moskisvet
VISOKI OBRATI

Zbogom, legenda! Hrošč po 80 letih prišel do konca svoje poti.

10.07.2019, 11:57
0
Zgodilo se je neizbežno. Potem, ko je lani nemški Volkswagen napovedal konec proizvodnje legendarnega modela beetle, so v Mehiki iz tekočega traku zapeljali še zadnji primerki kultnega vozila, ki se je rodil v času Hitlerjevega Tretjega rajha in dolgo časa predstavljal ne le simbol nemškega gospodarstva, ampak tudi popkulture.

Iz tovarne v Puebli (Mehika) je v sredo zapeljal še zadnji Volkswagen beetle in tako po 81 letih odšel na smetišče zgodovine. Popularni hrošč velja za enega najbolj prepoznavnih modelov Volkswagna. Rodil se je leta 1938 – razvil ga je avstrijski avtomobilski inženir Ferdinand Porsche – in v naslednjih desetletjih postal oktanska ikona.

Slovo beetla bo gotovo prebudilo številna nostalgična čustva.
Slovo beetla bo gotovo prebudilo številna nostalgična čustva./ FOTO: Profimedia

V zadnjem obdobju je bil le še bleda senca samega sebe, zato se je lani Volkswagen odločil za dokončen umik s tržišča. Od leta 1999 so jih izdelovali v omenjeni mehiški tovarni, kjer je dočakal svoj labodji spev. Njegovo popularnost je prvi načel Volkswagen golf, ki je ne le ponovil, pač pa celo presegel njegov svetovni uspeh. V pokoj je nekdanji ''Wolfsburžan'' odšel z dvema posebnimi izvedbama, na voljo tudi v posebni bež in svetlo modri barvi ter unikatno značko na prtljažniku. Zadnjega izmed 5,961 primerkov serije Final Edition so rezervirali za muzej.

Beetle si je za večno izboril mesto v avtomobilski zgodovini.
Beetle si je za večno izboril mesto v avtomobilski zgodovini./ FOTO: Profimedia

Volkswagen se je s hroščem povzpel v simbol nemškega gospodarskega čudeža. Volkswagen Käfer, uradno pa Volkswagen Type 1, je nastala na pobudo Adolfa Hitlerja, ki je želel zanesljiv, kompakten in cenovno dostopen družinski avto. Ferdinand Porsche je dobil naročilo za avtomobil, ki lahko prevaža petčlansko družino, ki ga je lahko vzdrževati in lahko po nemških avtocestah vozi s hitrostjo 100 km/h. Cena je bila postavljena pri 990 ''nacističnih'' markah, kar je bilo 31 tedenskih plač povprečnega delavca. Subvencioniran projekt ''KdF-Wagen'' je prišel le do prototipne faze, saj je množično proizvodnjo vozila, s katerim je želel Hitler ustvariti evropsko različico Fordovega modela T, ustavila druga svetovna vojna.

Ferdinand Porsche in Adolf Hitler leta 1935 med ogledom prototipa.
Ferdinand Porsche in Adolf Hitler leta 1935 med ogledom prototipa./ FOTO: Profimedia

Po razpadu Tretjega rajha je s strani zaveznikov sledil popoln remont nemške težke industrije, za rešitev hrošča pa se imamo zahvaliti britanskemu častniku Ivanu Hirstu, ki je želel proizvodnjo preseliti na Otok, a ga je avtomobilska srenja odklonila.

Hitler in Heinrich Himmler leta 1939.
Hitler in Heinrich Himmler leta 1939./ FOTO: Profimedia

Britanski avtomobilski proizvajalci so mu očitali, da ne dosega tehnoloških standardov, da je na videz neprivlačen in ekonomsko neupravičen projekt – ups! Tako je (civilna) proizvodnja vozil vzhodno od Hannovra stekla na rodnih tleh. Vse ostalo je zgodovina. Ker je povpraševanje preseglo ponudbo, so Nemci začeli deliti licence tovarnam v drugih državah in eno je prejel tudi sarajevski TAS (Tvornica Automobila Sarajevo).

PREBERI ŠE
V avtu nikoli ne puščajte plastenke za vodo!

Leta 1955 so Nemci proslavljali izdelavo že milijontega beetla, ki se je takrat uradno imenoval še Type 1, zapeljal pa je iz tovarne v Wolfsburgu. Dvovratnik z zadaj nameščenim protibatnim motorjem, ki je poganjal zadnji par koles, je v prvi različici premogel 25 KM (19 kW). Zaradi značilne oblike so ga ljudje začeli klicati Käfer (hrošč). Lastniki so prisluhnili in ga v poznih šestdesetih preimenoval v beetla.

Beetle leta 1959.
Beetle leta 1959./ FOTO: Profimedia

Najpomembnejši trg hrošča so bile Združene države Amerike, kjer je Volkswagen na vrhuncu moči – leta 1968 – prodal kar 563,522 vozil beetle, kar je predstavljalo 40 odstotkov celotne proizvodnje. Prek luže so ga nekaj časa oglaševali s sloganom ''Think Small'' (razmišljaj malopotezno), kampanja ameriškega tekstopisca Julian Koeniga pa je bila razglašena za najboljšo oglaševalsko kampanjo 20. stoletja. Zadnji beetle je iz tovarne v Wolfsburgu zapeljal leta 1978, ko ga je iz tam izrinil golf.

Hrošč za 21. stoletje.
Hrošč za 21. stoletje./ FOTO: Profimedia

Žilavi beetle je ''prebegnil'' v Srednjo Ameriko in v Mehiki vztrajal vse do danes. Tam so mu ljubkovalno pravili ''vochito'', v Franciji so ga klicali ''coccinella'' oz. pikapolonica, v Boliviji ''peta'' oz. želva in v Indoneziji ''kodok'' oz. žaba. Novodobni beetle je na ceste zapeljal leta 1999.

Hrošč Herbie.
Hrošč Herbie./ FOTO: Profimedia

Pojavil se je tudi v številnih filmih. Posebej priljubljen je bil kot dirkalni hrošč Herbie, ki je nastopal v istoimenski TV-seriji iz konca šestdesetih in začetka sedemdesetih, nazadnje pa smo ga videli v filmu Herbie: Ful gas iz leta 2005 ob boku Lindsay Lohan. V prvotni risanki Transformerji je bil prikupni Bumblebee ''hrošč'' in ne camaro. Beetle se je pojavil tudi na znameniti naslovnici 11 studijskega albuma skupine The Beatles, Abbey Road.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.