SKRIVNOSTI

Ljudje bi raje umrli, kot pristali v tem zaporu

06.11.2018, 12:16
1
ADX je eden najbolj zloglasnih zaporov na svetu, v katerega zapirajo najhujše zločince. In ko se ti zavedo, da bodo v njem preživeli preostanek življenja, poskušajo narediti samomor.

V mestu Florence v Koloradu se nahaja zloglasni zapor ADX, ki je najbolj strogo varovan zapor v ZDA. V njem so na primer Ramzi Yousef, ki je načrtoval bombardiranje Svetovnega trgovinskega centra leta 1993. v njem je zaprt udi Theodore Kaczynski bolje znan kot Unabomber.  

PREBERI ŠE
Bo eden najnevarnejših serijskih morilcev na Balkanu kmalu na svobodi?

Varovanje
Zaporniki so pod nadzorom 24 ur na dan, vsi stražarji pa so oboroženi s strelnim orožjem. Zapor obkroža dvanajst stolpov z oboroženimi stražarji, sam zapor pa sestavljajo kvadrataste zgradbe, ki so prepredene z bodečimi žicami. “Takoj, ko zaporniki stopijo skozi vhodna vrata vidiš, kako se jim spremenijo obrazi. V enem trenutku gledajo lepoto narave (Rocky mountains) nato pa vidijo samo še stene,” je povedal eden od bivših stražarjev. “ADX je življenje po smrti. Je nekaj kar traja do konca življenja in po mojem mnenju je hujši od smrti.”

ADX zapor
ADX zapor/ FOTO: iStock

 

Običajen dan

V zaporu je v vsakem trenutku okoli 400 zapornikov, ki dneve preživijo v mali betonski celici. V njih so po 23 ur na dan. Hrano dobivajo skozi majhne odprtine v vratih. V celici je malo okno od katerega dobijo nekaj malega dnevne svetlobe, vse kar pa vidijo skozi okno so stene sosednjih zgradb. Postelja je narejena iz betonske plošče, na kateri je odeja in tanko ležišče. V celici je tudi stol, ki je trdno zasidran v tla, da ga zapornik ne more premakniti. Zaporniki ne morejo komunicirati z nikomer.

ADX zapor
ADX zapor/ FOTO: iStock

Popolno varovanje
Celoten zapor je narejen tako, da je ujetnikom kar se da neprijetno, a tudi tako, da je pobeg praktično nemogoč. Vse je sestavljeno tako, da na posestvu ne morejo pristati morebitni helikopterji ali kaj podobnega. Ko zaporniki zapustijo celice, so povsem vklenjeni, obkrožajo pa jih tudi oboroženi stražarji. Zaporniki lahko celice zapustijo za eno uro na dan, a še takrat jih odpeljejo v ograjene prostore, ki niso večji od njihovih celic. Samo takrat lahko vidijo nebo. Stražarji prav tako preverijo vsa pisma in nadzurujejo vse pogovore, ki jih imajo zaporniki.

 

H oddelek
Najhujši del zapora je tako imenovani H oddelek, kjer je varovanje najbolj strogo. Zaporniki v tem oddelku nimajo praktično nikakršnih stikov z zunanjim svetom, obiskujejo pa jih lahko samo odvetniki in najožji člani družine in še to samo preko neprebojnega stekla.

 

Prebivalci
Odkar je zapor odprt je v njem samomore napravilo vsaj šest oseb. Med zaporniki so sicer teroristi, množični morilci in zaporniki, ki so zagrešili grozljive zločine v drugih zaporih, najpogosteje, da so ubili osebje drugih zaporov. Zaporniki naj bi pogosto tolkli po stenah, se rezali z žiletkami ali koščki stekla ali celo z živalskimi  kostmi.

ADX zapor
ADX zapor/ FOTO: iStock

Po informacijah nekaterih ameriških medijih, naj bi imel hude psihične težave terorist Dzhokhar A. Tsarnaev, eden od napadalcev na Bostonskem maratonu. Tsarnaev je star komaj 25 let in ve, da bo za temi zidovi preživel vsaj 50 let. Zelo majhna je namreč možnost, da bi bil pomiloščen pred tem in za tako mladega človeka je življenje v kletki zagotovo muka.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

1918
08.11.2018, 18:56:24
+9
in zakaj nimamo v sloveniji takega zapora