GLASBA

Mirko Grozny in Demir Demko: Popaliđuma, prišel je čas plačila

05.11.2018, 10:37
0
Mirko Grozny je izdal svoj najnovejši videospot za pesem z naslovom Popaliđuma, ki bo zagotovo navdušil ljubitelje hiphopa. In tudi jugonostalgike.

Popalidžuma  -e m (ô) 1. Človek, ki izkorišča sadove prijateljstva brez lastnega vložka: Hijena stanje uma, pozna jih ulc'a, prav'mo jim popalidžuma; Lik je popalidžuma - že od rojstnega dneva lani ni dal za rundo; Saj si vedel, da je popalidžuma, ko pa ti je že drugič proč odnesla srce.(Slovarska definicija čaka na vpis v Fran)

PREBERI ŠE
Najbolj vroče ‘mačke iz pekla’

Kaj se zgodi, ko se novomeškemu rimoklepcu nekega večera v glavi zagozdi Besame Mucho, istega večera pa se zagozdi še nekdo, in sicer Matko Destanov v Kusturičevi Črni mački, belemu mačkonu? Logično: Matkov vzklik – »Zaglavinđuma!« – pripelje do medkulturnega neologizma »popalidžuma«, spoja novomeškega stiskaškega priveska aka popaljatorja, tj. osebe, ki nikoli ne da za rundo, in romske »đume«, ki kar kliče po melodiji stare mehiške popevke. Ideja je na studijsko realizacijo čakala kar pet let, zdaj pa je tu in Mirku predstavlja eno najljubših skladb z njegovega prihajajočega albuma Afera Majda Holc. O samem albumu bomo več povedali v petkovem Glasbenem klubu.

Foto: Pino Gašperšič
Foto: Pino Gašperšič

K udejanjenju hiphoperjeve kmalu ponarodele pogruntavščine je prispeval Demir Demko, znan tudi kot najboljši pevec v »Mestu« in človek mnogoterih vokalov. »Kakšen vokal hočeš, balkan, gypsy ali old gypsy?« Demir sezuje Mirka, ki se nazadnje odloči za slednjo različico. Rezultat je »Popaliđuma«, ki se bo v glasbeno zgodovino, ob Kostinem Sreča pride, zapisal kot najbolj slovensko-romski hiphoperski komad. Demirjev »old gypsy« melos in harmoniko v kombinaciji z rimami enega najbolj prodornih slovenskih hiphoperjev bo pač težko preseči. Svoj pečat na paradnem konju Afera Majda Holc so pustili Mirkovi dolgoletni pajdaši Šinx (Klemen Šinkovec), Galich Beats (Aljaž Galič) in Timur Strashny (Timo Radović). 

Foto: Pino Gašperšič
Foto: Pino Gašperšič

Videospot, ki si ga je Mirko zamislil kot Ko to tamo peva na kočiji, je navdihnjen z resnično zgodbo Anujke di Pištoni, serijske morilke, vračarice in zdravilke, ki je leta 1941 v 104. letu pobegnila iz zapora v Požarevcu. 

Foto: Pino Gašperšič
Foto: Pino Gašperšič

Za vizualizacijo Mirkove ideje je poskrbel Andrej Srebrnjak, eden najbolj pronicljivih mladih slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki se je s svojimi vizualnimi učinki med drugim podpisal pod razvpiti igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! (2016). »V užitek je bilo delati s tako talentirano ekipo in glasbenikom z vizijo, ki točno ve, kaj hoče. Meni je zelo olajšal delo in vse je teklo brez problemov. Ocena 2/10. Kar se mene tiče, je to zadnji Mirkov spot,« je Srebrnjak s smehom pospremil objavo videospota. 

Foto: Pino Gašperšič
Foto: Pino Gašperšič

Bolj prizanesljiv je bil Marko Šobot, glavni igralec jugonostalgičnega videospota, ki ga poznamo tudi kot mistra Slovenije 2012: »Dan je bil vroč in dolg, vendar poln smeha. Pod taktirko Andreja Srebrnjaka sem se v vlogi igralca počutil odlično ... No, mogoče je tudi babičina rakija pripomogla k boljšemu razpoloženju na setu.« Jo Zornik, igralka in fotomodel, ki v spotu igra nezvesto nevesto in žensko popalidžumo – popaldižuma nameč ne izbira spola – je dodala, da je bilo snemanje zanimiva izkušnja, ki jo je spobudilo biti in postati nekdo drug. »Izziv je bilo igrati žensko, ki je tako zapeljiva, a hkrati zelo preračunljiva. Četudi je zgodba postavljena v drug čas, se karakterji v osnovi do danes niso spremenili.«

Foto: Pino Gašperšič
Foto: Pino Gašperšič

Mirko Grozny in ekipa že pripravljajo naslednji videospot, ki bo 26. novembra pospremil izid Mirkovega četrtega studijskega albuma Afera Majda Holc – albuma, ki nosi ime najbolje prikrite afere tega tisočletja. Delce sestavljanke bo Mirko Grozny v naslednjih tednih razkril na svojih družabnih omrežjih. 

Foto: Pino Gašperšič
Foto: Pino Gašperšič

Mirko Grozny (1986) je glasbenik, novinar in mojster tajskega boksa, ki je leta 2006 osvojil naslov profesionalnega evropskega prvaka in bil istega leta uvrščen med deset najboljših borcev na svetu. Prvi rap komad je napisal pri osmih, leta 2006 posnel »Ni več tko« s Trkajem in Zlatkom, dve leti zatem pa izdal prvi samostojni rap album Teorija Đorđe Kesić. Sledila sta studijska albuma Borec v meni (2011) in Mesto je mrtvo (2014). Sodeloval je pri organizaciji številnih humanitarnih akcij in državljanskih iniciativ, tako samostojno kot v okviru matičnega športnega kluba Scorpion gym in kolektiva AKC Sokolc. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.