moskisvet
VISOKI OBRATI

Top nasveti za motoriste

25.03.2019, 8:56
Motoristična sezona je pred vrati in v toplih mesecih si motoristi radi privoščijo občutek svobode na dveh kolesih, krajša potovanja ali pobeg iz vsakdana. Biti motorist pomeni tudi odgovornost, saj je značilno, da so vozniki motorjev med bolj ogroženimi, saj so običajno slabše vidni, nekateri vozijo prehitro ali iščejo užitke v določenih tveganjih.

Motoristična sezona

Začetek sezone naj ne pomeni sproščanja adrenalina ali dokazovanja, kakšen frajer ste na cesti, ker pravi frajerji ne iščejo potrditve, ampak so dovolj samozavestni, da vozijo pametno. Priporočljivo je, da se večkrat udeležite dodatnega usposabljanja in se dodatno poučite o največjih pasteh, kot so polaganje ovinkov, prehitra vožnja, izsiljevanje prednosti, nečisto ali mokro cestišče … Da boste res obvladovali svojega jeklenega konjička.

Pripravite se na motoristično sezono.
Pripravite se na motoristično sezono./ FOTO: Profimedia

Upoštevajte svoje realne sposobnosti

Najboljši motoristi so odgovorni motoristi, ki se zavedajo svojih psihofizičnih sposobnosti in jih ne preizkušajo s tveganimi oblikami vedenja, saj tako najbolj ogrožajo sebe, hkrati pa druge udeležence v prometu.

Nacionalna preventivna akcija po Sloveniji

Nacionalna preventivna akcija Vozniki enoslednih motornih vozil bo potekala od 18. do 31. marca in od 1. do 14. julija. Pri Agenciji za varnost prometa svetujejo motoristom izjemno previdnost, strpnost in prilagoditev hitrosti. Varnost motoristov je velikokrat povezana z ravnanjem motoristov samih.

avp motor
avp motor/ FOTO: Profimedia

Razmere na cesti ob začetku sezone

Spomladi je asfaltna površina običajno še hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zato bodite previdni, ko boste spet sedli na svoj motor, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa. Pred daljšo vožnjo opravite še krajšo, ki bo osvežila vaše občutke na motorju.

Poskrbite za svojo kondicijo in motor

Poleg običajne fizične vadbe lahko poskrbite tudi za kondicijsko vadbo vožnje motornega kolesa v okviru moto klubov, kjer izkušeni motoristi sezonsko trenirajo. Vožnja motornega kolesa zahteva koncentracijo, medtem ko upravljanje motorja pomeni tudi fizični napor, še posebej pri daljših relacijah. Voznik svoje utrujenosti včasih ne zazna zaradi adrenalina, zato vnaprej načrtujte postanke. Priporočljivo je narediti krajši počitek po približno uri vožnje. Na pot se vedno odpravite spočiti in pomirjeni ter pred vsako vožnjo preverite stanje vašega motorja. Preverite pnevmatike, od profila do zračnega tlaka. Zavorni sistem, vzmetenje, verige, vse mora biti v brezhibni kondiciji, da boste resnično uživali v vožnji.

Poskrbite za brezhibno kondicijo.
Poskrbite za brezhibno kondicijo./ FOTO: Profimedia

Pomembno je tudi, da srečno prispete na izbrani cilj, zato upoštevajte spodnje nasvete.

Nekaj nasvetov za večjo varnost motoristov:

Pred vsako vožnjo preverite brezhibnost motorja in pnevmatik.

Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola ali drugih drog.

Vedno uporabljajte zaščitno čelado in ostalo opremo, kot so ščitniki, jakna, rokavice (tudi pri vožnji z mopedom ali kolesom s pomožnim motorjem do 25 km/h).

Ne vozite prehitro, saj hitrost povečuje verjetnost padca, zavorno pot, hkrati pa vas vozniki ne pričakujejo.

Vedno vozite s prižganimi lučmi in si nadenite odsevni telovnik, da boste bolje vidni in prej opazni, saj je vidnost ključna v prometu.

Posebej bodite pozorni na vozila, ki zavijajo, da vas ne spregledajo, in na tovorna vozila, da se jim ne znajdete v nevidnem polju.

Pri zavijanju in vožnji skozi ovinke bodite pozorni, da s celotnim telesom ne prečkate vmesne črte (polovice vozišča).

Raje kot sami se odpravite v družbi več motoristov, da boste bolj opazni in da skrbite drug za drugega, nikakor pa ne tekmujte med seboj.

Bodite pozorni na neravnine, pesek ali mokro spolzko cestišče in zmanjšajte hitrost.

Preizkušanje motorja, polaganja ovinkov in lastnih sposobnosti izvajajte raje na varnem poligonu, nikakor pa ne na cesti, na kateri so okoliščine težko predvidljive.

Torej, poskrbite za fantastično in varno sezono ter nikoli ne pozabite na svojo varnost. Vozite pametno!