moskisvet
SKRIVNOSTI

45 milijonov dediščine, ona pa živela v bedi

25.02.2019, 18:01
410
Jovanka Broz je kot Titova soproga potovala po svetu in spoznavala najbolj vplivne ljudi. Življenje s Titom je bilo sicer razkošno, a zadnjih nekaj let je živela v razpadajoči vili, revna, osamljena in v hišnem priporu.

Tito
Tito

Poročila sta se leta 1952, ko je bila stara komaj 28 let, Tito pa 60. Kar 8 let je čakala na ta prstan. Jovanke ni motilo, da je bil Tito kar 32 let starejši od nje. Prav nasprotno, v enem izmed intervjujev je dejala, da sta se imela lepo, še posebej v prostem času. Tito je igral biljard in naučil še njo. Rad je hodil na lov in je dobro streljal, tudi ona se je v vojni naučila streljati. Skupaj sta lovila ribe, pri čemer je bila ona bolj potrpežljiva. Skupaj sta plavala, ona bolje od njega. On je imel zelo razvit občutek za glasbo, ona sploh ne, tudi v politiki je bil on daleč močnejši, a tudi ona ni bila apolitična. Spregovorila je tudi, kako rad je imel njen soprog ženske. "Verjemite mi, Josip Broz je ženske ljubil bolj od Sulejmana Veličastnega," je dejala.

Zadnjih nekaj let pred Titovo smrtjo sta živela v ločenih rezidencah v Beogradu in takrat so se pojavile tudi različne zgodbe o njeni vlogi v tedanji jugoslovanski politiki. Kljub ločenemu življenju sta ostala poročena vse do Titove smrti leta 1980. Nekaj dni po njegovi smrti so jo sredi noči izgnali iz predsedniške palačein jo preselili. Od takrat je živela v Beogradu v 750 kvadratnih metrih veliki vili v elitnem beograjskem naselju Dedinje, ki ji jo je podelila bivša država kot "začasno namestitev" po soprogovi smrti. Od tedaj je živela stran od oči javnosti, v hišnem priporu. Sama je dejala, da že tri desetletja živi sama in izolirana kot v zaporniški celici.

Jovanka Broz
Jovanka Broz/ FOTO: Reuters

Kot je dodala, sta bila s Titom konec 70. let prejšnjega stoletjav"hišnem priporu", njuni nasprotniki pa naj bi s pomočjo "velikih sil" skušali zrušiti Jugoslavijo. Februarja 2013 so vlomili v njen beograjski domin trdila je, da so za vlomom isti ljudje, ki so jo pred tremi desetletji spravili v izolacijo. Po njenih besedah so ji poleg dragocenih predmetov načrtno ukradli pomembne beležke, ki govorijo o povojnih hrvaško-srbsko-slovenskih odnosih. Med drugim naj bi ji ukradli tudi pisma pokojnega slovenskega partizanskega borca, generala in politika Ivana Dolničarjain CvijetinaMijatovića, ki je bil po Titovi smrti leto dni na čelu Jugoslavije. "Niso me oropali navadni tatovi, temveč ljudje, ki so točno vedeli, kaj iščejo. Poslali so jih tisti, ki se bojijo stvari, ki jih poznam in sem jim bila priča, ko sem bila dolga leta ob Titu. Za vlomom stojijo ljudje, ki so igrali umazane vloge v zadnjih letih Titovega življenja, nekateri pa so še danes živi in močni," je tedaj komentirala.

Po Titovi smrti je bilo njuno premoženje nacionalizirano, imela je finančne težave. Živela je skromno, v revščini, v razpadajoči vili in nekaj časa brez ogrevanja. Od Titove smrti in vse do leta 2009 je bila brez vseh osebnih dokumentov. Julija 2009 ji je sedanji premier in tedanji notranji minister Ivica Dačić po dolgih letih izročil osebno izkaznico in potni list. Ob predaji se je zahvalila in vesela dejala, da je zelo srečna, saj bo sedaj lahko potovala."To mi veliko pomeni,'' je povedala.

"Takoj po Titovi smrti so me kot kovček vrgli iz predsedniške palače na Užički 15, v spalni srajci, brez vsega, brez pravice, da s seboj vzamem vsaj kakšno najino fotografijo, knjigo ali obleko, in me proti moji volji strpali v hišo, za katero so zatrjevali, da je začasno domovanje, v njej pa živim že tri desetletja,# je Jovanka Broz po prekinitvi medijskega molka leta 2009 spregovorila za srbsko Politiko. Njeno življenje je bilo malo bolje, ko ji je srbska vladaleta 2006 odobrila neke vrsto pokojnino v višini 1100 evrov mesečno. Kam je izginil Titov denar in dragocenosti, ni znano. Krožile so govorice, da je imel dve milijardi evrov na računu v Švici in da je bila Jovanka Broz 30 let brez potnega lista zato, da ne bi mogla odpotovati k bogastvu.

Jovanka in Josip Broz
Jovanka in Josip Broz/ FOTO: Vecernji.hr

Bivšega jugoslovanskega notranjega ministra Staneta Dolanca je leta 2009 obtožila, da je bil nacistični agent, ki je hotel prevzeti oblast. Po njenih besedah sta Dolanc in general JLA Nikola Ljubičić grozila Titu s pištolo na vratu in zahtevala, da se loči. Kot je dodala, je bil Tito takrat zaradi bolezni že slaboten. "Bila sem ovira, predvsem za Dolanca, v velikem delu pa tudi Ljubičića, ki sta nameravala prevzeti vso oblast v Jugoslaviji in se ob tem skrivati za Titom,"je izjavila. Zatrdila je, da se je je Dolanc poskušal znebiti za vsako ceno, ker je "vedela, da je bil pripadnik Hitlerjeve mladine in da je sodeloval z nemško obveščevalno službo".

Konec avgusta 2013 je v izredno slabem stanju pristala v beograjski bolnišnici. Po besedah direktorja Kliničnega centra Srbije, Miljka Ristića, so jo sprejeli z zelo nizkim krvnim pritiskom in brez energije. Bila je dehidrirana, delno pri zavesti. Po telesu je imela preležaninezaradi dolgotrajnega ležanja,z ranami na dojkah in bokih. Bila jeprekomerno težka. ''Bila je zapuščena, tako fizično kot higiensko. V takem stanju je oseba, ki več dni ni jedla, pila ali se umila." Imela je raka na dojki in obolelo slepo črevo. Našla jo je njena sestra Nada.

Sicer pa naj Jovanka 30 let ne bi bila na zdravniškem pregledu, čeprav je bila resno bolna. Zaradi strahu pred zastrupitvijo je jemala zgolj zdravila, ki jih je k njej domov prinašala njena sestra, so poročali srbski mediji.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito/ FOTO: Reuters

Imela psihične težave?

Čeprav je Jovanka svoje življenje videla na koncu zelo mizerno, so številni prepričani, da jetrpela za preganjavicami, verjela naj bi, da so vsi sovražniki in da ji na vsakem koraku grozijo s smrtjo. Bila je neizobražena, a je imela visoke ambicije, Nihče naj ne bi bil dovolj dober zanjo, v svoji 'karieri' soproge pa naj bi odpustila okoli tisoč ljudi. Tito naj bi se na koncu sicer skušal pobotati, trdijo nekateri, pošiljal ji je vrtnice enkrat letno in imel naj bi jo rad, a naj bi bila ona tista, ki ni popustila. Toda kaj se je med njima zares dogajalo, verjetno ne bomo nikoli zares vedeli.

Tito užival v razkošju

Tito je veljal za inteligentnega, pohlepnega in za ljubitelja zelo razkošnega življenja. Po Titovi smrti naj bi dedičečakalo za 45 milijonov evrov premoženja. Dedičev je bilo veliko, poleg žene Jovanke Broz so tu še sin Mišoter otroci pokojnega sina Žarka, Joška, Zlaticain Svetlana. Le Saša Broz, Titova vnukinja, Miševa hčerka, je tedaj za medije izjavila, da je trenutno zasedena z gledališčem in da je razprava ne zanima.

Seznam Titove zapuščine je bil narejen leta 2002, Jovanka pa si je prizadevala, da bi moralo biti okoli 1000 predmetov izključenih iz skupne delitve. Ti bi morali po njenem mnenju pripasti njej. Na seznamu naj bi bil nakit, odličja, uniforme, srebrnina in različna posoda.V zapuščini naj bi ostale skulpture, pet avtomobilom (med njimi rolls-royce, caddilac in lincoln), filatelistična zbirka. porcelanasta posoda, kamen z Lune, šivalni stroj, tobačnice, uniforme, dragocene ročne ure, dve zlati žepni uri, nakit (37 ogrlic z biseri, šestvrstična ogrlica z biseri, briljantom in diamanti ter še 65 drugih kosov nakita), ameriški zlatniki iz 17. in 18. stoletja in zlata kočija.

Vilo Lapad v Dubrovniku, nekoč eno od Titovih rezidenc, so vrnili dedičem prvotnih lastnikov, opremo pa dali na dražbo s precej nizkimi izklicnimi cenami. Še najvišjo izklicno ceno so postavili za klavir znamke C. Bechstein, in sicer tedaj 20.000 kun (2700 evrov).

Tito je imel med drugim tudi vile na Dedinjah, Brionih, del njegove imovine pa je v muzeju v Kumrovcu. Najraje je živel prav v vili na Brionih, med tedanjimi šefi držav pa naj bi živel še najbolj razkošno življenje.

Vnukinja nedavno šokirala

"Dedek je bil posvojenec Kolumbijke in naslednika kralja Karla XXL. Tako pričajo cerkvene knjige," je nedavno izjavila Saša Broz, Titova vnukinja. Presenetila še njena izjava, da je bil njen dedek ženska. "Bil je ženska z modi," je dejala."Ta trditev mi sicer ni draga, ker postavlja pod vprašaj mojo identiteto."Babica naj bi ji razložila, da je bil dedek v mladosti videti kot pripadnik črne rase, a da je bilo to zelo nenavadno, glede na to, da sta bila starša 'Arijca'. Razen cigar naj ne bi sam s seboj nosil ničesar. "Vžigalnik je imel le redko s seboj. Bali naj bi se, da bi se zažgal,"je dodala. Seveda je šlo za provokacijo.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito/ FOTO: Reuters


 

KOMENTARJI (410)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Rodion Raskolnikov
27.02.2019, 19:49:16
-6
Naj mu bo lahka zemljica v družbi Hoja, Kima in Maoa. Zadnjih veličastnih!
asdfghjklč
26.02.2019, 20:54:24
-20
Pravilno .. ves ta luksuz je bil pokraden od revnih … tako da … naj še bo kar dalje revna.
Cesar Millan - ...
27.02.2019, 8:47:08
+4
Vseno bil je pokraden revnim !! No kje pa je sedaj ta denar !!!!!!!!
Mladen sir
27.02.2019, 8:55:56
+9
Ki je vaš denar ne vem meni ga je župan Miklavža pa sosedi pokradli pa ne vsi še ko pišem imam 72 letnega očeta ki mi narekuje misli.Vrnite ga nam nazaj.
aristotel
26.02.2019, 17:05:42
+52
To vse kaj je navedeno ni bilo njegovo ampak v lasti države (on je to samo koristil ) kar je dejstvo vse kar je imel je imel na sebi in vinograd v Kumrovcu to je dejstvo vse ostalo je natolcevanje brez realne osnove... ni imel plače in svojega denarja in umrl je v socializmu,če si pa njegovi potomci kaj lastijo je to druga stvar...hoče se ga očrnit na vsak način a vse brez realne osnove in dokazov,radi bi prekrili lopovščino ki so jo naredili po njegovi smrti in osamosvojitvi. Bivša YU je bila dolžna 20 milijard $,sedaj pa so vse nastale države na teh prostorih dolžne 150 milijard €...ob tem da se je praktično vse prodalo in uničilo...razlika je očitna in nadaljnji komentar ni potreben !!!
skradin
27.02.2019, 8:16:38
-7
Aja.....praviš ''brez realne osnove in dokazov''.........koliko pa jih je po vojni dal pobit, lekvidirat in uničt..?????.....vse se ve......
dragan krstic
26.02.2019, 16:28:27
-10
Kaj je o heroju Titu povedala partizanska prvoborka: Istina o drazi, cetnicima Neretvi
Mladen sir
26.02.2019, 14:27:36
-21
Njegovo živlenje delajo v vasi norcev pa si nekateri so že določeni ljudje tako napolnili račune da ne morejo v miri spat,ker vedo da jim bom vse račune spraznil.Kaj ste zato meni prejšno ženo priprli,odtujili,ko je imela moj denar pa ga je odvetnik župan odnesel.To ni dovoljeno po zakoni pa če sem edini še živi njegov sin ali pa če tudi nisem bom dal državo tožit.,Do državnega denarja imam pravico pa državi ne mislim nič puščat da smo si na jasnemJaz bi imel kakšno hišo,grad,palačo TITO od tebe da se odselim na morju na moje ime???Pa tudi v SLO.
Maxx365
26.02.2019, 16:16:51
+26
Mladensir a ti spet tablete popuščajo, ker klobasaš takšne neumnosti, da živ bog ne ve, kaj hočeš povedat.
Mladen sir
26.02.2019, 16:37:01
-31
Malo lepše se boste Maxx365 obnašali,ker vas bom drugače kazensko,civilno tožil,zaradi pisanja laži,ker nisem pod nobenimi tabletami To ve odvetnik in če vam ne uspe več ubijanja ljudi vam nisem kriv..24 ur to je žalitev zakaj ne izbrišete komentarja.Bog ti bo prostost vzel če boš pisal laži.
Bullschevik
26.02.2019, 11:27:55
-3
V tistem režimu je bilo vse naše, le diktator je lahko imel lastnino, ki pa bo ostala v švicarski banki.na koncu se izkaže resnica....laž ima kratke noge.
Lado Lopatič
26.02.2019, 10:39:34
-30
ZLOČINEC KOT MALI SRBSKI MURGLIĆIĆ!!!!!!!
kajpavzdevek
30.05.2016, 22:14:10
+99
Pred nekaj leti sem bil v Ameriki, ZDA. Nek mlajši moški ki je bil po rodu južno američan Argentinec ali Čilec,itd.....kateri predvidevam da je bil rojen nekje tedaj ko je že Tito umrl mi je rekel na moj odgovor da sem iz ex Jugoslavije TITO. Vedel je za Tita kar sem ostal brez besed. Naj počiva legenda v miru !
BURGA
29.05.2016, 22:21:27
+99
Tito je zgodovinska oseba in je bil politik svetovnega formata. Največji med velikimi v pozitivnem smislu. Boril se je za ljudske množice in za socialno, pravično državo za vse njene prebivalce. Na žalost je človeško življenje omejeno in prekratko, da bi lahko postoril kaj več. Poleg tega je bil njegov nasprotnik kapitalizem, proti kateremu ni mogel doseči kaj več, saj so ga napadali iz vseh strani. In nekateri to počnete še celo danes, 36 let po njegovi smrti. Pridružujem se JANKOA, naj počiva v miru.
Maxx365
26.02.2019, 16:21:41
-19
Praviš, da je bil njegov nasprotnik kapitalizem. To ravno ne sovpada z dejstvom, da si je sam nagrabil za 45 milijonov evrov premoženja in se za časa svojega življenja obnašal kot največji kapitalist. In če je bil res takšen nasprotnik kapitalizma kot ga hočete eni prikazati, zakaj potem svojega premoženja ni socialno razdelil med revno rajo?
Trdkegelj
02.03.2019, 12:40:19
+2
Kaksno premozenje pa je imel?? Vse to kar je opisano so bila verjetno darila ki jih je dobil, ki pa se danes ocenjujejo na miljone. Nikjer nisem zasledil da je neke nedelje skocil na luno pa en kamencek prnesu nazaj.
Karantanija
28.03.2016, 11:34:45
+134
Naj počiva v miru. V času njegovega vladanja smo živeli bolj skromno, a tudi bolj srečno in mirno. Bolj me skrbijo sedanji politiki, od katerih doživljamo tudi veliko primitivizma, od zmerjanja svojega lastnega naroda z zombiji, trenirkarji in tudi ponižujočim odnosom do žensk - novinark. Ja, ko mački stopiš na rep, zacvili. Tito kaj takega ne bi nikoli izjavil. Kdor ne spoštuje svojega lastnega naroda, ga tudi vreden ni!
Karantanija
28.03.2016, 11:26:26
+32
Težko je soditi, a morda bi lahko Tito še za časa življenja bolje poskrbel zanjo.
1918
26.02.2019, 17:23:49
+8
saj je poskrbel, ampak coprnica je hotela več, hotela je biti njegova naslednica, kot je bila eva peron v argentini, pa elena v bukarešti (na srečo so romuni zmaja ustrelili). baba je bila žleht
ČAKAL
21.12.2015, 2:59:55
+96
TITO JE BIL VELIKAN RAD SEM GA IMEL NAJ POČIVA V MIRU IN HVALA BOGU DA JE DALEČ DRUGAČE GA BI NJEGOV MLADINEC JANŠA ODKOPAL IN GA OBSODIL DA JE ON KRIV ZA VSE LUMPARIJE KI JIH DELA
kivzfccz
30.12.2015, 8:42:01
+54
Res je, Tito je bil velikan. In ti novinarji, ki na 24 ur objavljajo, da je kriv za okrog miljon žrtev lažejo. Le koliko jih je pospravil JJ pa o tem ne pišejo.
olaf45
23.08.2015, 21:38:50
+23
nesramna nečakinja ki ne ve zakaj se gre!!
olaf45
23.08.2015, 21:37:17
+75
Josip Broz je bil car
Victorinox
19.05.2015, 22:19:13
-30
Luher Ob torkih imaš ob 23:35 oddajo Pričevalci na RTV SLO1. Malo si oglej resnično zgodovino in razmišljaj napredno. Ponovitev ob 17. uri ob četrtkih na RTV SLO2.
Luther
25.05.2015, 8:45:34
+80
Gledam. Vendar vsi ti pričevalci govorijo svojo zgodbo. V naravi vsakega človeka je, da zgodbe pove tako, da so njemu čimbolj v prid. In jaz spoštujem to. Vendar, to še ne pomeni, da bi Slovenci morali pozabiti svoje svetle trenutke v zgodovini. Eden je zagotovo organiziran odpor proti okupatorju. In naj mi to priznamo ali ne, se je ta odpor zgodil pod vodstvom Tita in partizanov, pika.
BURGA
29.05.2016, 22:06:42
+43
Victor seveda so se zgodile tudi krivice in napake. Ampak takole ocenjevati Tita je tako, kot da bi udeležbo ZDA v 2. svetovni vojni sodil le po tem, da so na Japonsko vrgli dve atomski bombi.
Mismosprememba
18.05.2015, 12:33:06
+91
Zanimivo da se vedno piše o Titovih milijonah in miliardah vsi v družini so danes povprečno premožni..nobeden nima nič od tega da je sorodnik Broza.Še bolj zanimivo pa je da imajo vsi ostali ki so bili okoli Tita veliko premoženja.Če vemo da indikator veilo premoženje=velika baraba potem vemo da je bil Tito dober človek nič ni za sabo odnesel vse je ostalo državi in kasneje republikam.
jesenvoyo
18.05.2015, 8:20:47
+71
Vem kako je bilo prej, vem kako je danes, prosil pa bi vse da se osredotočijo na jutri, to je na našo prihodnost. Za nazaj ni možno ničesar spremeniti ali popraviti, za danes pa bi bilo potrebno veliko sprememb, ki bi doprinesle k boljšemu stanju v državi. Samo za božjo voljo ne počnite to na grbi ubogega in že tako grobo izkoriščanega naroda, ki živi v revščini in pomanjkanju. Najprej je potrebno urediti temelje zgradbe in šele nato navzgor proti strehi. Kje je in kam tone srednji razred ? Kje je prag revščine in nedostojnega življenja ? Je to demokracija, da manjšina ne upošteva nobenih interesov večine ? Je to vladavina ljudstva, ki nima osnovnih pogojev ne za delo, ne za dostojno preživetje, ko milijarde izginjajo na očeh javnosti, pa psi lajajo in karavana gre dalje ? Najprej poskrbimo za polno mizo in šele potem imejmo v prostem času debate Stalin,Hitler,Tito,itd.
novak.novak
18.05.2015, 9:27:13
+2
popolnoma se strinjam s teboj jesenvoyo, sam naj nam nehajo tupit kar bnaprej o neki jugoslaviji, josipu, pa neke "zaslužne" penzije pa privilegiji....to mora bit preživeto....halo. ne pa da kar naprej vlačijo gor neke demagogije, pa partizane pa domobrance, ko ne eni ne drugi niso vedel za kaj se gre, komunisti so pa vojno izkoristil za revolucijo, prevzem oblasti in to hočejo še naprej furat....in lej jesenvoyo, dokler bo narod to volil, nam ni rešitve...
Luther
25.05.2015, 8:42:11
+42
Vse lepo in prav, vendar to ni razlog, da se pozabi na zgodovino nacije. Vsi veliki narodi poudarjajo svojo zgodovino, ker jihta definira. Res je, da Slovenci nimamo dosti svetlih trenutkov v zgodovini. Še tiste, ki jih imamo (organiziran odpor proti okupatorju) bi nekateri radi pozabili, izničili. Jaz sem absolutno za to, da se gleda naprej.
BURGA
29.05.2016, 22:14:15
+36
novak.novak. Narod zelo dobro ve, koga se je treba najbolj bati. ČRNIH. In prav ti bi radi sedaj, 70 let po vojni postali zmagovalci in rešitelji Slovenije. Predvsem pa je zelo živ spomin na dostojno življenje v socializmu, da bi ga narod tako na hitro pozabil. In kje je rešitev? Zagotovo ne v kapitalizmu.
Luther
17.05.2015, 21:22:34
+18
Še enkrat za Viktorja in Novaka in njim podobne: zamislite si da je vsak minus klofuta.
Victorinox
17.05.2015, 21:31:59
-36
Tudi ti dobivaš minuse. Za tiste, ki jih dobivam jaz me ne briga dosti. imam prav, razmišljamnapredno in s svojo glavo, zato se res požvižgam na minuse. Se pa lepo vidi koliko je v Sloveniji sužnjev Tita in komunizma.
novak.novak
17.05.2015, 23:28:55
-28
hahahahahahaha, tolk me boli za tiste minuse, tu gor ste sam neki tako imenovani levaki, ki še vedno žalujete za jugoslavijo pa josipom, najbrž vam je šlo dobr? tu gor sam jaz pa viktor zgleda še mal vztrajava, pa vas mal demoralizirava, ker ostali so sprevidel, da vam je to brez veze tupit. jaz imam še malčka upanja, pa počas vas bo že zmanjkal...ko bo treba pufe vračat...hahahahahahahahaha
Luther
18.05.2015, 10:04:37
+29
Viktor, res jih dobivam, največ od tebe. Vendar + / - se izniči in meni ostanejo samo plusi. Tebi pa samo minusi, tako kot Novaku. Ti povem zgodbico. Nisem sicer prepričan, da jo boš razumel, a vendarle. Nekoč si je nekdo zaželel, da bi bil najbolj pameten v deželi. In je postal. Vendar, ga ostali niso razumeli in so ga zato zaprli v norišnico.
Luther
18.05.2015, 10:06:44
+40
Novak Novak in Viktor: vaju dveh ne brigajo minusi, enostavno zato, ker sta taka fanatika, da se vas kritika ne prime. Sta prava fanatična vernika. In taki so bili zmeraj nevarni. Hvala Bogu, da sta v zelo majhni manjšini.
Victorinox
18.05.2015, 10:06:58
-24
Luther, ti piši kar hočeš. Enkrat bomo mogoče dočakali, da boš razmišljal napredno, demokratično in veliko bolj slovensko. Do takrat pa te bomo že prenašali.
Luther
18.05.2015, 10:32:32
+59
Ne razumeš popolnoma nič. Tukaj se govori o tem, koliko je bil Tito pozitiven lik za nastanek samostojne države Slovenije. Brez njega in partizanov tega ne bi bilo. In v neki demokratični in odprti družbi, ljudje to spoštujejo in se zavedajo tega. Režim, ki ga je naredil Tito, je bil nujno potreben. Brez njega, nam bi se danes mnogo slabše pisalo. In ker se družba venomer razvija (zato smo iz sužnjelastniške dobe, preko fevdalizma, prišli v neoliberalistični kapitalizem), se je razvila tudi slovenska družba. Temelje so postavili partizani. In to bi morali vsi spoštovati. Današnja družba in demokracija je prehodna in ni dobra. To vsak dan vidimo in beremo. A veš kdaj je človek v resnici svoboden? Takrat, ko je materialno svoboden. Danes pa (po ocenah) 1/3 prebivalcev ni materialno svobodna. Nič ne pomaga, če lahko pišeš in svobodno zmerjaš kogar koli. Lačen boš še vedno. Napredna, demokratična, samozavestna, izbražena, ponosna na svojo zgodovino družba pa ima take mračnjake med sabo, kot si ti in tebi podobni. In ker so nepomembni in majhni, jih z lahkoto prenašamo.
Victorinox
18.05.2015, 13:46:52
-28
Ti pa res ne kapiraš tudi toliko ne kot je za nohtom črnega.
Luther
18.05.2015, 14:49:01
+29
Ti si za mojim nohtom. Ti si ta črnina.
Victorinox
18.05.2015, 15:12:37
-38
Črnina je povezana s tvojo hvalo komunističnemu diktatorju. Jaz sem zate lahko svetloba, ki te hoče obsijati pa se ne pustiš. A ni še prepozno.
Luther
19.05.2015, 11:03:25
+23
Ti si fanatik
Victorinox
19.05.2015, 20:52:35
-24
To velja zate. Jaz nikogar od diktatorjev ne opevam kot Boga s hvalnicami kot ti. Torej?
Victorinox
19.05.2015, 21:35:18
-28
Članek iz slv. demokratičnega tiska l.1946: kako so nam komunisti s svojim barbarstvom zapravili Trst & Gorico. pic.twitter.com/asEfIu55ZR
Luther
25.05.2015, 8:51:32
+31
Fanatik je po definiciji tisti, ki ima tako zamegljen um, da vidi resnico drugače kot množica ljudi. In ti vidiš nekaj, kar ne obstaja. Torej si po definiciji fanatik ali pa zadrogiran. Vsi, popolnoma vsi vedo, če ne bi bilo partizanskega odpora in če ne bi bilo Avnojskih sklepov, bi meja med Italijo in Jugoslavijo ostala kot je bilo sklenjeno z Rapalsko pogodbo. Nihče, prav nihče, ne Zahod ali Vzhod ne bi te meje spreminjal.. Tebi to ni jasno in nikoli ti ne bo. Ampak, milo rečeno problem je v tebi. Še enkrat ti povem: Zemlja je okrogla, pozabi na to kar te je vera naučila.
Luther
25.05.2015, 9:21:21
+8
Pa še to. Z zanimanjem sem prebral članek objavljen v ''demokratičnem'' listu.
Luther
25.05.2015, 9:24:06
+21
To je listu domobranskih izdajalcev v tujini. In to je zate ''znanstvena'' resnica? Ubogi Viktorček, res se mi smiliš.
DonDonDan
17.05.2015, 19:45:26
+26
Hvala bogu, da smo imeli Tita in Jugoslavijo. Sedaj pa, hvala bogu, da Juge ni več. Čas teče naprej.
casperaa
17.05.2015, 21:04:20
+3
novak.novak
17.05.2015, 14:57:53
-19
jugoslavije ni več, jugoslavije ni več....nekateri pa še vedno sanjajo.....
Victorinox
17.05.2015, 21:32:58
-22
Tudi te sanje jih bodo minile in realnost jih bo obsijala kot luna zemljo. Še malo, samo še malo in jim bo to dano.