moskisvet
INTERVJU

Miro Mišljen: Veliko priznanje za velik talent

10.02.2019, 9:01
0
Uveljavljeni slovenski modni oblikovalec Miro Mišljen je znova opozoril na svoj veliki talent. S svojo žensko kreacijo je naredil vtis na ustvarjalce španske izdaje prestižne modne revije Vogue. Z upravičeno ponosnim umetnikom smo se pogovarjali o ustvarjanju za moške, stilski drznosti in o tem, kaj pogreša v naših omarah.

Njegove kreacije nosijo moški, ki želijo ugajati samim sebi.
Njegove kreacije nosijo moški, ki želijo ugajati samim sebi./ FOTO: osebni arhiv

Ustvarjaš predvsem za ženske, ne pa tudi izključno. Kako si se v preteklosti loteval kreiranja za moške in kakšen je ta proces danes?

Predvsem ustvarjam za ženske, okoli 20 odstotkov pa za moške. Na primer majice s srcem, ki so namenjene obema spoloma, so med moškimi pravi hit, saj jih pošiljam zadovoljnim uporabnikom po vsem svetu. Proces ustvarjanja za moške in za ženske je zelo podoben, a gre hkrati za popolno nasprotje estetike, kajti za žensko je po mojem mnenju lepo, da je ženstvena, moški pa mora biti možat. V tem je vsa poanta, še posebej danes, ko si vsi želimo biti zapeljivi ter seksi. Inspiracija je umetnost, slikarstvo, poezija, pa seveda potovanja ter spoznavanje novih kultur.

Tvoje kreacije so precej drzne, ekstravagantne. Si jih Slovenci ‘upajo’ nositi ali gredo bolj za med v tujini?

Slovenci si še kako upajo. Vedno bolj in bolj. In to je tisto, kar me zelo veseli.

PREBERI ŠE
Sašo Bertoncelj: 'Tako je, če želiš biti najboljši, takšna je druga realnost'

Kakšni oziroma kateri moški pa posegajo po tvojih oblačilih? Verjetno v prvi vrsti tisti, ki s teboj delijo ljubezen do umetnosti?

Ne morem definirati ali se ozko usmeriti. To so moški iz različnih poklicev, od zdravnikov, pravnikov do avtomehanikov, a vsem je skupna neka širina ter zavedanje sebe v smislu biti samosvoj in ugajati izključno sebi, kajti to je to, kar potem drugi opazijo in kar te naredi zapeljivega in seksi.

Miro živi in ustvarja v Barceloni.
Miro živi in ustvarja v Barceloni./ FOTO: osebni arhiv

Pogosto lahko zasledimo, da so v tujini moški, kar se oblačenja tiče, bolj drzni. Kaj pogrešaš na slovenskih moških, oziroma, kako bi ti prevetril naše omare?

Mislim, da se slovenski moški začenja prebujati ter slediti trendom, trend pa je vedno slediti sebi. Mogoče je v Sloveniji prisotne preveč ‘uniformiranosti’, veliko moških preveč slepo sledi poceni multinacionalkam.

Več let že živiš in ustvarjaš v Barceloni. Pa te na ulici kdaj ali morda pogosto navduši kakšen dodelan moški styling, ker sva ravno v Moškem svetu?

Velikokrat. Pomembno je, da je drugačen, iskreno samozavestno nosi svoja oblačila in ne obleka njega in da na njem ni vsega preveč. Tu je pri moškem tanka nit.

PREBERI ŠE
Mark Cavazza: Mislijo, da bom zaradi priimka bolj poln samega sebe

Sam si navdušil uredništvo španske izdaje prestižne modne revije Vogue, ki je v januarski številki objavilo tvojo kreacijo. Slednjo si sicer prvič predstavil na moškem modelu na ljubljanskem modnem tednu leta 2015. Navdušenje nad objavo še kar traja?

Da, obleka je non-stop na raznih fotografiranjih, a na koncu bo najverjetneje končala v muzeju, vsaj tako kaže.

Si morda opazil ali še pričakuješ kakšne pozitivne posledice te objave?

Španski Vogue je, kot tudi v vseh drugih državah, najmočnejši modni časopis, in to je kot krona mojemu dosedanjemu delu, potrditev in seveda nova, dodatna samozavest.

Katere projekte imaš v načrtu oziroma po katerih poteh te trenutno vodi tvoj umetniški navdih?

Nisem človek, ki veliko načrtuje. Veliko delam in se prepuščam. Ustvarjam kolekcije ‘ready-to-wear’ (konfekcijske). Vsak dan sam po sebi me nagrajuje z vedno večjim krogom ljudi, ki nosijo moje kreacije, in s tem sem zadovoljen. Želim pa se dokazati tudi v slikarstvu, tu me čaka še veliko dela, da slikarsko delo postane tudi ‘materialno’ priznano, ter da bodo lahko klienti brez skrbi investirali v mojo umetnost.

Kakšne pa so tvoje največje sanje, povezane s tvojim delom oziroma ustvarjanjem?

Želim si, da bi bilo moje delo razstavljeno v svetovno priznanih galerijah ter muzejih.

PREBERI ŠE
Miha Kavčič odkrito o svoji istospolni usmerjenosti

Miro v priljubljeni majici
Miro v priljubljeni majici/ FOTO: osebni arhiv

.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.