moskisvet
SKRIVNOSTI

5 najnatančnejših ostrostrelcev v zgodovini - najdaljši dokumentirani ostrostrelski zadetki

08.09.2019, 8:05
4
Najboljši strelci na svetu lahko svoje tarče zadanejo z neverjetne razdalje. Ostrostrelci morajo pri tem upoštevati številne dejavnike od naklona strela, tipa orožja, vrste naboja, zračnega upora, vetra, do vidljivosti ipd. Dolgo časa je bil rekorder ameriški podčastnik Carlos Hathcock, ki je imel med letom 1967 in 2002 v lasti najdaljši dokumentirani ostrostrelskimi zadetek, potem ko je v vietnamski vojni sovražnika zadel z razdalje 2.286 metra.

Najboljši ostrostrelci so sposobni tarčo zadeti z izjemne razdalje. Zaradi svojih daljinskih ostrostrelskih sposobnosti so pravi strup za sovražnika, poleg tega pa so pogosto še mojstri kamuflaže in prikritega premikanja.

PREBERI ŠE
Dončić prijel za orožje: postaja pravi Teksašan

Med najbolj legendarne in smrtonosne ostrostrelce sodi Thomas Plunkett, irski vojak, ki je služil v britanski 95. brigadi. Med nesmrtne se je vpisal med bitko pri španskem Cacabelosu leta 1809, ko je na razdalji okoli 600 metrov z mušketo ustrelil francoskega generala. Puške so bile takrat izjemno nenatančne – britanski vojaki so se z mušketami učili streljati v salvah na razdalji 50 metrov (!) – in ker Thomas ni hotel, da bi soborci mislili, da je imel srečo, je ustrelil še enkrat in zadel vojaka, ki je nudil pomoč ustreljenemu generalu.

Ostrostrelci so strah in trepet sovražnika.
Ostrostrelci so strah in trepet sovražnika./ FOTO: Dreamstime

Med najbolj natančne ostrostrelce je sodil tud narednik Grace, ki je 9. maja 1864 med ameriško državljansko vojno v bitki pri Spotsylvaniji orožje usmeril v severnjaškega generala Johna Sedgwicka in ga z enim samim strelom ubil na razdalji okoli 900 metrov. Omenjeni general je menil, da sovražnikovi ostrostrelci na tej razdalji ne morejo zadeti niti slona.

Tudi Charles ''Chuck'' Mawhinney velja za enega najbolj smrtonosnih ostrostrelcev v zgodovini. Na sovražnike je streljal z razdalje med 300 in 700 metri, zadeval pa je tudi z razdalje blizu enega kilometra. Boril se je med vietnamsko vojno in uradno ubil 103 sovražnikove vojake, neuradno pa kar 216.

Med najbolj znane ostrostrelce sodi Vasilij Grigorjevič Zajcev, pripadnik 1047. polka mornariške pehote 284. strelske divizije, po katerem so posneli tudi filma Sovražnik pred vrati (2001) in Angel smrti (1992). Avtor dveh učbenikov za ostrostrelce je v bitki za Stalingrad med oktobrom 1942 in 1943 ubil 242 ljudi. Vodil je tudi lastno ostrostrelsko šolo, njegovi ''učenci'' (bilo jih je okoli 30) naj bi skupaj ubili preko 3000 sovražnikov.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Najdaljši dokumentirani ostrostrelski zadetki:

Razdalja: 2.475 m

Britanski poročnik Craig Harrison je do leta 2017 držal rekord v najdaljšem potrjenem zadetku na svetu. Leta 2009 je v afganistanski provinci Helmand s puško tipa Accuracy International L115A3 Long Range Rifl zadel talibanskega uporabnika na razdalji 2.475 metra in s tem za 45 metrov presegel prejšnjo rekordno znamko. Maja 2017 mu je rekord vzel neimenovani Kanadčan, ki je rekord Britanca presegel za skoraj za 1000 metrov.

Razdalja: 2.430 m

Nič manj impresiven od Harrisonovega ni niti zadetek kanadskega vojaka Roba Furlonga, ki se je tako kot Harrison boril v Afganistanu. Marca 2002 je sovražnika eliminiral z razdalje 2.430 metra, pri tem pa mu je pomagala puška McMillan Tac-50.

Razdalja: 2.310 m

Pred Furlongom je nekaj dni rekord držal Aaron Perry, ki je sicer zrušil petintrideset let star Hatchcockov rekord (2.286 metra), ki je pripadniku korpusa mornariške pehote ZDA uspel s puško M2 Browning. Sovražnika je Perry zadel z razdalje 2.310 metrov, njegova izbira pa je bila prav tako puška McMillan Tac-50. Kar je posebnega pri njegovem strelu je, da je imel naboj, ki je do tarče potoval štiri sekunde, kar 44,5-metrski vertikalni padec.

Ostrostrelci so pogosto tudi mojstri kamuflaž.
Ostrostrelci so pogosto tudi mojstri kamuflaž./ FOTO: Dreamstime

2.300 metrov

Ameriški narednik Brian Kremer je v Iraku leta 2004 z Barretto M82A1 sovražnika ubil z razdalje 2.300 metrov. Kar je še bolj neverjetno kot sama razdalja, je dejstvo, da mu je to uspelo že v prvem poskusu.

Razdalja: 3.540 m

Rekorder med ostrostrelci je neimenovan kanadski vojak iz vojaške enote Joint Task Force 2, ki je s puško McMillan Tac-50 borca Islamske države ubil z razdalje 3.540 metrov. Metek je do tarče potoval skoraj deset sekund!

Med ženskami za najboljšo ostrostrelko velja Rusinja Ljudmila Pavličenko, ki se je pri 24 letih prostovoljno javila v rusko vojsko, potem ko je leta 1941 nacistična Nemčija napadla Sovjetsko zvezo in postala ena od 2000 ruskih ostrostrelk v 25. pehotni diviziji. Do konca 2. svetovne vojne je v bitkah za Sevastopol in Odesso ubila kar 309 sovražnih vojakov, med njimi 36 ostrostrelcev, tudi številne zloglasne. Uvrščajo jo med pet najboljši ostrostrelk vseh časov.

Ljudmila Pavličenko
Ljudmila Pavličenko/ FOTO: Profimedia

Za primerjavo. Vasilij Zajcev, ki je eden najbolj znanih sovjetskih ostrostrelcev, je ubil več kot 400 sovražnikov, finski ostrostrelec Simo Häyhä z vzdevkom Bela smrt, ki velja za ostrostrelca z največ ubitimi sovražniki, pa je med rusko-finsko vojno med letoma 1939 in 1940 ubil 705 ljudi, od tega 505 z običajno rusko puško mosin-nagant M28, ki ni imela strelskega daljnogleda. Preostale žrtve je pokosil s strojnico. Za njim so Sovjeti poslali kopico posebnih ostrostrelskih enot in celo topniške enote. 6. marca 1940 so ga le uspeli ustreliti – krogla je šla skozi njegovo čeljust in mu odstrelila levo lice. Bil je povsem iznakažen, a se je kasneje zbudil iz kome in okreval, čeravno je imel levo lice nekoliko deformirano.