moskisvet
POTOVANJA

Če bi sobarice lahko govorile: 7 stvari, o katerih ne želijo, a morajo molčati

03.09.2019, 7:09
1
Delo sobaric in sobarjev v hotelih ni enostavno, saj morajo biti ne le hitri, učinkoviti in natančni, tudi pretrpeti in požreti morajo marsikaj – od gostov, ki za seboj pustijo pravi svinjak, do takšnih, ki se ne znajo obnašati in jim je bonton španska vas. Čeprav imajo sobarice veliko za povedati čez številne goste, jim to ni dovoljeno. Če bi lahko, pa bi jim povedale sledeče ...

Sobarice so pogosto neopevane junakinje hotelov. Domala neopazno skrbijo za red in čistočo, zaradi njih vas soba pričaka kot iz škatlice in zaradi njih imate na zalogi vse, kar potrebujete. Nikoli ne pričakujejo vaše zahvale, nikoli ne pričakujejo napitnine, nikoli se ne pritožujejo ali so vam v napoto. So kot hotelski duhovi. Seveda bi vam tudi one rade kdaj kaj povedale v obraz, a tega ne smejo.

Sobarice so pogosto neopevane junakinje hotelov.
Sobarice so pogosto neopevane junakinje hotelov./ FOTO: Dreamstime

Nekatere zdajšnje in nekdanje sobarice so nam zaupale, katere stvari bi si želele, da bi jih lahko povedale svojim gostom, da bi jim ti s svojim početjem olajšali delo.

Ko se odjavite iz hotela, ugasnite televizor

''Ne puščajte prižgane televizije, ko se greste odjavit iz hotela'' in na vratih oznake ''Ne moti'', roti sobarica iz hotela Hampton Inn, saj sobarice tako ne vedo, ali ste še v sobi in morajo preveriti na recepciji, ki ima v času menjav že brez njih dovolj dela.

Ne barvajte si las v umivalniku

Marsikateri gost si lase barva kar v hotelskem umivalniku, sobaricam pa tovrstno početje in odstranjevanje barve vzame tudi dodatno uro napornega čiščenja z razkužili.

Če želite biti prijazni, jim pustite prigrizek

''Garamo in ko je vroče, smo zelo vesele, če nas pričaka osvežujoč napitek. Če želite biti prijazni do sobarice, ji v zamrzovalniku pustite sladoled,'' priporoča sobarica iz Avstralije.

PREBERI ŠE
Izpoved VIP stevardese na zasebnih letalih

Uporabljeno/umazano posteljnino dajte na kup

''Seveda to ni nujno in tega tudi ne pričakujemo, a zelo lepa gesta gosta je, če sleče rjuhe in prevleke, saj moramo v zelo kratkem času pospraviti veliko sob in nam to močno olajša delo. Poleg tega prosimo, da daste uporabljene brisače na kup na tla,'' razlaga sobarica hotela Holiday Inn.

Kakšne izkušnje imate s sobaricami?
Kakšne izkušnje imate s sobaricami?/ FOTO: You Tube

Ne pospravljajte postelje

Čeprav ste tako navajeni doma in mislite, da s tem kažete lepe manire, pa v hotelih ni priporočljivo, da pospravite posteljo, ko hotel zapuščate. ''Če ste posteljo uporabljali, je ne pospravljajte, saj če to storite predobro, bo sobarica mislila, da posteljnina ni bila v uporabi in je ne bo zamenjala.''

Prosite za dodatne vrečke za smeti, za umazano perilo ...

Veliko gostov do vrha napolni koš za smeti in višek odlaga poleg koša, namesto da bi prosilo za dodatno oz. novo vrečko. ''Ni nam odveč pomagati gostom, ni nam pa do tega, da se moramo prebijati čez kupe umazanega perila,'' razlaga sobarica pri Hampton Innu. Če jim želite prihraniti čas, smeti zbirajte na enem mestu in v koš ne mečite igel. ''Zaradi igel utrpim poškodbo vsake pol leta in moram na pregled in jemati zdravila, da se obvarujem pred boleznimi,'' dodaja neimenovana sobarica.

Sobarice morajo biti hitre in natančne.
Sobarice morajo biti hitre in natančne./ FOTO: Dreamstime

Ne moti

Če želite, da vas sobarica ne moti, na kljuko obesite napis Ne moti. Ko namreč sobarica na gosta naleti v sobi, je to neprijetno za oba. ''Imamo nalogo in ta naloga je, da skrbimo za vas in vašo sobo,'' za malce namigov in pomoči prosijo sobarice.