DRUGO

Znanstvenikom uspelo skoraj nemogoče

08.10.2018, 8:11
0
Se spomnite perfekcionističnih Borgov v seriji Zvezdne steze? Znanstvenikom je uspelo napraviti podobno mrežo med možgani kot je v seriji predstavljena njihova kolektivna zavest.

A na srečo namen znanstvenikov (vsaj za enkrat) ni asimilacija vsega življenja v vesolju. Naj spomnimo, Borgi so v seriji asimilirali vso inteligentno življenje v vesolju in ga združili v kolektivno zavest. Znanstveniki seveda še niso tako daleč, a so naredili velik preskok v tovrstni tehnologiji.

PREBERI ŠE
Rusi bodo klonirali mamuta

Možganska mreža
Raziskovalci, ki so povezavo poimenovali BrainNet, so v mrežo uspešno povezali tri osebe. Uporabili so kombinacijo elektroencefalogramov (EEG), ki beleži električne impulze v možganih, in transkranialno magnetno stimulacijo (TMS), ki stimulira nevrone preko magnetnih polj.

V prihodnosti bodo na sistem lahko priklopili več ljudi.
V prihodnosti bodo na sistem lahko priklopili več ljudi./ FOTO: Profimedia

Praksa
V praksi to pomeni, da so v mrežo priklopili dve osebi, ki sta nadzirali igro Tetris preko dveh utripajočih se LED žarnic. Tretja oseba (sprejemnik) pa je dobivala ukaze od drugih dveh in obračala kocke tako, da so se pravilno prilegale. Mrežo so preizkusili na petih različnih skupinah in bili uspešni v kar 80 odstotkih. Gre za prvi tovrstni eksperiment, ki ne vsebuje invazivnih posegov v možgane. "V samem bistvu je šlo za vmesnik, ki omogoča trem ljudem, da sodelujejo pri reševanju problema z direktno možgansko komunikacijo," so zapisali znanstveniki. V bistvu so brez besed komunicirali med seboj.

V prihodnosti bi lahko na mrežo priklopili večje število ljudi in dejansko ustvarili nekaj podobnega, kar smo videli pri Borgih. Vsekakor gre za zanimivo in celo malce strašljivo tehnologijo, ki se ji je nesmiselno upirati.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.