moskisvet
ŠPORTI Z ŽOGO

S čim se osvežijo nogometaši med prekinitvami igre?

26.03.2019, 9:38
0
Tisti, ki spremljate nogometne tekme, ste verjetno že opazili, da ob vsaki daljši prekinitvi igre nogometaši proste sekunde namenijo hitremu posvetovanju s trenerjem ter osvežitvi s tekočino. A običajno si z njo le zmočijo usta, nato pa jo izpljunejo. Zakaj je temu tako? Gre za vodo ali se v stekleničkah skriva kaj drugega? Preverili smo, kaj pravi znanost!

Številni nogometaši prekinitev igre izkoristijo za požirek ali dva tekočine, s katero si običajno zgolj navlažijo usta, nato pa jo izpljunejo. Kot je pred nedavnim poročal The New York Times, gre razlog za tovrstno prakso iskati v dejstvu, da igralci ne želijo, da bi jih tekočina napihnila ali jim med tekom brbotala v želodcu, zato se želijo zgolj osvežiti, ne pa tudi odžejati. Ekipe so glede vsebine tekočine, ki jo nogometaši pijejo in pljuvajo po travi, precej skrivnostne, saj ne želijo razkrivati skrivnosti svojih fitnes režimov, a strokovnjaki za prehrano namigujejo, da si usta med tekmo najverjetneje vlažijo in izpirajo z raztopino ogljikovih hidratov.

Rezultati raziskav v športnih disciplinah, v katerih je vzdržljivost ključnega pomena, že več kot desetletje kažejo, da so lahko športniki veliko bolj učinkoviti, če med tekmo ali treningom usta izpirajo z raztopino, ki vsebuje ogljikove hidrate.
Rezultati raziskav v športnih disciplinah, v katerih je vzdržljivost ključnega pomena, že več kot desetletje kažejo, da so lahko športniki veliko bolj učinkoviti, če med tekmo ali treningom usta izpirajo z raztopino, ki vsebuje ogljikove hidrate./ FOTO: Profimedia

Je bolje samo grgrati ali tudi popiti?

Rezultati raziskav v športnih disciplinah, v katerih je vzdržljivost ključnega pomena, že več kot desetletje kažejo, da so lahko športniki veliko bolj učinkoviti, če med tekmo ali treningom usta izpirajo z raztopino, ki vsebuje ogljikove hidrate. Kot pravijo strokovnjaki, se vsa skrivnost skriva v tem, da receptorji v ustih pošiljajo signale centru za užitek v možganih, možgani pa to razumejo kot znak, da je na poti še več energije, zato lahko mišice še malo vzdržijo visoko intenziteto in torej ni razloga, da bi se počutile izčrpane. »Na ta način igralci na nek način pretentajo možgane,« je za The New York Times povedal Asker Jeukendrup, športni nutricionist in psiholog, ki je, skupaj s kolegi na univerzi v Birminghamu, že leta 2004 ugotovil, da spiranje ust z raztopino, ki vsebuje ogljikove hidrate, kolesarjem lahko pomaga, da tudi do minuto prej končajo 40 kilometrov dolgo etapo.

Številni nogometaši prekinitev igre izkoristijo za požirek ali dva tekočine, s katero pa si običajno zgolj navlažijo usta.
Številni nogometaši prekinitev igre izkoristijo za požirek ali dva tekočine, s katero pa si običajno zgolj navlažijo usta./ FOTO: Profimedia

Ta raztopina naj bi se uporabljala v vseh športih, največ pa prav v nogometu, saj naj bi šlo za relativno standardizirano prakso. Eden od fizioterapevtov v Ligi prvakov je povedal, da to taktiko uporabljajo za dvig energije, z njo se izognejo napihnjenosti, obenem pa preprečujejo potencialne krče v stegnih in mečih. Znanstveniki tem besedam pritrjujejo ter poudarjajo, da bi pripravljena tekočina lahko močno razdražila želodec, zato jo je bolje 'pogrgrati' in izpljuniti. Rezultati raziskav razkrivajo, da je 'idealen' scenarij grgrati tekočino približno deset sekund, da vse receptorje na jeziku povsem prepričate, da bo sledil vnos ogljikovih hidratov. »Upam, da to niso samo naše predstave, temveč da gre za resnično in namerno prakso. To bi namreč pomenilo, da je znanost dokončno vstopila v svet športa,« je povedal Jeukendrup, sicer profesor metabolnih procesov na univerzi Loughborough v Angliji.

Si je s tekočino med tekmo bolje samo navlažiti usta ali jo tudi dejansko piti?
Si je s tekočino med tekmo bolje samo navlažiti usta ali jo tudi dejansko piti?/ FOTO: Profimedia

Seveda je to samo neke vrste kratkoročna rešitev, ki pa igralcev ne more držati pokonci neomejeno dolgo. Ogljikove hidrate je na določeni točki treba resnično vnesti v telo, saj mišice ostajajo brez glikogena, oskrbe z glukozo, iz katere med fizičnim naporom črpajo energijo. Ena od nedavnih študij je dokazala, da je samo izpiranje ust s tekočino idealno za aktivnosti med 30 minutami in eno uro. Glede na to, da nogometna tekma traja 90 minut (včasih tudi dve uri), bi ta tehnika pravzaprav lahko bila napačna, meni Lindsay Bottoms, fiziologinja z univerze Hertfordshire v Angliji. »Morali bi popiti malo te raztopine, ne pa vso izpljuniti. Če mene vprašate, jo je idealno deset sekund držati v ustih, potem pa jo pogoltniti, saj boste tako dosegli najboljši učinek,« je prepričana Bottomsova.

Ali raztopina lahko odloči igro?

Raziskave o raztopinah ogljikovih hidratov so sicer šele v začetni fazi in čeprav je jasno, da mišice s tem dobijo dodatno mero energije, po Jeukendrupovih besedah še ni mogoče povsem pojasniti, ali to vpliva tudi na tehniko igranja, podaje, strele, taktiziranje in druge stvari. Ali dodatna količina ogljikovih hidratov vpliva celo na izvajanje enajstmetrovk in lahko odloči igro? »Ne bi si upal iti tako daleč v svojih trditvah,« je v smehu povedal Ian Rollo, znanstvenik, zaposlen na Gatorade Sports Science Institute v Veliki Britaniji. »Toda izpiranje ust ter vnos ogljikovih hidratov ne moreta škoditi, zanemariti pa ne smemo niti placebo efekta. Zakaj si torej ne bi pomagali, če je to mogoče in povsem legalno,« meni Rollo.

Eden od fizioterapevtov v Ligi prvakov je povedal, da tekočino z ogljikovimi hidrati uporabljajo za dvig energije, z njo se izognejo tudi napihnjenosti, obenem pa preprečujejo potencialne krče v stegnih in mečih.
Eden od fizioterapevtov v Ligi prvakov je povedal, da tekočino z ogljikovimi hidrati uporabljajo za dvig energije, z njo se izognejo tudi napihnjenosti, obenem pa preprečujejo potencialne krče v stegnih in mečih./ FOTO: Profimedia

Newyorško podjetje Unit Nutrition je na tržišče že poslalo glukozno raztopino, a trenutno njen učinek, še posebej na športnike, testirajo v sodelovanju z državno univerzo Michigan. Preliminarni rezultati razkrivajo, da posamezno izpiranje ust izboljša učinkovitost za približno 15 minut, deluje pa tako, da zmanjšuje utrujenost in povečuje raven koncentracije. »Za igralce, ki so že izčrpani zaradi dolgotrajne igre ali več njih (kot je praksa na raznih prvenstvih, kjer so tekme zgoščene), je to pravi čarobni urok, ki jih znova povsem osredotoči na igro in poskrbi, da jih ne premaga utrujenost,« je povedal David Ferguson, profesor športne psihologije na michiganski državni univerzi. »Vsakdo bo izkoristil vsakršen dodatek, s pomočjo katerega bo lahko povečal kognitivni fokus po dveh urah intenzivne igre. Ali za tem stoji znanost? Ne da bi vedel. Lahko škodi? Absolutno ne, še posebej, če športniki verjamejo v delovanje teh raztopin in menijo, da je to bistven del njihovega uspeha,« je zaključil Ferguson.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.