moskisvet
NOVICE

Pametnejša od Einsteina: 11-letna Iračanka je najpametnejša oseba na svetu

01.09.2019, 7:00
3
Le redko kdo je že slišal za dekle po imenu Tara Sharifi, a gre za najpametnejšo osebo na svetu, ki ima višji inteligenčni kvocient, kot sta ga imela Albert Einstein in Stephen Hawking.

11-letna Tara Sharif je čudežni otrok in je uradno najpametnejši človek na svetu. Na inteligenčnem testu je namreč zbrala 162 točk, kar je precej nad mejo genialnosti, ki je postavljena pri 140. Z izkupičkom na testu inteligence, ki ga je opravljala na Oxfordu, je dosegla najvišji rezultat v zgodovini.

PREBERI ŠE
Novodobni naziv: diplomirani influencer

Za primerjavo, Albert Einstein je za rezultatom srednješolke z Aylesburyja zaostal za šest točk (IQ 160), prav tako je z zbirom točk prekašala nedavno preminulega Stephena Hawkinga. Nad izjemnim rezultatom je bila presenečena tudi mlada Iranka, ki z družino živi v Veliki Britaniji.

Albert Einstein
Albert Einstein/ FOTO: Profimedia

''Nad rezultatom sem bila šokirana – nikoli nisem pričakoval, da bom zbrala toliko točk. Za inteligenčni test sem se odločila skupaj s starši,'' je za The Bucks Herald pojasnila mladenka. Rezultat je presenetil tudi njenega očeta Hosseina Sharifa, ki je omenil tudi medijsko pozornost, ki jo je družina deležna od tedaj. ''Neizmerno ponosen sem, a hkrati izjemno presenečen nad tem, kako dobro se je odrezala. Vedel sem, da je izjemno bistra, nisem pa si mislil, da ima tako visok inteligenčni kvocient,'' razlaga oče, ki se spominja časov, ko so skupaj spremljali kviz in je Tara odgovore na matematična vprašanja poznala pred tekmovalci.

Stephen Hawking
Stephen Hawking/ FOTO: Profimedia

S tem rezultatom je bila sprejeta v društvoHigh IQ Society, ki medse sprejema zgolj člane, ki dosežejo določen rezultat na inteligenčnem testu ter se kvalificirala za članstvo v največjem, najstarejšem in tudi najbolj znanem društvu Mensa, katerega člane odlikuje visok inteligenčni količnik, vstopnica vanj pa je preseganje mejo zgornjih 2 odstotkov katerega koli standardnega inteligenčnega testa. ''To bo odlična priložnost, da spoznam druge ljudi, ki so člani društva Mensa,'' se srečanj z imeni, kot sta ameriška pisateljica Joyce Carol Oates in igralka Geena Davis, veseli Sharifova.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Sharifova bi nekoč rada zgradila matematično kariero, mnogi pa v njej že vidijo naslednico tragično preminule briljantne matematičarke Maryam Mirzakhani.

PREBERI ŠE
To si drugi v resnici mislijo o vaših selfijih

Kako prepoznati genialnost v otroku?

Zgodaj začnejo brati. Običajno tekoče berejo že pred dopolnjenim četrtim letom starosti.

So glasbeno navdahnjeni. Najsi poprimejo za kitaro, flavto, violino, bobne ali zgolj pojejo, je to znak povišane inteligence.

Imajo dober spomin. Če si otrok zapomni dogodke izpred mesecev, je to znak visokega IQ-ja.

Vedoželjnost. Otroci, ki so zvedavi in zastavljajo veliko vprašanj, se želijo več naučiti in imajo pogosto višji inteligenčni količnik od vrstnikov.

Smisel za humor. Ali vaš otrok rad poka šale? Mensa trdi, da je tudi humor znak inteligence.

Radi debatirajo. Eden od znakov visoke inteligence je tudi, da se želi otrok pogovarjati z odraslimi.