moskisvet
VESOLJE

Smo ljudje v vesolju res sami?

22.06.2019, 6:54
2
Vsi tisti, ki verjamete, da poleg nas nekje v vesolju obstaja še kakšna napredna civilizacija, boste morali ob branju teh vrstic globoko vdihniti, kajti to, kar boste prebrali, bi vas utegnilo močno razočarati. Po podrobnih in do sedaj najbolj obsežnih raziskavah nebesnega oboka znanstveniki pri iskanju inteligentnega življenja v nebensnih višinah namreč niso odkrili popolnoma ničesar. To pomeni, da niso našli nikakršnih znakov niti zvokov kakšne nezemeljske vrste bitij, ki bi nam lahko delala družbo v vesolju.

Raziskovalci so pri delu uporabljali zemeljske teleskope, s pomočjo katerih so 'prisluškovali' 1.327 zvezdam, ki so od Zemlje oddaljene do 160 svetlobnih let. V treh letih opazovanja niso našli nikakršnih dokazov o signalih, ki bi jih lahko oddajala kakšna nezemeljska civilizacija. Edini singali, ki sta jih zaznala zmogljiva teleskopa Green Bank v Zahodni Virginiji in Parkes v Avstaliji, so imeli zemeljske korenine in so izhajali iz mobilnih telefonov ter drugih zemeljskih tehnologij, ki povzročajo veliko hrupa in več signalov, je pred tedni poročal The Guardian.

Je mogoče, da smo v vesolju resnično sami?
Je mogoče, da smo v vesolju resnično sami?/ FOTO: Shutterstock

Vse šume je bilo mogoče logično pojasniti

»Tam zgoraj je zelo mirno in tiho,« je povedal Danny Price, astronom z univerze v Berkeleyu in član projekta Breakthrough Listen, katerega cilj je bil pregledati milijon bližnjih zvezd, mlečno pot in 100 sosednjih galaksij, da bi našli morebitna zunanje radijske in optične signale. »V podatkih nismo našli ničesar, a sam ne izgubljam upanja. Imamo še veliko zvezd, ki jih moramo pregledati in vrsto različnih pristopov, ki jih lahko uporabimo pri raziskovanju,« je povedal in dodal, da upajo, da bodo opazili tako imenovane »tehno-signature«, ki bi jim lahko razkrili obstoj nezemeljskih civilizacij. Ti močni elektromagnetni signali se razlikujejo od različnih signalov naravnega sevanja, ki nenehno prehajajo skozi galaksijo. Za razliko od širokih eksplozij, ki prihajajo iz zvezd in drugih kozmičnih objektov, bi se po besedah znanstvenikov lahko močne in ozke »tehno-signature« pojavile tudi z zunajzemeljsko komunikacijo ali ob pomoči nekega posebnega pogonskega sistema.

Številni znanstveniki verjamejo, da v vesolju obstaja še drugo življenje.
Številni znanstveniki verjamejo, da v vesolju obstaja še drugo življenje./ FOTO: Shutterstock

Med triletnim proučevanjem so astronomi pregledali na milijarde radijskih kanalov in filtrirali vsakršen signal, za katerega se je zdelo, da bi lahko izviral iz narave ali kakšne zunajzemeljske opreme. Na ta način so izključili na milijone signalov in ostala je le peščica tistega, kar so poimenovali »dogodki«. Po podrobnejšem proučevanju so se tudi ti ostanki izkazali kot nekaj, kar je bilo mogoče zlahka razložiti. »V teh podatkih se morda skriva kaj, česar med raziskovanjem nismo zaznali, na kar nismo bili pozorni ali kar smo morebiti nenamerno izpustili,« je povedal Price. Prav zaradi tega so potek raziskave in njene rezultate javno objavili. »Tako nam lahko sedaj tudi drugi znanstveniki in raziskovalci s tega področja pomagajo pri nadaljnih raziskavah in preverijo, če smo kaj spregledali,« je povedal raziskovalec.

Odkrili planeta, na katerih bi lahko obstajalo življenje?

Astronomi bodo v prihodnje najbrž veliko bolj zainteresirani za raziskovanje Teegardenove zvezde, ki je od Zemlje oddaljena približno 12,6 svetlobnih let in je ena izmed zvezd, ki se nahaja najbližje Soncu. V neki drugi študiji je mednarodna skupina raziskovalcev namreč poročala o odkritju dveh planetov, podobnih Zemlji, ki se nahajata v orbiti okoli te zvezde, ki sveti za polovico manj kot Sonce. Zdi se, da sta oba planeta kamnita in v živi coni, kar pomeni, da je njuna površina najbrž dovolj topla, da bi bila na njej lahko voda. Astronomi teh dveh planetov sicer niso videli neposredno, temveč so o njunem obstanku poročali na podlagi sledov gibanja, ki ga puščata na zvezdi.

Je vsa fama okrog nezemljanov resnično zgolj produkt človeške domišljije?
Je vsa fama okrog nezemljanov resnično zgolj produkt človeške domišljije?/ FOTO: Shutterstock

Notranji in zunanji planeti krožijo okoli zvezde pet ali enajst dni in so povezani med seboj, kar pomeni, da kot mesec, neprestano kažejo del obraza zvezdi. Mathias Zechmeister iz Göttingenskega inštituta za astrofiziko je dejal, da ima notranji planet povprečno temperaturo okrog 20 stopinj, zaradi česar potencialno omogoča življenje na njem. »Moral bi biti primeren za življenje, če ima atmosfero,« je dejal. Raziskovalno delo njegove specialne ekipe je bilo sicer objavljeno v znanstveni reviji Astronomy and Astrophysics.

Bližina Teegardenove zvezde, ki je 24. najbližja Soncu, se zdi glavna kandidatka za proučevanje, ki ga bodo astronomi v bodoče izvajali z novo generacijo teleskopov, kot je Nasin naslednik Hubblea, vesoljski teleskop James Webb, ki ga bodo lansirali leta 2021. Le upamo lahko, da bodo s takratnim raziskovanjem bolj konkretno podprli ali ovrgli trditve o (ne)obstanku drugih prebivalcev vesolja. Navsezadnje bi ljudje resnično radi vedeli, ali smo dejansko sami ali pa imamo tam zgoraj kakšno družbo, za katero še ne vemo, da obstaja.

Opazovanje vesolja bodo astronomi v bodoče izvajali z novo generacijo teleskopov, kot je Nasin naslednik Hubblea, vesoljski teleskop James Webb, ki ga bodo lansirali leta 2021.
Opazovanje vesolja bodo astronomi v bodoče izvajali z novo generacijo teleskopov, kot je Nasin naslednik Hubblea, vesoljski teleskop James Webb, ki ga bodo lansirali leta 2021./ FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Justice_is_coming81
23.06.2019, 8:57:37
+5
Ozkoglednost človeštva je res brez meja... kje pa pise da druga bitja komunicirajo na način, kot ljudje na zemlji. Mogoče pa živijo v raju in nimajo potreb po komunikaciji z zunanjim svetom... Sicer me pa človeška zabitost ne preseneča...
abmam
22.06.2019, 13:18:45
+2
Nekaj Marsovcev je na 24 ur.