moskisvet
VISOKI OBRATI

Prehitra vožnja – slovenskih fantov grob

13.05.2019, 10:52
Kljub številnim opozorilom in preventivnim akcijam številnih institucij, ki delujejo na področju preventive, prehitra vožnja ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Kot ugotavlja Agencija za varnost prometa, bi že majhna sprememba lahko drastično zmanjšala število mrtvih na slovenskih cestah. Šokiralo vas bo, kako malo je potrebno, da preprečimo nepotrebne smrti.

Agencija za varnost prometa že vrsto let izvaja številne dejavnosti za zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki so posledica prehitre vožnje, kljub temu pa neprilagojena hitrost ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč. Ljudje danes vseskozi nekam hitimo, vedno se nam nekam mudi, vedno zamujamo, hitenje in lovljenje minut pa se pogosto prenaša za volan in posledično je noga velikokrat pretežka. Pri tako lahkomiselnem dejanju, kot je neprilagojena hitrost, se premalokrat zavedamo, da se nam zaradi prehitre vožnje v trenutku vse lahko sesuje v prah. In ne samo nam. S precenjevanjem lastnih sposobnosti in podcenjevanjem razmer na ceti namreč ne tvegamo zgolj lastnega življenje, ampak po nepotrebnem ogrožamo tudi življenja drugih.

Statistike so zaskrbljujoče

Ste vedeli, da je lani od skupaj 91 umrlih na slovenskih cestah, 37 ljudi življenje izgubilo zaradi neprilagojene hitrosti? Cestni krvni davek je bil leta 2018 sicer 20 odstotkov manjši kot leta 2017, žal pa so v prvih treh mesecih letošnjega leta zaradi neprilagojene hitrosti slovenske ceste terjale že devet življenj, kar je enako kot v istem obdobju leta 2017 in 2018. Drži, navade je težko spremeniti čez noč, a v resnici ni potrebno dosti, da statistika ne bi bila tako črna. Po podatkih znanstvene raziskave Agencije za varnost prometa o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, bi se namreč lahko število mrtvih na naših cestah letno zmanjšalo za sedem, če bi vozniki povprečno hitrost znižali za samo dva odstotka!

Ceste niso za podiranje rekordov.
Ceste niso za podiranje rekordov./ FOTO: Dreamstime

Zanimiv je tudi rezultat akcije nadzora hitrosti s preventivnimi tablami »Vi vozite«, ki jih je Agencija za varnost prometa v okviru projekta Namestitev prikazovalnikov hitrosti v brezplačen najem podelila številnim občina. Z njimi so preverjali vpliv povprečne hitrosti in izkazalo se je, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno tudi takrat, ko nadzor ni očiten.

PREBERI ŠE
Bodite pozorni na te voznike!

Pogosto se odnos do hitrosti in stil vožnje spremeni, ko dobimo družino, ki pa je številni mladi še nimajo. Če v to enačbo vstavimo še kult avtomobila – pregovorno velja, da smo Slovenci narod, ki je nor na avtomobil – moški ego in testosteron, ni presenetljivo, da so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti moški stari med 18 in 34 let. Družina je odločitev vsakega posameznika, AVP pa trikrat letno v sodelovanju s Policijo izvede nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki želi ozavestiti voznike o odgovorni vožnji skladni s cestno-prometnimi predpisi in razmerami na cestah. Prvi del akcije je potekal od 1. do 14. aprila 2019, druga tretjina je na sporedu junija, tretja pa avgusta.

Za konec vam še enkrat polagamo na srce – vozite varno in strpno ter upoštevajte varnostno razdaljo. Nič ni pomembnejšega od življenja. Ne bodite egoistični, saj z divjanjem ogrožate tudi druge. Pa srečno in varno na poti!

Sponzorirana vsebina