moskisvet
PREHRANA

Pet glavnih ubijalcev erekcije

24.03.2019, 11:55
5
Marsikateri moški ima probleme z libidom. Pa naj gre za psihološke vzroke, pomanjkanje gibanja, starost ali škodljive vplive iz okolja. Vendar je pomembna tudi na prvi pogled povsem nevtralna hrana!

Jasno je, da ima hrana velikanski vpliv na libido. V zahodnih državah, kjer je cenena hrana poceni in se ljudje napihujejo kot baloni, je že na prvi pogled jasno, da imajo tudi probleme z libidom in morda tudi reprodukcijo. Epidemija debelosti je po mnenju mnogih seksologov tudi epidemija impotence, zato je jasna povezava med vnosom slabih hranil in impotenco.

Erektilna disfunkcija je zelo pogost pojav, ki pa bolj pesti starejše gospode, kot pa poskočne mlade fante. Je pa zaskrbljujoče spuščanje spodnje starostne meje v modernem času. Glede na spremembe prehranjevanja je poleg bolj stresnega življenja, kajenja, alkohola hrana najpomembnejši zaviralni dejavnik sproščanja testosterona.

Poglejmo, katera osnovna živila dokazano vplivajo na zmanjšanje libida:

1. SOL

Ta kemijska spojina, ki je je v naravi v izobilju, je pomemben kulinarični dodatek in tudi hidrator. Pomanjkanje soli povzroči dehidracijo, saj pomaga pri prehodu vode skozi celične membrane (osmoza). Moderna prehrana vsebuje preveč soli, kar povzroča visok krvni pritisk. Najnovejša študija ameriške univerze Tulane kaže, da visok pritisk povzroča motne erekcije, ki jih je težko pozdraviti z obstoječimi zdravili.

2. SOJA

Da, prevelik vnos soje škoduje potenci! Soja je sicer relativno zdrava stročnica, ki je dobro nadomestilo mesu in je ob predpostavki, da genetsko spremenjena živila niso škodljiva za organizem, nujna v vegetarijanski prehrani. Vendar so pred kratkem na Harvardu ugotovili, da sojini fižolčki zelo močno spodbujajo dvig estrogena v telesu in posledično znižujejo testosteron. To pa je eden od glavnih dejavnikov pri motnjah erekcije.

3. KONZERVIRANA HRANA

Skoraj vsaka konzerva na trgu ima notranjost obloženo s posebno plastiko, ki vsebuje znano spojino bisfenol A (BPA). Bisfenol je že več kot 70 let znan kot močan spodbujevalec estrogena, zato je funkcija podobna kot pri soji. Zadnje čase naj bi v konzerve dajali druge, manj škodljive obloge.

4. NASIČENE MAŠČOBE

Nasičene maščobe najdemo v ocvrti hrani, močno predelani živalski maščobi in tudi v jajčnem rumenjaku. Vendar so največje koncentracije v olju, ki je bilo večkrat pregreto (cvrtnik, slabo očiščen žar). Takšno olje nima skoraj nobenih koristnih hranilnih snovi, ampak več slabih, lahko se tvorijo tudi različni rakotvorni dioksini kot posledica prekomerne oksidacije živila. Poleg številnih slabih učinkov na telo takšne maščobe vplivajo tudi na ožilje ter preprečujejo črpanje krvi v spolni organ. To pa pogosto povzroča motnje pri erekciji.

5. SLADKOR

Eden od največjih povzročiteljev debelosti je prav sladkor. Američani naj bi imeli že tretjino predebelih ljudi, priča naj bi bili že tudi epidemiji diabetesa. Visoke ravni sladkorja v krvi pa povzročajo tudi kar 25-odstotni upad ravni testosterona, kar seveda pomeni upad tudi nečesa drugega.
 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

štrekeljc
29.03.2019, 8:50:11
+53
Brez veze. Ko si mlad, ti nič ne škoduje, ko si star, ti nič ne koristi.
Helix Nebula
24.03.2012, 18:58:55
+13
js mam probleme z erekcijo :( včaih mi stoji ko se z matematiko ukvarjam :0 to ni normalno :( whyy ? whyyy ?
BEEF-TECH
24.03.2012, 19:11:29
+3
V bistvu je lahko tudi normalno. Iz tega se da sklepat da tako zelo sovražiš matematiko, da ti misli nevede uhajajo na nekaj neprimerljivo boljšega. Na tako imenovani "happy place" . Lepo ;)
faracej
10.08.2011, 22:13:04
+23
A ni že z aviona vidno da bo naša civilizacija propadla slej kot prej?
Domen Dolenc 1
10.08.2011, 17:59:49
+48
jaz če se ga ravno prav napijem, ne preveč, mi drug dan cel dan stoji! tko da ni panike!