moskisvet
KRIMINALNE ZGODBE

Okrvavljena in s prerezanim sapnikom se je pojavila pred vrati sosedov in ...

20.02.2019, 8:56
3
Na silvestrovo leta 1999 se je 10-letna Krystal Surles nepričakovano in z zadnjimi močmi privlekla do hiše prvega soseda ter pozvonila. Bila je povsem okrvavljena, imela je prerezan sapnik. Prosila je za pomoč. Bila je na počitnicah pri prijateljici Kaylene, starši so odšli na silvestrsko zabavo. Med spanjem naj bi ju v spalnici presenetil neznanec, obe pretepel in jima prerezal vratova. Sama se je pretvarjala, da je mrtva in čakala na ugoden trenutek za pobeg in iskanje pomoči. Ni bila prepričana, ali je prijateljica še živa.

Sosedi so takoj poklicali policijo in hitro je postalo jasno, da 13-letna Kaylene 'Katy' Harris ni preživela okrutnega napada. Krystal je forenzičnemu risarju uspela dovolj podrobno opisati napadalca, da je ta izdelal fotorobota človeka, ki ju je želel pokončati. In prav na podlagi te skice so dva dni pozneje aretirali Tommyja Lynna Sellsa. Izkazalo se je, da je poznal Kayleninega očima Terryja Harrisa in da je umor deklic skrbno načrtoval. Ob aretaciji 2. januarja leta 2000 je bil povsem miren; ni se upiral, niti ni vprašal, zakaj so prišli ponj. Ko so ga na zaslišanju soočili z očitanim dejanjem, je brez kančka obžalovanja priznal, da je umoril Kaylene Harris in da je nameraval pokončati tudi Krystal Surles, a kot se je izkazalo pozneje, je bil to zgolj vrh ledene gore. V naslednjih mesecih je namreč razkril, da ima na vesti veliko več kot zgolj en umor ...

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Gol se je priplazil v babičino posteljo

Tommy Lynn Sells in njegova sestra dvojčica Tammy Jean Sells sta se rodila 28. junija leta 1964 v Oaklandu v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Njuna mati Nina Sells je bila samohranilka, ki je že imela tri otroke, ko sta dvojčka prijokala na svet. Družinica se je kmalu zatem preselila v St. Louis v Missouriju in ko je bilo dvojčkoma 18 mesecev, sta oba zbolela za spinalnim meningitisom, ki je bil za Tammy Jean žal usoden. Tommy je preživel in ko je povsem okreval, ga je mati poslala živet k svoji sestri Bonnie Walpole v Holcomb. Pri njej je ostal do petega leta starosti, dokler ga Nina ni prišla iskat, ker je izvedela, da ga želi teta tudi uradno posvojiti.

Po vrnitvi k materi je Tommy dneve v glavnem preživljal v samoti. Prijateljev ni imel, niti jih ni iskal. Najti jih ni mogel niti v šoli, saj je tja zahajal zelo poredko. Do sedmega leta je bil že redni uživalec alkohola. Približno leto dni pozneje se je začel družiti z moškim iz sosednjega mesta po imenu Willis Clark. Tommy se je hitro navezal nanj, saj mu je možakar stalno izkazoval veliko pozornosti, mu kupoval darila in ga pogosto vozil na izlete. Kmalu je začel pri njem ostajati tudi čez noč, a materi se to ni zdelo sporno. Pozneje se je izkazalo, da Clark spolno nadleguje otroke in da naj bi večkrat posilil tudi malega Sellsa. Da je bila celotna zadeva še bizarnejša, naj bi fantkova mati vedela za zlorabe, a naj bi početje možakarja odobravala.

PREBERI ŠE
Le streljaj od naše severne meje je sejal smrt ...

Do 13. leta starosti je mladi Sells pokazal poseben smisel za iskanje težav. Pri desetih je denimo povsem prenehal obiskovati šolo in se odločil, da bo čas, namenjen izobraževanju, raje porabil za kajenje marihuane in popivanje. Pri 13 letih je povsem gol zlezel v posteljo k svoji babici in poskušal z njo imeti spolni odnos. In to je bila za njegovo mamo kaplja čez rob. Leta 1978 se je s preostalimi otroki odselila, Tommyja pa prepustila na milost in nemilost ulice. Besen zaradi dejstva, da se mu je lastna mati odrekla, je nabavil pištolo in z njo zagrozil nekemu dekletu ter ga pretepel do nezavesti. Ker ni imel doma niti družine, se je v naslednjih letih potepal od mesta do mesta, opravljal več slabo plačanih priložnostnih del in nakradel vse, kar je potreboval za življenje. Veliko je pil, močno zlorabljal droge in bil večkrat tudi za rešetkami.

Tommy Lynn Sells
Tommy Lynn Sells/ FOTO: Wikipedia

Ker je brskala po njegovem nahrbtniku ...

Pozneje je trdil, da je svoj prvi umor zagrešil pri 16 letih, ko naj bi vlomil v neko hišo in v njej naletel na moškega, ki je oralno zadovoljeval malega fantka. V spomin naj bi se mu prikradli prizori Clarkovega početja nad njim, kar je sprožilo val besa in je možakarja umoril. A nikoli ni bilo nobenega dokaza, ki bi podprl njegovo trditev o opisanem incidentu. Sells je prav tako trdil, da je julija leta 1979 ustrelil in umoril Johna Cadeja starejšega, potem ko naj bi ga ta ujel med ropanjem njegove hiše. Tudi tega zločina ga pozneje zaradi pomanjkanja dokazov niso mogli uradno obtožiti. Maja leta 1981 se je Sells preselil v mesto Little Rock v Arkansasu in se ponovno pridružil svoji družini. A združitev ni trajala prav dolgo. Mati ga je namreč kmalu ponovno napodila, saj jo je presenetil pod prho in skušal z njo imeti spolne odnose.

Tommy se je tako ponovno znašel na cesti in se vrnil k početju tistega, kar mu je šlo najbolje od rok: ropanju in ubijanju. Delal je kot težek fizični delavec in brivec, štopal po državi in se ilegalno tihotapil na vlake, da bi prišel do novih destinacij. Pozneje je trdil, da je v Arkansasu umoril dve osebi, preden se je leta 1983 preselili v St. Louis. Zanimivo je, da je bil v tistem času v Arkansasu potrjen zgolj umor Hala Akinsa. Maja leta 1984 je bil Sills zaradi kraje tovornjaka obsojen na dve leti zaporne kazni. Izpustili so ga že naslednjega februarja, a ker ni upošteval pravil pogojnega izpusta, se je hitro ponovno znašel za rešetkami in moral odslužiti celotno kazen.

Ko so ga izpustili, se je 21-letni nekvalificirani delavec zaposlil kot pomožni delavec na okrožnem sejmu v v mestu Forsyth v Missouriju, kjer je 27. julija leta 1985 spoznal takrat 28-letno Eno Cordt in njenega 4-letnega sina Roryja. Ena ga je tistega večera povabila k sebi domov. Po njegovih besedah sta imela spolni odnos, po katerem je zaspal in ko se je prebudil, je videl, da njegova ljubimka pregleduje vsebino nahrbtnika, ki ga je imel s seboj. V navalu besa jo je do smrti pretepel z bejzbolskim kijem. Nato je z istim kijem pokončal še malega Roryja, saj se je zavedal, da je malček edina priča zločina nad njegovo materjo. Povsem iznakaženi trupli obeh so v stanovanju našli šele tri dni pozneje, ko je Sells že zdavnaj zapustil mesto.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Umoril je tudi novorojeno deklico

Septembra leta 1985 je Sells ponovno končal v zaporu zaradi vožnje pod vplivom alkohola in povzročitve prometne nesreče. Tokrat je za rešetkami ostal do 16. maja leta 1986. Ko se je zatem vrnil v St. Louis, je trdil, da je v samoobrambi ustrelil neznanca. Nato naj bi pobegnil v Aransas Pass v Teksasu, kjer so ga hospitalizirali zaradi predoziranja s heroinom. Ko so ga odpustili iz bolnišnice, je ukradel avtomobil in se odpravil proti Fremontu v Kaliforniji, kjer naj bi po prepričanju preiskovalcev s streli pokončal 20-letno Jennifer Duey. Prav tako naj bi bil odgovoren tudi za umor 19-letne Michelle Xavier, ki naj bi ji prerezal vrat. Maja leta 1987 je v mestu Amherst v New Yorku neznano kam izginila 27-letna Suzanne Korcz – tudi za njeno izginotje in smrt naj bi bil kriv prav Tommy Lynn Sells, a njenih posmrtnih ostankov nikoli niso našli in ga tako niso mogli obtožiti umora. Oktobra istega leta naj bi v mestu Winnemucca v Nevadi pokončal 20-letno Stephanie Stroh, ki naj bi jo omamil z LSD-jem, jo zadavil, zabetoniral njene noge in jo nato vrgel v vroč izvir v puščavi. Tudi ta zločin nikoli ni bil potrjen.

17. novembra 1987 naj bi pokončal celotno družino Dardeen - tudi komajda rojeno deklico.
17. novembra 1987 naj bi pokončal celotno družino Dardeen - tudi komajda rojeno deklico./ FOTO: Wikipedia

Njegova naslednja tarča naj bi bila družina Dardeen. 29-letni Russel Keith Dardeen naj bi Tommyja 17. novembra 1987 pobral med štopanjem do mesta Ina v Illinoisu ter mu ponudil topel obrok na njihovem domu. Sells naj bi se mu za dobrotljivo gesto zahvalil tako, da ga je ustrelil na polju, nedaleč stran od mobilne hiške njegove družine, in mu odrezal genitalije. Nato naj bi se v stanovanju lotil triletnega Peta, ki naj bi ga pokončal s kladivom, na koncu pa še visoko noseče 30-letne Ruby Elaine Dardeen, ki naj bi jo poskušal posiliti, a je panika ob napadu sprožila porod in v naslednjih nekaj minutah je rodila hčerkico. Napadalec je takoj po porodu najprej s kijem pokončal mater, nato pa še novorojenko. Morilno orožje naj bi nato porinil Elaine v mednožje, vsa trupla zložil na posteljo in odšel.

Ker se Russel Keith brez predhodnega obvestila naslednji dan ni pojavil v službi, je delodajalec o tem obvestil policijo, ki je se zvečer oglasila v njihovi hiški. da preveri, kaj se dogaja z njim. Naleteli so na krvav prizor in ker so našli zgolj trupla matere in otrok, so sprva sumili, da jih je umoril soprog in oče. A to teorijo so morali ovreči že naslednji dan, saj so njegovo truplo našli na bližnjem polju. Policija se je lotila preiskave, a žal večjega uspeha ni dosegla. Ljudje v okolici so bili prestrašeni, številni so se začeli oboroževati; nekateri so za umore krivili sataniste, drugi preprodajalce drog, tretji roparje. A zaradi pomanjkanja dokazov policiji ni uspelo najti niti osumljenca, kaj šele obtoženca.

Med žrtvami je bilo veliko najstnikov

Sells naj bi svoj neverjeten morilski pohod nadaljeval v zvezni državi Massachusetts, kjer naj bi 11. septembra leta 1988 umoril 11-letno Melisso Tremblay. Leta 1989 naj bi umoril takratnega sodelavca v Teksasu. 13. maja leta 1992 naj bi neka 19-letna ženska v Charlestonu v Zahodni Virginiji med vožnjo videla, kako je Sells pod nadvozom prosjačil za denar, v rokah pa je držal tablo, na kateri je bilo napisano »Delal bom za hrano.« Bilo ji ga je žal, zato ga je vzela s seboj domov in ga prosila, naj jo počaka pred hišo. Odšla je do kuhinje, da bi nabrala nekaj hrane zanj in ko se je odpravila proti izhodu, ga je že našla v predprostoru. Ko je odšla, da bi mu poiskala še nekaj oblačil, je Tommy v kuhinji vzel nož in jo presenetil v spalnici, jo napadel in večkrat posilil. Ženska se mu je grobo zoperstavila in ga s keramično raco udarila po glavi. Sells se ji je maščeval tako, da je vanjo vrgel klavirski stolček in jo za konec še 18-krat zabodel.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kljub temu je preživela in septembra leta 1992 je bil Sells tako obtožen posilstva in hudega napada, a se je pogodil s sodiščem in tako je bil njegov zločin prekvalificiran v zlonameren napad s hudimi telesnimi poškodbami, obtožbe za posilstvo pa so bile opuščene. 25. junija leta 1993 je bil obsojen na 10 let zapora, a je bil že leta 1997 spet na prostosti. Še v času za rešetkami se je poročil z znanko Noro Price, s katero se je po izpustitvi na prostost preselil v Tennessee. A že kmalu zatem naj bi jo zapustil in nadaljeval s svojim morilskim popotovanjem po Združenih državah. 13. oktobra leta 1997 naj bi v Lawrencevilleu v Illinoisu umoril 10-letnega Joela Kirkpatricka, mesec dni pozneje pa naj bi se v Springfieldu lotil 13-letne Stephanie Mahaney. Aprila leta 1999 naj bi v San Antoniu v Teksasu umoril 9-letno Mary Beatrice Perez, 23. maja pa naj bi v Lexingtonu v Kentuckyju spolno zlorabil in umoril 14-letno Haley McHone.

PREBERI ŠE
'Nočni zalezovalec': posiljeni žrtvi je izrezal oči in jih shranil za spomin

Finalno dejanje je sledilo 31. decembra leta 1999, ko je v Guajia Bayu, zahodno od Del Ria v Teksasu, spolno zlorabil, zabodel in prerezal grlo 13-letni Kaylene 'Katy' Harris in nato še njeni 10-letni prijateljici Krystal Surles, ki je prenočila pri njej. A na njegovo veliko smolo je Krystal preživela in se je s prerezanim sapnikom z zadnjimi močmi uspela priplaziti do sosedov po pomoč. A ta je za Kaylene žal prišla prepozno. Na podlagi Krystalinega opisa napadalca, je policija izdelala skico osumljenca in že dva dni pozneje so aretirali 35-letnega Tommyja Lynna Sellsa, ki je zločin že na prvem zaslišanju priznal. Sodili so mu po hitrem postopku in ga 18. septembra leta 2000 spoznali za krivega umora Kaylene Harris in poskusa umora Krystal Surles ter ga obsodili na smrtno kazen. Tri leta pozneje je bil obtožen še umora Stephanie Mahaney iz leta 1997 v okrožju Green v Missouriju. 8. novembra leta 2000 so ga premestili v zapor Allan B. Polunsky Unit v bližini Livingstona v Teksasu, kjer je čakal na izvršitev smrtne kazni.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Je res zagrešil vse zločine, ki jih je priznal?

A v naslednjih mesecih je sledil šok: Tommy je začel enega za drugim priznavati umore, ki naj bi jih zagrešil v preteklih dvajsetih letih. Čeprav se je zdelo, da govori resnico, so preiskovalci sčasoma začeli sumiti, da si želi podrediti sistem s priznanjem umorov, ki jih ni zagrešil. Izvedenci psihiatrične stroke so mu diagnosticirali bipolarno motno, prav tako pa naj bi imel tudi hudo motnjo osebnosti, ki naj bi bila posledica prekomernega uživanja hudih opioidov, kanabisa, amfetaminov in alkohola. Bil naj bi depresiven in psihotičen. A to ne pomeni, da njegovih priznanj niso jemali resno. V primeru štirikratnega umora družine Dardeen je bil prvi potencialni osumljenec sploh, zato so preiskovalci želeli, da bi odpotoval v Illinois, da bi jim pomagal razrešiti podrobnosti zločina. A ker po teksaškem zakonu na smrt obsojenim zapornikom ni bilo dovoljeno zapustiti zvezne države, do tega nikoli nikoli ni prišlo. Poleg tega so številni dvomili v resničnost njegovih besed, saj je bil natančen samo v opisih tega, kar je lahko prebral v medijih, medtem ko podrobnosti, ki jih preiskovalci niso posredovali javnosti, ni znal razložiti. Prav tako je trikrat spremenil zgodbo o tem, kako je v resnici spoznal družino.

PREBERI ŠE
Lepa Irina je morila v slogu Raskolnikova!

Leta 2002 si je pisateljica kriminalk Diane Fanning začela dopisovati z na smrt obsojenim Sellsom. V enem izmed pisem ji je priznal, da je umoril 10-letnega Joela Kirkpatricka. Za zločin so sicer najprej osumili njegovo mater Julie Rae Harper, ki je bila že obsojena in v zaporu. Pozneje je Sells Fanningovi v pogovoru na štiri oči zaupal še, da naj bi bila Harperjeva nesramna do njega v trgovini, zato se ji je maščeval tako, da ji je sledil do doma in pokončal njenega sina. Leta 2004 je tudi preiskovalcem priznal, da je 13. oktobra leta 1997 vlomil v hišo, v kuhinji poiskal mesarski nož in do smrti zabodel fantka ter nato še njegovo mater. Ti podatki so se ujemali z izjavo Julie Ree Harper, zato so ponovno odprli njen primer in jo na podlagi njegovega pričanja leta 2006 oprostili vseh obtožb.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Ob usmrtitvi je začel smrčati

Izkazalo se je, da je Tommy Lynn Sells kar dolgih dvajset let svobodno moril in posiljeval nič hudega sluteče žrtve različnih starosti po celotni državi, ne da bi ga pri tem opazili ter ujeli. Policijske oblasti verjamejo, da je umoril najmanj 22 ljudi. Upokojeni teksaški gozdni čuvaj John Allen je povedal: »Potrdili smo 22 žrtev ... Vem, da jih je v resnici še več. Veliko več. Očitno nikoli ne bomo vedeli prave številke.« Osem let pred usmrtitvijo se je za dokumentarno serijo Most Evil (Najbolj zlobni), ki so jo predvajali na kanalu Investigation Discovery s Sellsom pogovarjal forenzični psihiater dr. Michael Stone, ki ga je obsojenec posmehoval, ker je verjel v boga. V pogovoru je Tommy trdil, da je umoril več kot 70 ljudi. A kar je preiskovalce najbolj šokiralo, je bila raznolikost njegovih umorov. Za žrtve si je izbiral tako moške, kot tudi ženske in otroke. Včasih je moril zaradi jeze, včasih so bili umori posledica spolne zlorabe, včasih je ubijal med ropom.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

3. januarja leta 2014 je sodnik v Del Riu določil, da bo Sells usmrčen 3. aprila. Smrtno kazen so izvršili v teksaškem zveznem kazenskem zaporu v Huntsvillu. Ko so ga vprašali, ali bi rad kaj povedal za konec, je na kratko odgovoril: »Ne.« Ko so mu vbrizgali smrtonosni odmerek pentobarbitala, je nekajkrat globoko vdihnil, zaprl oči in začel smrčati. Manj kot minuto pozneje, se je prenehal premikati. 13 minut pozneje, ob 18.27 po lokalnem času, je bil razglašen za mrtvega. Njegove usmrtitve so se udeležili tako Krystal Surles, kot tudi člani družin Harris in Perez. »Želel sem ga videti umreti,« je povedal Shawn Harris, brat pokojne Kaylene. »Želel sem se prepričati, da nikogar več ne bo mogel prizadeti.«Istih misli je bila tudi Krystal, ki jo je Sells tistega usodnega večera poskušal umoriti skupaj s prijateljico. »Želela sem videti, kako bo dobil, kar si je zaslužil,« je dejala. »Sedaj bom morda ponoči lahko mirno spala; doslej so me namreč konstantno preganjale nočne more.«

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

PegySue
20.02.2019, 16:30:31
+14
Pred sodnika in v zapor,bi morali poslati tudi njegovo mater,ki je zaradi brezbrižnosti in zanemarjanja sina vzgojila v pošast!
Vlasta Kobal 1
20.02.2019, 12:22:37
0
Ja, čemu pa dolgujemo tako izčrpen zapis o serijskem morilcu na tako široko dostopnem mestu?!? Ljudje so že dovolj zamorjeni in brez pravega motiva za kaj humanega in pozitivnega.
ČAKAL
20.02.2019, 14:32:14
-5
Nekaj morajo pisati , da imajo eno stran saj ni važno, če te zanima ali ne važno da na tisnejo