž, ki ste jo od nekoga prepisali. Ne zavajajte naroda - so ljudje, ki so bili tam (moji bližnji) in skoraj nič od tega ni res kar ste napisali.
peropetarda
06.01.2019, 16:45:52
+4
A tvoji bližnji hodijo v S Korejo...? Hahaha.
PIKO6
14.01.2019, 16:26:30
-1
Pa v lažgoše!!
darko32
05.01.2019, 17:03:48
+49
Ko berem članek in vidim, da je propad za neko državo, ker nima IFONOV, COCACOLE in razne brezvezne navlake. Zato ni korektno, da se zavaja na tem portalu z ciljem širjenja neke proti politike proti nekemu narodu z ciljem vsiljevanja AMERIŠKE navlake. Tukaj dam prav vsem sogovornikom, kateri so lepo povedali, da so vse to videli v tej državi. Samo poglejmo kaj se je zgodilo na bližnjem vzhodu, kjer je bil standard takšen, da je cena bencina bila 20 centov na liter in so imeli vsi klima naprave. Sedaj pa zahodna demokracija je naredila revščino in pokradla vse, kar je bilo za pokrasti.
vizuel
06.01.2019, 8:27:39
+3
++++++++++++++!!!
Ost123..
13.10.2017, 20:38:41
+62
Ja madona!! Kakšna katastrofa!! Severno Korejci se ne zastrupljajo s coca colo, ne nosijo kavbojk, ne žrejo nezdravih ameriških hamburgerjev in ne poslušajo njihove bedaste glasbe ;-))!! Pa kajenje je prepovedano ! Kot da ga po Evropi ne preganjajo!! Kadilci smo preganjani na vseh področjih , pa čeprav kar obilno polnimo državno blagajno!! Ampak v Ameriki je pa zdravo kadit!! Multinacionalke že vedo, kaj je dobro za njihov žep !! In zdravstvo?? Tudi pri nas je v razsulu. V premnogih evropskih državah pa je še huje !! V Ameriki pa brez velikih vsot dolarjev nimaš nobenih možnosti !! Ehhhh .... Ameriška propaganda za plitvo umne .....
Sam Il
13.10.2017, 12:34:51
+61
Kot sem napisal spodaj: sem bil tam in lahko potrdim, da 24 kur nabija v prazno.
Generacija56
13.10.2017, 8:16:52
+30
Cocacole ne pijem že desetletja. Če gre kdo od mojih v McDonalds, se ga odpovem. Appla nimam in ga nikoli ne bom imel. Kadim ne, ker nisem nor, da kadim ameriške kemikalije. Vložkov ne nosim, zakaj omenjam, ker so se nekateri rodili kot moški, pa potem to več niso, ker so jedli ameriško hrano. Da o ostalih neumnostih ne govorim. Zaključek: Srečni Korejci....
beware1
13.10.2017, 7:55:30
+50
Mah, malo dvomim, da je res vse tako črno. Brez vsega naštetega se bi dalo prav lahko živeti. To mi deluje kot protipropaganda. Čisto v ameriškem stilu. NPR, a nam rabi MC- donalds, Coca Cola in naštete neumnosti? NE!!!. Glede dam, oprostite, se že nekako znajdejo. Še nedolgo tega je bilo tudi pri nas tako in smo vseeno preživeli. Nič, kar tako
NightStalker
13.10.2017, 7:44:38
+43
ok, če ni appla, coca cole in mcdonaldsa je to v bistvu prednost, kar se pa tiče cigaret je pa tale prispevek fake news, ker se v SK veliko kadi, vključno s tanovim kimom
LEMI4
13.10.2017, 6:52:55
+58
Kakšni osnovni produkti. Gor našteto je nič drugega kot ameriško sranje, ki ga ne rabijo. Tudi pri nas ga žihar nebi bilo pa bi bilo boljše...
jaok
13.10.2017, 5:35:00
+29
prnas je pa preveč vsega zato je pa tko kot je
flum
13.10.2017, 6:19:26
-5
ja seveda ambasadorji imajo dostop do vsega raja pač ne
Sam Il
12.10.2017, 21:40:44
+155
24 kur: SRAM NAJ VAS BO! Jaz sem bil tam, in lahko potrdim, da je v Pyongyangu en McDonalds (pa ne, da je to kaj dobrega). Prav tako ljudje tam kadijo. Glede vložkov nisem preverjal. In še kaj bi se našlo. Še enkrat: SRAM NAJ VAS BO, ker pišete o nečem, kar še od daleč niste videli. PODN OD PORTALA!!!!! Zdravila izdelujeo sami (in ta sem dobil zastionj), v kompleksu, kjer so ambasadorji sem si kupil pa Evropska zdravila (antibiotik). Zato še enkrat: SRAM NAJ VAS BO!!!!
Partisan
12.10.2017, 21:51:55
+18
++++++++++
Apostol1
12.10.2017, 22:43:35
-51
Sam II.......In zakaj bi tebi verjel , kje pa imaš dokaz za nas da si bil tam , enako lahko dvomim v tvoje besede kot reciva 24 uram ampak mnogo smo že prebrali od Severne Koreje in menim da od vsega je sigurno recimo 50% res , če ne več zato ne laži in nakladaj. in SRAM NAJ BO TEBE.
DeBill
12.10.2017, 22:45:09
+17
propaganda?
DeBill
12.10.2017, 22:45:53
+39
če kdaj dvomiš v koga da laže je bolj verjetno da laže 24ur kot kdorkoli drug
Apostol1
12.10.2017, 22:58:29
-9
In obratno
Sam Il
13.10.2017, 8:12:00
+25
In kaj bi imel od tega, če bi lagal?
Sam Il
13.10.2017, 8:13:49
+28
Ne gre limat linkov. Googlaj "taekwondo slovenija itf" in najdeš taekwondo-itfPIKAsi. Poglej pod galerijo, kje smo bili leta 2011. Evo dokaz! Naj me bo še vedno sram?
majazmaja2
13.10.2017, 15:02:08
+42
Iz prve roke: imajo vložke in tampone :) Tudi zdravila so, v hotelu me je sobarica našla v wc-ju na tleh, ko me je 'ubila' taka migrena, da sem bruhala kot vidra. Iz žepa je potegnila 'painkillers for head' in pomagali so hitreje in bolje kot imigran. Kadi pa veliko korejcev, tudi Kim.
razocarani
05.01.2019, 18:55:52
+9
a si ti kaj na boljsem ,poslusati morate svojega firerja ki vam prepoveduje se velikooo vec in najlepse je da ste se velikoooo boj poslusni kot ti kimovi ,,ja janzek ze ve kako se dela z takimi bedniki kot si ti vedno isto serjes po spletu ,,pa daj vrasaj janzka ce lahko pojes kaj drugega ,da ne bo vedno isto sranje kot tvoje pisanje ,,
razocarani
05.01.2019, 18:57:47
+8
sam tale janzkov podrepnik tega ne razume ,,trobi to kar jim janzek ukaze in dovoli so se bolj fanaticno nori kot ti kimovi ,,
SEJBOBOL
12.10.2017, 21:13:10
+26
marsikatera stvar je do določene mere pozitivna ....
Spalec
12.10.2017, 21:12:52
+23
Tut js si želim da nebi blo cigaret k sm odrašču- nebi kadil dons. Da pa ni mcdonaldsa kokakole pa appla, to je pa totalna katastrofa- konc sveta :)
Dr.Rugelj
12.10.2017, 20:58:28
+47
..s takimi bedarijami nas mediji slepijo - ja res so v zaostanku, v revščini ,..ampak da nekdo piše, da se brez mcdonaldsa,cocacole,kajenja,dvdjev,...ne da živeti ??? ...bolj žalostno je to, da nim,ajo osnovnih dobrin in pripomočkov ampak dajte si ogledati skrivni dokumentarec francoske produkcije pa vam bo takoj jasno,da nam mediji ponujajo same bedarije kako swe živi v koreji,...