moskisvet
VISOKI OBRATI

Kaj storiti, če avto zdrsne

24.10.2018, 12:43
Kot veste, mora biti za volanom vedno na prvem mestu varnost, kar pomeni, da je potrebno tako avtomobil kot samo vožnjo prilagoditi razmeram na cesti. In te so v jesenskih in zimskih mesecih še posebej zahtevne, predvsem se zmanjša vidljivost. V nadaljevanju preverite, kako tudi v zahtevnejših razmerah poskrbeti za kar največjo mero varnosti.

Slaba vidljivost, gosta megla, umazanija na cesti, listje na avtomobilu … Vse to nam v jesenskih dneh lahko pokvari načrte, zato je še toliko bolj pomembno, da v tem času poskrbimo tudi za našega jeklenega konjička. Le tako bo namreč vožnja ne le prijetna, ampak predvsem varna. Ni torej dovolj le, da je avto samo dobra ’mašina’, ampak tudi, da nas varno pripelje tja, kamor želimo … Po možnosti brez zapletov.  Toda kako?

AMZS3
AMZS3/ FOTO: Arhiv ponudnika

Pomembne so zimske pnevmatike. Namestite jih pravočasno!

Ste vedeli, da letne gume ne delujejo več optimalno pod 7 stopinj Celzija? Približuje se 15. november, ko moramo opremiti naš avto tudi z zimskimi gumami. Poleg profila moramo biti pozorni tudi na pravilen tlak v pnevmatikah. AMZS v sodelovanju s partnerskimi avtoklubi redno izvaja teste pnevmatik, ki vam lahko zelo pomagajo pri izbiri pravih. Prav tako je dobro pohiteti z menjavo, da se izognite nepotrebni gneči in slabi volji. Bodite med prvimi, ki se lahko pohvalijo s črtico na seznamu opravkov.

Zmanjšajte hitrost, ko je to potrebno

Vozne razmere so v tem času lahko neprijetne in kvarijo užitek vožnje. Zaradi dežja se na cesti ustvari tanek film umazanije in olja. To lahko pripelje do zdrsa oziroma do zanašanja avtomobila. Vaša odgovornost je, da kot voznik poskrbite ne samo za svojo varnost, ampak za varnost vseh, ki jih vozite naokoli. Včasih morate zaradi varnosti zmanjšati hitrost. Ventil za sproščanje raje najdite v umirjeni vožnji ali še bolje - kje drugje.

Pravilno ravnajte ob izgubi oprijema, vsakega lahko kdaj zanese

Na spolzki cesti lahko zanese tudi najbolj izkušene voznike. Pomembno je ukrepati pravilno, da se izognete prometni nesreči ali drugim nevšečnostim. V primeru, da avto zdrsne s sprednjim delom proti zunanji strani ovinka, pomaga odvzem plina in zaviranje. Če odnese zadnji del, pa obrnite volan v nasprotno smer. Večina avtomobilov na slovenskih cestah ima ABS zavorni sistem, vsi od letnika 2014 dalje pa tudi ESC za nadzor stabilnosti vozila. V večini situacij tako zadošča že odločen pritisk na zavoro in sklopko ter malenkostni popravki z volanom. Za bolj kritične razmere pa si prave izkušnje za obvladovanje svojega vozila lahko pridobite le na tečajih varne vožnje, kjer delovanje aktivnih varnostnih sistemov spoznate v realističnih okoliščinah. To znanje vam bo omogočilo,  da boste za volanom samozavestni tudi v neprijetnih situacijah.

Podaljšajte varnostno razdaljo

Zavorna pot jelahko v jesenskem času tudi do dvakrat daljša zaradi mokre in spolzke ceste. Včasih je težko oceniti, zato naj bo raje predolga kot prekratka. Tudi sopotniki bodo tako bolj pomirjeni. Nekateri sodobni avtomobili imajo vgrajena opozorila za razdaljo.

Tečaj varne vožnje je priporočljiv za vse.
Tečaj varne vožnje je priporočljiv za vse./ FOTO: Arhiv ponudnika

Uporabite meglenke

Pri vožnji skozi meglo je treba prižgati tudi zadnje meglenke, toda res le v primeru megle oz. zmanjšane vidljivosti (manj kot 50 metrov). Drugače je to prekršek, saj je moteče za voznika, ki preklinja za vami.

Vidljivost je izjemno pomembna

Najprej preverite, da imate v avtu tekočino za čiščenje stekel proti zmrzali. Verjemite, pride prav. Težave se lahko pojavijo tudi, če se vam steklo zamegli, zato ga očistite tudi na notranji strani. Luči naj ne bodo prekrite z umazanijo ali jesenskim listjem. Morate videti vi in drugi vozniki morajo videti vas. Le tako boste lahko odreagirali pravočasno, ko bo to potrebno.

Po potrebi zamenjajte tudi brisalce. Pri AMZS se še kako zavedajo pomembnosti dobre vidljivosti, zato vsem, ki bodo pri njih sklenili avtomobilsko zavarovanje, opravili tehnični pregled ali registracijo do 31. decembra 2018, podarjajo komplet kvalitetnih brisalcev BOSCH Aerotwin, ki bodo zdržali v še tako nemogočih razmerah. V primeru, da novih brisalcev ne potrebujete, pa bodo vaše vozilo opremili z nepogrešljivo opremo za zimske dni. Pomembno je, da imate pregled in kontrolo nad dogajanjem v prometu.

Celo čevlji so pomembni

Za boljši nadzor očistite tudi čevlje, preden se odpeljete na lepše. Mokri in drseči podplati lahko zdrsnejo ravno v napačnem trenutku. Umazani čevlji pa tudi drugače ne bodo pustili vtisa, vsaj ne tistega, ki ga hočete.

Ne pozabite tudi na strpnost in zbrano glavo. Le tako boste prišli daleč.V slabih trenutkih pa je za vedno in povsod z vami AMZS, ki skrbi za varnost voznikov tudi s tem, da priskoči na pomoč, ko gre kaj narobe.

Sponzorirana vsebina