moskisvet
NAPRAVE IN APLIKACIJE

Po svetu razsaja nomofobija

27.11.2018, 13:07
10
Si lahko predstavljate delovni dan brez mobilnega telefona? Pa bi si ga morali. Rezultati nedavne raziskave, ki so jo opravili strokovnjaki z nemške in britanske univerze so namreč razkrili, da smo ljudje pri delu veliko bolj produktivni, če nimamo mobilnika na dosegu roke. In to kar za 26 odstotkov bolj produktivni!

Delovno aktivno prebivalstvo naj bi bilo za kar 26 odsotkov bolj produktivno, če pri delu ob sebi nima mobilnega telefona, so v skupni raziskavi odkrili raziskovalci nemške univerze Würzburg in angleškega Nottingham Trenta. Do ugotovitev so prišli na podlagi posebnega testiranja, za potrebe katerega so angažirali 95 zaposlenih prostovoljk in prostovoljcev, starih med 19 in 56 let in v laboratorijih, ki so posnemali delovne pogoje, preverjali njihovo obnašanje v različnih okoliščinah.

Testiranci so bili najbolj, kar za 26 odstotkov bolj osredotočeni na delo, ko mobilnega  telefona ni bilo v prostoru.
Testiranci so bili najbolj, kar za 26 odstotkov bolj osredotočeni na delo, ko mobilnega  telefona ni bilo v prostoru./ FOTO: Pixabay

Strokovnjaki so bili pri opazovanju testirancev najbolj pozorni na njihovo koncentracijo pri delu, ki so jo testirali v štirih različnih pogojih: ko so imeli svoj mobilni telefon v žepu, ob sebi na delovni mizi, zaklenjenega v predalu in ko so ga odstranili iz sobe. Rezultati testiranja so bili najslabši, ko je bil mobilni telefon poleg njih na mizi. S tem, ko se je oddaljenost naprave od lastnika povečevala, pa so se izboljševali tudi rezultati testiranja. Testiranci so bili najbolj, kar za 26 odstotkov bolj osredotočeni na delo, ko mobilnega  telefona ni bilo v prostoru.

Poleg tega, brez mobilnika testiranci niso bili nervozni. Rezultati preteklih študij so namreč pokazali, da ima ločevanje od pametnih telefonov lahko negativne čustvene posledice, kot je denimo povečan občutek tesnobe oziroma anksioznost. Čeprav lahko tudi to moti koncentracijo, rezultati te raziskave dokazujejo, da odsotnost mobilnika izboljšuje koncentracijo bolj kot v primeru, ko je mobilnik med delom na dosegu roke.

PREBERI ŠE
Uporabni triki in ideje za mobilne telefone

Ljudje, ki trpijo za nomofobijo, kažejo specifične fizične in psihične simptome.
Ljudje, ki trpijo za nomofobijo, kažejo specifične fizične in psihične simptome./ FOTO: iStockphoto

Strah pred mobilno nedosegljivostjo ima celo svoje ime

Sicer ima paničen strah od ločevanja od mobilnega telefona svojo diagnozo – nomofobija. Stiska in nervoza, da bodo zaradi izgube ali trenutne nedosegljivosti brez pametnega telefona in vsebin na njem zamudili nekaj življenjsko pomembnega, pesti čedalje več ljudi. Po podatkih raziskave podjetja SecurEnvoy danes za nomofobijo trpi že več kot 66 odstotkov svetovnega prebivalstva. Najbolj so na udaru te fobije mladi, najmanj nomofobov pa je med osebami, starimi med 35 in 44 let.

Gre za eno izmed prilbižno 250 poznanih in javno priznanih oblik strahu, vrsto tesnobe, ki je najpogosteje rezultat neke osebne dramatične izkušnje, pojasnjuje profesor psihologije Jürgen Margraf. Ta dramatični dogodek je shranjen v možganih in določeni sprožilci lahko aktivirajo tako telesno reakcijo. Verjetno bi danes res težko našli človeka, ki se v trenutku, ko ne najde svojega mobilnega telefona, ne sooča s strahom, kaj vse bo narobe, če ga je izgubil ali so mi ga ukradli. Marsikoga začne grabiti panika že, če ugotovi, da se bo njegovemu mobilniku izpraznila baterija ali da se nahaja na območju, kjer ni signala. No, vse to je nomofobija.

PREBERI ŠE
Tako uničujete baterijo svoje pametne naprave!

Kako se pozdraviti?

Ljudje, ki trpijo za nomofobijo, kažejo specifične fizične in psihične simptome, ko njihov mobilni telefon ni pri roki ali ko pomislijo, da bi se lahko zaradi prazne baterije ugasnil in ga ne bi mogli uporabljati. Začnejo se jim tresti roke, v glavi se jim začne vrteti, začnejo težko dihati. Nomofobija (skovanka iz angleških besed 'no' in 'mobile') je bolezen, ki se v zadnjih letih po vsem svetu širi kot epidemija. Kako jo zdraviti? Preprosto! Vsak dan izklopite telefon in poskušajte brez njega preživeti vsaj nekaj ur. Čas 'odklopa' sčasoma podaljšujte in ko boste ugotovili, da v času nedosegljivosti niste ničesar zamudili, ste fobijo že skoraj povsem premagali.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

TistoPravo
09.12.2018, 20:15:38
+2
Če smo tako rehnologijo pogruntal, pa dejmo še počas svet brez dela...pa sj je že uporabljat vse te "igračke" čist zadost za en šiht pa pol
Madeni
05.12.2018, 8:32:52
+16
Vsekakor ne drži Knapi v Jami, delavci ki asfaltirajo nimajo mobija, ima ga pa javni sektor ti pa tako nič ne delajo tako da se nič ne pozna nikjer.
kaktusar1
07.12.2018, 16:12:06
+3
to ti dam pa prav...
Frane Šajn
02.12.2018, 10:08:05
+2
Mogoče drži , ali pa tudi ne . Procent se mi zdi melce pretiran, vse eno, pa kaj jim jih niso ravno strokovnjaki posadili v roke, tem odvisnežem, ali so jim jih kakšni analfabeti. Nevednost množic je njihovo glavno hranilo in gonilo. V množici je vedno moč in pa denar čeprav po kapljicah tega se zavedajo in ga znajo tudi pobrati.
Tomaz1980
01.12.2018, 21:54:01
+2
Hahahha vi pa ste pajaci! 2 tedna ali koliko nazaj je bila ta tema oz vprašanje na nacionalki "Kdo bi vedel" :)
SAF1
01.12.2018, 16:49:49
+11
"Rezultati nedavne raziskave, ki so jo opravili strokovnjaki z nemške in britanske univerze so namreč razkrili, da smo ljudje pri delu veliko bolj produktivni, če nimamo mobilnika na dosegu roke". A res, a kar znanstveniki so to odkrili? Jaz bi vam to lahko povedal, brez raziskav.
Tomazzzo
27.11.2018, 18:04:04
-9
No, o nomofobiji pri 66% ljudi je neumnost govoriti. Veliko hujša je odvisnost od premikanja, ker se vsi vozimo naokoli, odvisnost od časa, ker vsi gledamo na uro, ipd. Dejstvo je da bi brez prevažanja, brez vezave na čas, brez telefona, brez hrane, brez vode, brez spanja, ... svet zastal. Z razvojem nove odvisnosti pač prihajajo, tisti, ki tega ne sprejemajo so bodisi penzionisti ali pa morajo iti živet v džunglo.
Manhattan32
03.03.2018, 18:21:44
+55
'Nomofobije' definitivno nimam, so pa telefoni prinesli tako marsikaj dobrega kot tudi slabega. Je pa včasih malo čudno sedeti v kakšni čakalnici ipd., kjer si skoraj edina oseba, ki telefona ne uporablja kot podaljška roke. :)
profesorLazar
01.12.2018, 14:36:07
0
Dobro no kaj pa češ delat u čakalnici?
1918
05.12.2018, 17:54:35
+2
pejd na sekret,pa roko uporabi