moskisvet
POTOVANJA

Jezero v obliki srca na Zgornjem Jezerskem vas bo očaralo

25.04.2019, 16:52
0
Planšarsko jezero na Zgornjem Jezerskem je zagotovo najbolj prisrčno jezero na svetu. Nenazadnje ima obliko srca in je ostanek nekoč precej večjega ledeniškega jezera, po katerem je bližnje Jezersko tudi dobilo ime. Čist gorski zrak in čarobna okolica, ki ponuja obilo aktivnosti, nikogar ne pusti ravnodušnega.

Planšarsko jezero na Zgornjem Jezerskem (901 m) je eden tistih biserov Slovenije, kamo se odpravljajo tako sprehajalci, pohodniki, tekači, kolesarji, ribolovci, jahači kot alpinisti (tam ja tudi manjša plezalna stena) in še kdo. Je odlična izbira za aktivno preživljanje prostega časa, kjer boste za trenutek pozabili na vse skrbi in uživali v neokrnjeni naravi. Voda je samo za pogumne, saj tudi poleti ne preseže 15 stopinj Celzije. Ste vedeli, da je Planšarsko jezero v Slavi vojvodine Kranjske iz leta 1689 omenjal že Janez Vajkard Valvasor?

PREBERI ŠE
Top ideja za aktiven izlet v osrednji Sloveniji

Planšarsko jezero ima obliko srca in je bilo umetno poglobljeno ter zajezeno v spomin na mogočnega predhodnika. Jezeru vodo dostavlja gorski potok Jezernica, okoli njega pa se vije razgibana sprehajalna pot. Sprehodi do tega jezera iz različnih smeri so priljubljeni tako med domačini kot turisti. Seveda ob jezeru ne manjka gostišče z domačo hrano, kjer se lahko okrepčate ali najamete kajak oz. SUP. Tam lahko tudi parkirate.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Do jezera pridete po gorenjski avtocesti, ki jo zapustite na izvozu Kranj vzhod, od koder sledite oznakam za mejni prehod Jezersko. Po dolini reke Kokre se peljete vse do naselja Zgornje Jezersko, na koncu katerega nas tabla usmeri desno proti jezeru.

Če parkirate na parkirišču v centru Jezerskega, imate do Planšarskega jezera približno pol ure hitre hoje po urejeni poti, ki teče vzporedno z glavno cesto. Jezero je lahko vaš končni cilj ali izhodišče za pohod v hribe (Roblekova planina, Virnikov Grintovec, ipd.).

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.