moskisvet
POTOVANJA

To so največje nevarnosti potovanj!

15.04.2019, 7:59
0
Vsi popotniški navdušenci se gotovo strinjajo, da je ena lepših stvari raziskovanje sveta. A roko na srce – svet ni le lep, temveč tudi nevaren, če ne upoštevamo določenih varnostnih omejitev. Številne raziskave so pokazale, da so se nekateri zaradi nevarnosti terorističnih napadov in zdravstvenih tveganj povsem odpovedali potovanjem. A za zdaj to še niso razlogi, da bi povsem utišali popotniško dušo, kajne? Vse, kar ozaveščen popotnik potrebuje, sta kanček sreče, zdrave kmečke pameti in veliko pripravljenosti na deželo, ki jo ima v načrtu. Katere so največje nevarnosti, ki pretijo na potovanjih?

Bolezni, protesti ... terorizem – kakšno je stanje v državi?

Če le malce pobrskamo po internetu, najdemo vsako leto osvežen seznam vseh mest in držav, kjer obstajajo potencialna tveganja. Sem sodijo različne zdravstvene grožnje, morebitne okužbe z virusi (kot je bil pred časom Zika), protesti, državni udari, terorizem, nasilje ... Določene informacije najdete tudi na uradnih spletnih straneh vsake države posebej. Z vidika zdravstvenih tveganj se o morebitnih cepljenjih ali jemanju tablet (denimo proti rumeni mrzlici) vedno posvetujte z osebnim zdravnikom. Če se pojavlja tveganje za določene okužbe, ne oklevajte in se raje cepite. Seveda o tem začnite razmišljati že nekaj mesecev pred odhodom, da boste pravočasno zaščiteni. Prav tako preverite, ali vas pretekla cepljenja še vedno varujejo ali bi jih morali ponoviti. Bodite na tekočem tudi o morebitnih izbruhih bolezni, ki se zgodijo na nekem območju povsem nepričakovano. Če načrtujete potovanje, se vedno temeljito pozanimajte o splošnem stanju.

Države, v katerih je tveganje za okužbo z malarijo največje.
Države, v katerih je tveganje za okužbo z malarijo največje./ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Terorizem ali turbulence - česa vas je bolj strah?

Vedno skrbite za svoje stvari

Ne glede na to, v kako varno in mirno državo se odpravljate, vedno morate imeti vrednejše in pomembnejše osebne stvari pri sebi ali varno spravljene v hotelskih sefih. V to kategorijo zagotovo sodijo potni list, kopije letalskih kart, zdravstveno zavarovanje, različna potrdila o cepljenjih in rezervacijah ter seveda denar. Vse dokumente je koristno imeti shranjene tudi v elektronski pošti, še bolje pa je, da si tiste najpomembnejše s sopotniki kar razpošljete. S seboj imejte vedno tudi kopijo ali dve potnega lista. O denarju ne bomo izgubljali preveč besed, saj verjetno že sami veste, da je v nevarnejših državah, kjer so pogostejše tatvine in ropi, pametneje imeti s seboj čim manj – denarja in osebnih predmetov, kot so pametni telefoni. Zloglasne so države Južne Amerike, kjer so pogostejši napadi na turiste. Recept je – čim manj gotovine s seboj. Če želite potovati mirno, s seboj raje vzemite kakšen starejši telefon, ki vam ga ni preveč škoda. In nikoli, prav zares nikoli ne puščajte svojega nahrbtnika, torbe, fotoaparata ali česarkoli drugega brez nadzora.

V borbi za preživetje si marsikdo pomaga tako kot ve in zna, to pa je včasih tudi za ceno drugega.
V borbi za preživetje si marsikdo pomaga tako kot ve in zna, to pa je včasih tudi za ceno drugega./ FOTO: Shutterstock

Informirajte se o lokalnih prevarantih

Stric Google vam bo najbolje znal povedati o tipičnih lokalnih prevarantih, ki so značilni za določena mesta ali države. Med njimi je toliko izurjenih posameznikov, da naiven ali nič hudega sluteči turist niti pomisli ne, da gre za prevaro. In kot bi mignil, ostane brez denarja ali pristane celo v zaporu. Po navadi gre za izurjene tolpe, ki vam z domišljeno taktiko preusmerijo pozornost ali vas celo prepričajo, da so policisti. Bodite previdni, ne nasedajte mimoidočim in imejte oči na pecljih. Več o tovrstnih goljufijah si lahko preberete TUKAJ

PREBERI ŠE
Tega v tretjem svetu ne počnite!

Bodite pozorni na promet

Če ste vsaj malo potovali zunaj Evrope, veste, da so ponekod prometna pravila bolj za okras. V nekaterih državah ne upoštevajo osnovnih pravil, ki veljajo za pešce, zato se je uveljavil zanimiv izraz 'chicken dance', ki opisuje način, kako priti čez cesto. Verjemite, ni zabavno, žal je včasih povezano celo s težjimi poškodbami. Zato bodite skrajno previdni pri prečkanju ceste, saj se vozniki na vas ne bodo preveč ozirali. Ravno tako bodite previdni, če najemate avtomobil v državah tretjega sveta, saj enako kot za pešce velja, da tu v večini igra pravilo močnejšega. Zdi se, da so tu omejitve hitrosti, pravila prehitevanja in vključevanje v promet bolj predlogi kot predpisi. Seveda to ne velja za vse države, a pripravite se, če ste do zdaj vozili le po Evropi. Če niste suvereni, raje najemite voznika ali uporabite javni prevoz.

Če načrtujete potovanje, se vedno temeljito pozanimajte o splošnem stanju v državi, ki jo želite obiskati.
Če načrtujete potovanje, se vedno temeljito pozanimajte o splošnem stanju v državi, ki jo želite obiskati./ FOTO: Profimedia

Spoznajte okolico, kjer boste bivali

Vedno se že vnaprej pozanimajte o četrti, kjer boste bivali in vsaj 'teoretično' spoznajte mesto. Preglejte zemljevide, označite si lokacije, ki vas zanimajo, in preverite, ali je kakšen nevaren predel, kjer se ni priporočljivo sprehajati. Verjetno si ne želite v mraku tavati med sumljivimi ulicami in se spraševati, kdaj boste ostali brez vsega. Svet je lep, a ljudje nimajo povsod prijaznih namenov. V borbi za preživetje si marsikdo pomaga tako, kot ve in zna, to pa je včasih tudi za ceno drugega. Zato vedno uporabljajte 'zdravo kmečko pamet' in poslušajte svoje občutke.

Dejstvo je, da so lahko potovanja precej nevarna, če ne upoštevamo osnovnih varnostnih ukrepov, a še vedno ni razloga, da bi vas skrbi zadrževale pred odkrivanjem sveta. Veliko je sanjskih destinacij, ki jih lahko raziščete, vse, kar morate upoštevati, sta le zdrava mera razuma in malce načrtovanja. Pa srečno! 

PREBERI ŠE
15 najnevarnejših držav na svetu

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.