moskisvet
VISOKI OBRATI

Z aprilom posebna dajatev za vozilo

12.03.2019, 15:19
5
Ministrstvo za infrastrukturo je danes opomnilo, da bo z aprilom za odjavljeno vozilo treba plačati posebno dajatev.

Plačevati jo bodo morali tisti lastniki vozil, ki v enem letu po odjavi vozila iz prometa tega ne bodo ponovno registrirali ali predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem.

Na ministrstvu za infrastrukturo, ministrstvu za okolje in prostor ter direkciji za infrastrukturo so pozvali lastnike vozil, ki so so vozila odjavili po 1. aprilu lani, naj pravočasno ustrezno poskrbijo za odjavljeno vozilo, da ne bodo prejeli plačilnega naloga za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo. Kot so spomnili, bodo morali tisti, ki so motorno vozilo odjavili, plačati posebno dajatev za odjavljeno vozilo, ki jo je določil zakon o dajatvah za motorna vozila. Ta se bo plačevala za odjavljena osebna vozila, tovorna vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in trikolesne mopede.

Namen ukrepa je, da bodo lastniki sami poskrbeli za odjavljena vozila in da ta ne bodo končala na divjih odlagališčih.
Namen ukrepa je, da bodo lastniki sami poskrbeli za odjavljena vozila in da ta ne bodo končala na divjih odlagališčih./ FOTO: POP TV

Zaradi nove dajatve razgrajenih za polovico več izrabljenih vozil >>

Obveznost plačila dajatve bo prvič nastala po enem letu od odjave vozila, in nato vsako leto na datum odjave. Dajatev bodo morali lastniki plačevati 10 let od zadnje odjave vozila. Če bodo lastniki vozilo v tem času znova registrirali, bo rok začel znova teči ob naslednji odjavi vozila. Če bo lastnik odjavljenega vozila v tem času prenesel lastništvo na drugo osebo, bo novi lastnik postal zavezanec za plačilo dajatve za odjavljeno vozilo v istih rokih kot prejšnji.

Dajatev za odjavljeno vozilo ne bo veljala za vozila s statusom starodobnega vozila.

Plačali je ne bodo niti lastniki odjavljenih vozil, če bodo vozilo predali v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja ali ga znova registrirali.

PREBERI ŠE
Vozniki, pozor! Obeta se nam največja novost za vozila do zdaj!

Dajatve tudi ne bodo plačali, če bodo upravni enoti ali nosilcu javnega pooblastila predložili potrdilo o uničenju vozila v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja, policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo odjavljeno vozilo ukradeno, dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi ali izvozno carinsko deklaracijo s potrditvijo izstopa vozila iz carinskega območja EU.

Namen ukrepa je, da bodo lastniki sami poskrbeli za odjavljena vozila in da ta ne bodo končala na divjih odlagališčih, parkiriščih in na drugih podobnih neprimernih mestih, kjer onesnažujejo in kazijo okolje. Pooblaščeni izvajalci bodo namreč ob razgradnji vozila poskrbeli tudi za okolju nevarne snovi in materiale, ki obremenjujejo okolje.

PREBERI ŠE
Vozniki, pozor! Z novim letom tudi novi cestni predpisi

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

ppopo2768
14.03.2019, 11:36:00
-5
priložnosti za vaše projekte Za vse vaše vloge za posojila to zahteva revitalizacijo vašega podjetja, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup doma, bodisi potrebujete denar iz drugih razlogov. Strinjam se, da vam bom pomagal z zneskom od 5.000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% na mesec in za obdobje od 1 do 30 let. Prosim, kontaktirajte me za več informacij. se obrnite na mene. E-naslov: posojila386@gmail.com Whatsapp: +33 6 44 69 81 35 Viber: +33 6 44 69 81 35
pilotko12
12.03.2019, 21:28:53
+18
Vse lepo in prav, le da zbirni centri zahtevajo, da ima vse dele od akumulatorja,katalizatorja in sploh naj bi se samo pripeljali in ga tam pustili zastonj. Če se ga proda Dinosu pa za enega picasoja dobite vsaj 130 evrov. Ko pa sem potreboval odbijač, so ga pri Kastelicu hoteli zaračunati70 evrov. Ogromno je še uporabnih delov in ne mi nakladati da je zguba to početi, le rajo je vlada oravbala še za tisti drobiž.
cool1
12.03.2019, 17:03:02
+46
To je pa najbolj nora dajatev na svetu ljudje !!!! Torej , če bo nekdo imel doma star avto, ali več njih , da bi prodajal njihove dele, bo moral za njih plačevati dajatev, saj niso več prijavljeni v prometu....to je pa norost prve klase , hej !
inpivoveritas
12.03.2019, 20:29:33
-11
Fizična oseba nima kej imet avte doma in prodajat dele ker je to trgovina na črno. Če ima take avte na dvorišču za ta namen naj od njih še plača tistih 25€. Čisto prav je tako da se plača potem vsaj ne bo folk vozu avte v gozd. Lahko pa bi obstajala izjema za oldtimerje, to pa.
WAUKA
15.03.2019, 15:36:55
0
Ni norost. 99% lastnikov ga zapelje v graben. In norost je to,da ga mora nekdo drug odvleči na odpad. Davek bi moral še večji. Samo denar opameti ljudi.