moskisvet
VISOKI OBRATI

Vozniki, pozor! Z novim letom tudi novi cestni predpisi

23.01.2019, 8:21
13
Z novim letom v veljavo stopijo novi zakoni, uredbe in predpisi. Največ sprememb je po navadi na področju cestnega prometa. Tudi letos nam osvežena zakonodaja ponuja kar nekaj novosti. Če se želite izogniti kaznim, priporočamo nadaljnje branje.

Čakajo nas nove omejitve hitrosti.
Čakajo nas nove omejitve hitrosti./ FOTO: Istockphoto

Novosti na slovenskih cestah

Čakajo nas nove omejitve hitrosti. Na avtocestah in hitrih cestah mimo Ljubljane, Maribora, Celja, Kranja in Novega mesta bodo v skladu s predpisi o kakovosti zraka s prvim novembrom 2019 začela veljati določila o začasnem znižanju največje dovoljene hitrosti. 

S prvim aprilom bodo prvi lastniki eno leto odjavljenih vozil začeli plačevati državi posebno nadomestilo v višini 25 odstotkov letne dajatve. Namen novosti je, da bi se vsa odslužena vozila raje reciklirala, kot pa postala še en dodatek h kosovnemu odpada v naravi.

 

Čaka nas tudi reforma plačila davka na motorna vozila, saj obstoječa lestvica že dolgo ni več aktualna. Pripravite se na to, da boste za avtomobile z višjo porabo plačali več.

Začelo se bo izvajati pravilo, ki pravi, da mora biti vsak opravljen tehnični pregled dokumentiran z video posnetkom. Na ministrstvu napovedujejo še osvežitev predpisov na področju označevanja in kategorizacije cest ter vozniških izpitov.

Če boste med vožnjo uporabljali mobilne naprave, poleg višje denarne kazni tvegate tudi kazenske točke.
Če boste med vožnjo uporabljali mobilne naprave, poleg višje denarne kazni tvegate tudi kazenske točke./ FOTO: Thinkstock

Če bodo uresničene želje Agencije za varnost prometa, potem bodo po uveljavitvi zakonskih sprememb tisti, ki bodo med vožnjo uporabljali mobilne naprave, poleg višje denarne kazni tvegali tudi kazenske točke.

S pričetkom leta naj bi tudi vsaka postaja prometne policije v Sloveniji dobila v uporabo svoj 3-D laserski radar. Poleg tega policisti napovedujejo, da se bodo pri nadzoru prometa letos dodatno okrepili z novimi kadri in tehničnimi rešitvami.

Pri Darsu upajo, da bodo vendarle zagnali najpomembnejši projekt v zadnjih letih na slovenskem cestnem omežju – izgradnjo druge cevi karavanškega predora. Nadaljevali bodo tudi z odstranjevanjem nekdanjih cestninskih postaj, do konca leta naj bi odstranili popolnoma vse.

Nadaljevali bodo tudi z odstranjevanjem nekdanjih cestninskih postaj, do konca leta naj bi odstranili popolnoma vse.
Nadaljevali bodo tudi z odstranjevanjem nekdanjih cestninskih postaj, do konca leta naj bi odstranili popolnoma vse./ FOTO: Aljoša Kravanja

Začenja se tudi obsežna prenova prve cevi predora Golovec. Drastično bo na gostoto prometa vplivala tudi delo na odseku med Grosupljem in Ivančno Gorico, ena najbolj obsežnih pa bo prenova odseka med Šentrupertom in Vranskim. Poleti bodo dograjevali krožišče na severni ljubljanski obvoznici.

S septembrom bo postal obvezen test realnih emisij med vožnjo za vsa vozila. Pripravite se na to, da vas bodo v tem letu policisti večkrat ustavili.
S septembrom bo postal obvezen test realnih emisij med vožnjo za vsa vozila. Pripravite se na to, da vas bodo v tem letu policisti večkrat ustavili./ FOTO: Thinkstock

Novosti na evropskih cestah

Na prihodnji razvoj in prodajo avtomobilov bodo še naprej močno vplivale regulacije emisij toplogrednih plinov. S septembrom bo postal obvezen test realnih emisij med vožnjo za vsa vozila. Pripravite se na to, da vas bodo v tem letu policisti večkrat ustavili.

Od julija 2019 morajo imeti vsa na novo homologirana električna in hibridna vozila vgrajen akustični sistem AVAS. Sistem bo pri vožnji pod 20 kilometrov na uro opozarjal pešce na bližino vozila.

Prav tako z letom 2019 prihaja v veljavo direktiva o digitalizaciji radia. Proizvajalci avtomobilov bodo morali po preteku dveletnega obdobja začeti v vse nove osebne avtomobile serijsko vgrajevati radijski sprejemnik za DAB+ signal.

Novosti v tujini

Nemčija bo po številnih velikih mestih uvedla omejitve z avtomobili z okoljskim standardom euro 4 ali starejšim. Avstrijci naj bi razširili število odsekov, kjer bo največja dovoljena hitrost na avtocesti 140 kilometrov na uro, hkrati pa napovedujejo testiranje pravila zavijanja desno pri rdeči luči.

Naši zahodni sosedi, Italijani, bodo morali imeti od prvega julija letos otroške sedeže s posebnim alarmom, ki preprečuje, da bi starši pozabili otroka v avtomobilu. Na Hrvaškem kršitelje predpisov čakajo zaostrene kazni, recimo za uporabo mobilnika med vožnjo. Prav tako so na hrvaškem podražili cestnino na nekaterih avtocestnih odsekih.

Italijani bodo morali imeti od prvega julija letos otroške sedeže s posebnim alarmom, ki preprečuje, da bi starši pozabili otroka v avtomobilu.
Italijani bodo morali imeti od prvega julija letos otroške sedeže s posebnim alarmom, ki preprečuje, da bi starši pozabili otroka v avtomobilu./ FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

...U.D.B.A...
11.02.2019, 21:12:09
+2
Hahahhaaa spet vidjo zaslužek hahahahaaaaa...nas pa futrajo da se sekirajo za okolje haahaaa
lakala28
02.02.2019, 17:44:44
+36
Avstrijci bodo voznikom tudi nekaj dali (nalo več svobode na AC pa malo več pretočnosti pri semaforjih), mi pa standardno: samo da se kasira. Ni limitov pri izumljanju razlogov za to.Pa mobitel, pa izpuh, pa... ni da ni.Na Solinah pa sušilnica sadja še vedno stoji, čeprav je črna gradnja. Enakost pred zakonom, najbrž...
brddd
26.01.2019, 13:15:31
+44
Hijene lopovske
jesenvoyo
24.01.2019, 12:44:03
+59
Kratko bo potegnila sirotinja, ki nima dobrih vozil, ne dohodkov, če ne bo imel za registracijo, bo moral plačati dajatev v višini 25%, itd.
Marjan Zupanc 1
03.02.2019, 12:25:43
-6
Ali pa zvleči kripo v gozd, pa se nej lastnik zajebava z svinjarijo. Povišat dajatev še za 100 procentov
Bubba
24.01.2019, 10:34:42
+73
Torej se bom moral ko grem na tehnični pregled še celo malo urediti in počesati če me že snemajo.
bojanstopar2
24.01.2019, 8:10:57
+11
Res je še posebaj ob takih zimskih razmerah ga sploh ne vidiš
oježeš
23.01.2019, 16:23:18
+91
Dobro bi bilo, da bi prepovedali možen izklop zadnjih luči na avtih. Tako danes nehote v megli priletiš v avto pred seboj, saj ni z ničemer označen na zadnjem delu, vozniki pa mogoče sploh pojma nimajo, da nimajo vklopljenih zadnjih luči.
nicor
25.01.2019, 21:46:49
+31
Še kako res, moj opel ima sicer luči tudi zadaj, da se mi to ne zgodi. Namesto DAB+ radia naj raje uzakonijo (EU), da morajo obvezno goreti luči tudi zadaj ko gorijo spredaj. Bo kar nekaj haska, od DAB+ pa nič. Ampak posel je posel, so že zlobirali zainteresirani.
retropil
23.01.2019, 12:05:45
+29
Kaj je torej konkretno novega pri nas?
branko-r
24.01.2019, 9:37:16
+65
Zakaj smo verjetno edina država na svetu,kjer semaforji brez utripanja takoj menjajo signalne luči
nicor
25.01.2019, 21:51:51
+36
Pravo s.anje, si tik pred semaforjem in bum- rumena. Kaj boš, zabremzal ko bedak in si onega zadaj naložil na hrbet ali plačal kazen, če te dobijo? V delčku sekunde se moraš odločit - pogledaš v špegl, kje je oni zadaj in si že v križišču, torej greš skozi. Križišče je itak prazno v sekajoči smeri in bo še nekaj časa, nobene nevarnosti ne povzročiš, samo drag prekršek.
KrTakoNeki
04.02.2019, 9:35:57
+7
branko-r...tud mene je ta ukinitev zmotila...prej si lažje predvidel, ali začneš bremzat ali pa imaš še čas, da varno zapelješ (seveda pri zeleni) čez križišče...Kot študent sem najbolj sovražil promet v Mariboru, ki je že včasih imel semaforje brez utripanja...