moskisvet
TEHNOLOGIJA

Nič več počasnega nalaganja spletnih strani!

11.04.2019, 15:29
0
Lenoba ni lepa čednost, toda v povezavi z nalaganjem spletnih strani je še kako dobrodošla. Oblikovalci spletnih strani se poslužujejo številnih načinov, kako pospešiti nalaganje strani in ena izmed njih je znana kot ''lazy loading''.

Brskalnik Chrome maja prinaša hitrejše nalaganje strani. Možnosti Lazy loadinga se bodo razveseli predvsem tisti, ki imajo počasen računalnik oz. se borijo s počasno povezavo v svetovni splet.
Brskalnik Chrome maja prinaša hitrejše nalaganje strani. Možnosti Lazy loadinga se bodo razveseli predvsem tisti, ki imajo počasen računalnik oz. se borijo s počasno povezavo v svetovni splet./ FOTO: Shutterstock

T.i. lazy loading ali po domače lenobno nalaganje, bo kmalu samodejno omogočal Googlov braskalnik Chrome. Do sedaj je bilo to v domeni razvijalcev spletnih strani, od sredine maja, ko izide nova različica Chroma, pa bo to privzeta opcija brskalnika. Po želji jo bo mogoče izklopiti oziroma preklopiti na eager (standardno nalaganje strani) ali auto. Slednja bo izbiro med omenjenima prepustila brskalniku.

In kako deluje lenobno postavljanje strani? Logika je povsem preprosta. Ob prihodu na spletno stran, brskalnik v štartu ne začne izrisevati celotne strani, pač pa se najprej loti zgolj vsebine, ki jo lahko uporabnik vidi na zaslonu, nato pa se posveti nalaganju drugih vsebin, ki tvorijo stran. To v praksi pomeni, da se bodo postavljale hitreje, sploh kompleksnejše zasnovane, ker se bodo ostale vsebine nalagale sproti oz. po potrebi. Ker se bo moralo s tem naložiti manj podatkov, bo vse skupaj potekalo bolj tekoče.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.