moskisvet
VESOLJE

Tako je Buzz Aldrin nokavtiral skeptika, ki danes trdi, da ima dokumente o lažnem snemanju pristanka na Luni

19.07.2019, 14:08
9
Polet na Luno leta 1969 je prevzel milijone ljudi po celem svetu. Pristanek na Luni še danes velja za enega največjih tehnoloških dosežkov v zgodovini, spet drugi menijo, da gre za eno največjih prevar v zgodovini in da Američani tistega leta niso bili na Luni, pač pa so vse skupaj skrivaj posneli na Zemlji. Med največje dvomljivce sodi tudi Bart Sibrel, ki ga je leta 2002 Buzz Aldrin s pestjo udaril v obraz, danes pa trdi, da ima neizpodbitne dokaze, da je šlo za insceniran dogodek.

Kontroverzni režiser Bart Sibrel trdi, da Neil Armstrong in Buzz Aldrin nikoli nista pristala na Luni. Leta 2002 je pred hotelom Luxe na Beverly Hillsu tako ujezil Buzza Aldrina, da ga je ta udaril v obraz. Pred nos mu je molil Biblijo in zahteval, da na Svetem pismu priseže, da je zares pristal na Luni. Nedavno smo pisali, da je število skeptikov med Američani sicer relativno majhno, da pa je drugje pa svetu procent precej večji.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

55-letni Sibrel ša danes trdi, da je Nasa, na čelu z ameriško vlado, lagala o misiji na Luni in pravi, da hrani neizpodbiten dokaz, da je bil pristanek zaigran. Sibrel, ki je bil v preteklosti pogosto tarča fizičnih obračunavanj in je prejel kopico smrtnih groženj zaradi izpodbijanja dosežkov misij Apollo, trdi, da ima v rokah dokumenta nekdanjega varnostnika, ki da je bil priča, kako Ameriška vesoljska agencija Nasa in Ameriška obveščevalna agencija CIA v vojaški bazi snemata lažen pristanek na Luni. Dokument naj bi vseboval seznam petnajstih vladnih uslužbencev, ki so imeli dostop do prizorišča in prikrite operacije.

89-letni Buzz Aldrin je leta 2002 fizično obračunal s Sibrelom.
89-letni Buzz Aldrin je leta 2002 fizično obračunal s Sibrelom./ FOTO: Profimedia

Ob 50-letnici pristanka je razkril, da je na prošnjo svojega vira informacijo dolgo držal zase, saj se je ta bal za svoje življenje in želel, da se razkrije šele 10 let po njegovi smrti.

(Od leve proti desni): Buzz Aldrin, Neil Armstrong in Michael Collins.
(Od leve proti desni): Buzz Aldrin, Neil Armstrong in Michael Collins./ FOTO: Profimedia

Ko je Sibrel poklical najbližjega sorodnika pokojnika, da bi ga obvestil, da je 10-letni embargo potekel in da bo šel z informacijo v javnost, so sorodniku vdrli v stanovanje in ukradli pokojnikove dokumente povezane z Naso. ''Moj vir je bil tam, ko so posneli lažen pristanek na Luni,'' trdi Sibrel.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

''Poznam ime letalske baze, kjer je bilo vse skupaj posneto. Poznam načine, kako so to posneli. Imam tajno ime za projekt. Imam seznam obiskovalcev predsednika Johnsona, ki so lahko obiskali prizorišče. Moj vir je bil takrat zadolžen za varnost prizorišča. Tako je dobil seznam in mi ga izročil. Priznal mi je, da je moral nekoga celo ubiti, da je projekt ostal skrivnost. Poklical sem sorodnike mojega vira pred dobrim tednom, da bi jih obvestil, da je minilo 10 let. Nekaj dni kasneje jim je v hišo vdrl nekdo, ki pozna geslo varnostnega sistema. Edina stvar, ki so jo tatoti vzeli, so bile originalne kopije dokumentov, ki mi jih je vir pokazal.'' Sibrel sicer meni, da je najbolj v nebo vpijoč dokaz, da je bil pristanek na Luni posnet v studiu, sence na fotografiji, saj da je izvedel kopico eksperimentov, ki dokazujejo, da so ti posnetki lahko nastali zgolj z umetno svetlobo, saj bi v primeru sončne svetlobe senca padala vzporedno in ne iz različnih smeri. Poleg tega trdi, da so Van Allenovi (sevalni) pasovi okrog Zemlje preveč škodljivi, da bi človeku omogočili prečkanje.

Spomeni trojici pred Kennedyjevim vesoljskim centrom.
Spomeni trojici pred Kennedyjevim vesoljskim centrom./ FOTO: Profimedia