moskisvet
VISOKI OBRATI

Električni avtomobili okolju škodljivejši od dizelskih?

28.04.2019, 8:10
3
Vse več raziskav meče slabo luč na električne avtomobile, ki da niso tako zelo čisti in ekološko sprejemljivi, kot nam jih skušajo predstaviti proizvajalci. Glavni krivec je proizvodnja baterij, ki ima zelo velik ogljični odtis, organizacija Amnesty International, pa opozarja, da je pridobivanje snovi potrebnih za izdelavo, pogosto povezano s kršenjem človekovih pravic, kot je otroško delo.

Sveža raziskava, pod katero so se podpisali nemški profesor fizike Christoph Buchal ter Hans-Dieter Karl in Hans-Werner Sinnom iz vodilnega nemškega ekonomskega inštituta Ifo, razkriva, da so električni avtomobili za okolje manj sprejemljivi od dizelskih. Okolje naj bi obremenjevali od 11 do 28 odstotkov bolj kot dizelska vozila. Do te ugotovitve so prišli na podlagi ogljične bilance za električna in dizelska vozila.

Slika, ki pogosto zavaja. Samo na videz so namreč električna vozila okolju prijaznejša, saj pozabljamo, kaj se dogaja v ozadju.
Slika, ki pogosto zavaja. Samo na videz so namreč električna vozila okolju prijaznejša, saj pozabljamo, kaj se dogaja v ozadju./ FOTO: Dreamstime

Bilanco električnih vozil bremenijo predvsem visoki izpusti, ki nastajajo pri izdelavi baterij in elektrike, saj so za proizvodnjo električne energije pogosto v rabi neobnovljivi viri energije (premog in druga fosilna goriva). Ko te izpuste prištejemo električnemu avtomobilu, ni ta nič manjše breme za okolje kot dizelsko vozilo. Veliko energije se potroši tudi pri izkopavanju litija, mangana in kobalta, glavnih sestavin baterij električnih vozil. Za lažjo predstavo – baterija za Teslin Model 3 proizvede 11 do 15 ton CO2-ja. Z življenjsko dobo 10 let in 15 tisoč prevoženih kilometrov letno to pomeni 73 do 98 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Ko tem številkam pripnemo še emisije, ki nastajajo zaradi mreže polnilnic, poskočijo na 156/181 gramom CO2 na kilometer, kar predstavlja večje breme za okolje kot dizel. K temu je treba dodati še eno pomembno dejstvo in sicer, da surovin za proizvodnjo vseh akumulatorjev ni dovolj, zato elektromobilnost ni edina prihodnost.

Namesto električnih številni strokovnjaki predlagajo okolju prijazna vozila na stisnjen zemeljski plin (CNG) oz. metan. Ta proizvedejo manj škodljivih emisij, ne tvorijo trdih delcev in povzročajo manj hrupa.

PREBERI ŠE
Električni avtomobili brez možnosti proti bencinskim

Na študijo so se s svojo študijo odzvali pri Volkswagnu, kjer so dejali, da so električna vozila okolju prijaznejša od dizelskih in dodali, da strategije predvidevajo prehod na obnovljive vire električne energije, zato se bodo omenjene eksternalije z leti zmanjševale.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

tbmb
09.05.2019, 17:36:32
+2
Če bi bil ti zraven pri projektu bi ga tudi zagovarjal ,saj veš kaj mislim.....
Rafaeluss
01.05.2019, 10:48:40
+19
Rešitev je el. energija iz sonca, vode, vetra in strel. Pa to vemo vsi, razen POLITIKI NE, ker so plačani od lobistov. Vetrnice po EU kolikor hočeš, hidro elektrarne kolk hočeš, pri nas pa ne raje TEŠ 6 IN TEŠ 7 !!!
Kjegavidissss
18.05.2019, 10:29:05
-1
Saj veš, da veternica odvzame moč vetru. Torej se zrak ne meša in pripomore pri pregrevanju in slabši kakovosti zraka. Ena sem ter tja ne vpliva celota polja so pa že kritična.